Praha si cvičením připomněla desáté výročí povodní

protipovodňové zábrany

protipovodňové zábrany Zdroj: profimedia.cz

Praha si dnes protipovodňovým cvičením připomněla deset let od záplav, které tehdy napáchaly mnohamiliardové škody a vyhnaly z domovů desetitisíce lidí. Hasiči, vojáci a dobrovolníci na pravém břehu Vltavy od rána postavili téměř kilometr protipovodňových zábran.

Na Žofíně byl navíc pro návštěvníky připraven program, podle magistrátu přišlo asi 5000 lidí. Mohli se zapojit do soutěží ve stavbě hrází, viděli speciální techniku, děti s plyšákem v ruce absolvovaly překážkovou dráhu pro výcvik psů.

Rozvodněná Vltava přesně před deseti lety zatopila několik pražských čtvrtí. Pod vodou skončily stanice metra, část zoologické zahrady, voda poškodila řadu staveb a památek. Záplavy ve městě napáchaly škody zhruba za 27 miliard korun. Jak Praha v době záplav vypadala a jak pracovali hasiči, vojáci a záchranáři, ukazovaly na Žofíně velkoplošné televize.

Představitelé magistrátu tvrdí, že dnes je hlavní město před povodněmi chráněno podstatně lépe. V roce 2002 prý selhal zejména lidský faktor. Nyní lze podle primátora Bohuslava Svobody celý protipovodňový systém postavit do 48 hodin. „I ty nejnižší zábrany jsou minimálně o 30 centimetrů vyšší, než byla nejvyšší hladina vody před deseti lety,“ řekl dnes novinářům při prohlídce stavby. Připomněl, že nová protipovodňová opatření stála čtyři miliardy.

Cvičná výstavba protipovodňových zábran dnes uzavřela pravý břeh řeky. Motoristé neprojeli po Masarykově, Smetanově a Dvořákově nábřeží. Podle Evy Kubátové z tiskového oddělení magistrátu však omezení nezpůsobila v dopravě žádné výrazné problémy. Nejfrekventovanější místa byla již v dopoledních hodinách otevřena.

Mobilní desky v úseku od Žofína až po nemocnici Na Františku stavěli hasiči od časných ranních hodin, po skončení akce budou hráze rozebírat do pozdního večera. Dnešní cvičení stálo asi 500 tisíc korun, uvedl magistrát.

Prevence je lepší než počítání, co vzala voda

Za zatopení metra mohla (nejen) Vltava

Protipovodňový systém, který se v Praze začal připravovat v roce 1997, tvoří zemní valy, betonové stěny a mobilní hrazení. Plánovaná opatření jsou v metropoli již téměř kompletně funkční, zbývá dokončit a zkolaudovat stěnu ve Velké Chuchli. Celkově po dokončení budou dosahovat délky 19,255 kilometru, z toho 6,925 kilometru měří mobilní hráze.

Záplavy v srpnu 2002 postihly téměř celé Čechy, o život při nich přišlo 17 lidí. Vyvolaly vlnu solidarity. Pro organizaci Člověk v tísni znamenaly největší humanitární operaci na české půdě. Na jejím účtu SOS povodně se tehdy sešlo víc než čtvrt miliardy korun.