Potraviny v Česku byly loni páté nejlevnější v EU

potraviny, rajčata

potraviny, rajčata

Ostrý souboj tuzemských obchodních řetězců o zákazníka a výrazný tlak na ceny je zřejmě důvodem, proč byla v loňském roce podle průzkumu statistiků z Eurostatu úroveň cen potravin v Česku pátá nejnižší v Evropské unii za Bulharskem, Rumunskem, Polskem a Litvou. Ceny potravin v tuzemsku byly o pětinu nižší, než činí průměr ze všech 27 členských zemí EU, uvádí Eurostat, který údaje spočítal na základě parity kupní síly.

„Nízké jsou především ceny základních potravin. Vliv na ně má velká konkurence prodejních řetězců v Česku a to, že cena dlouhodobě zůstává klíčovým faktorem při rozhodování tuzemských spotřebitelů,“ řekl deníku E15 analytik české pobočky PricewaterhouseCoopers Pavel Kulhavý. Nicméně zkušenosti jednotlivých spotřebitelů se mohou lišit podle toho, co nakupují, dodal.

Potravinářská komora se ale nedomnívá, že lze jednoznačně a globálně říci, že v Česku jsou potraviny levnější než na Slovensku, v Německu či Rakousku. „Záleží vždy na konkrétní skupině výrobků a na kvalitě. Navíc z testů nákupu, které jsme dělali my jako Potravinářská komora ČR, i z testů tištěných médii či veřejnoprávní televize rovněž jednoznačně nevyplývá, že by v Česku byly levnější potraviny než v okolních zemích,“ řekla mluvčí komory Dana Večeřová.

Rozdílný výsledek může být podle ní způsoben srovnáváním výrobků nestejné kvality. „Je také potřeba zdůraznit, že v Česku se řada potravinářských výrobků prodává v akcích, což může mít na výsledek v rámci statistického průzkumu nezanedbatelný vliv,“ dodala Večeřová.

Svaz obchodu a cestovního ruchu ale považuje informace Eurostatu, potažmo Českého statistického úřadu, za důvěryhodné, byť ceny jednotlivého zboží či služeb mohou mít výkyvy na obě strany uvedených průměrů.

„Ceny jsou odrazem tržní situace. V Česku je v obchodě velmi tvrdá konkurence. Bohužel jsou obchodnímu sektoru stále zvyšovány daňové, legislativní a jiné administrativní zátěže, které se na cenovém vývoji musí negativně projevit,“ řekl prezident svazu Zdeněk Juračka.

Na Nový rok stoupla nižší sazba DPH u potravin z deseti na 14 procent. To se mimo jiné projevilo i na lednovém meziročním nárůstu cen potravin o 6,1 procenta.

Ceny potravin v zemích EUCeny potravin v zemích EU | E15