„Pospíšilův“ zákon o zastupitelstvích na vládě prošel, změny ale budou

Jiří Pospíšil

Jiří Pospíšil Zdroj: E15 Eduard Erben

Vláda dnes schválila věcný záměr zákona o státním zastupitelství, některé části ale bude ještě zvažovat. Není tak jasné, jaké změny zákon nakonec přinese, kabinet nicméně už dnes pootevřel cestu ke zřízení specializovaného útvaru pro vyšetřování korupce a zrušení vrchních státních zastupitelství v Olomouci a Praze. Posoudit chce ještě například optimální způsob jmenování a odvolávání státních zástupců.

„Vláda schválila ten návrh tak, jak byl předložen. Obsahuje zřízení protikorupčního speciálu, zrušení vrchních státních zastupitelství,“ řekl po jednání vlády premiér Petr Nečas. Rozhodující podle něj bude debata nad paragrafovým zněním. Ministerstvo spravedlnosti má podle něj vypracovat analýzu fungování jednotlivých stupňů státních zastupitelství v porovnání s odstupňováním soudní soustavy. Vypracována má být také finanční analýza.

Podle ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) měla vláda k záměru čtyři připomínky. Nyní se tedy bude debatovat o efektivitě zrušení nebo zachování vrchních státních zastupitelství, odpovědnosti státních zástupců za nezákonné jednání, jmenování a odvolávání státních zástupců a zavedení trestněprávní imunity nejvyššího státního zástupce. Blažek se chce podle svých slov o návrhu zákona dohodnout také s opozicí.

Pro zrušení čtyřstupňové soustavy státních zastupitelství se dnes na tiskové konferenci vyslovili nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Podle Bradáčové by se pak v případě vytvoření protikorupčního útvaru musela vrchní státní zastupitelství alespoň zásadně redukovat.

Paragrafové znění zákona má být předloženo do konce března. „Jsem ráda, že se věcný záměr konečně schválil. O detailech se ještě bude diskutovat v průběhu přípravy paragrafového znění, ale vláda schválila mimo jiné záměr zřízení takzvaného protikorupčního speciálu,“ řekla místopředsedkyně vlády Karolína Peake.

Věcný záměr předpokládá zřízení zvláštního Úřadu pro boj s korupcí, závažnou finanční kriminalitou a terorismem. Úřad, který bude ustaven při Nejvyšším státním zastupitelství jako samostatná složka, bude mít na starosti trestné činy přijetí úplatku, podplacení a nepřímého úplatkářství a závažné finanční kriminality, zvlášť závažných zločinů i dalších trestných činů spáchaných úředními osobami.

Řídit jej má náměstek nejvyššího státního zástupce jmenovaný bez možnosti opakování na deset let. Jeho podřízení budou jmenováni na sedm let, ale s možností vykonávat úřad i několikrát. Náklady na zřízení úřadu jsou v horizontu tří let vyčísleny na více než sto milionů korun, mělo by v něm pracovat 15 státních zástupců.

Věcný záměr zákona, který měla vláda k dispozici už od jara, dříve schválily legislativní rada vlády i protikorupční vládní výbor. Blažek, který ve funkci vystřídal původního předkladatele Jiřího Pospíšila (ODS), chtěl ale po svém nástupu znovu posoudit například výši nákladů, které by s navrhovaným zrušením vrchních státních zastupitelství souvisely. Na ministerstvu se také údajně zvažovalo, že by „protikorupční speciál“ vznikl právě při jednom z vrchních státních zastupitelství, která by se v takovém případě nezrušila.

Věcný záměr řeší i způsob jmenování nejvyššího státního zástupce. Do funkce jej jmenuje na deset let prezident, ovšem na návrh vlády, které jméno předloží ministr spravedlnosti. Proti tomuto postupu se v připomínkovém řízení ozvala kancelář prezidenta republiky s tím, že role hlavy státu je příliš formální.