Praha stále vydává za externí advokáty více než sto milionů ročně. Napravit to má reforma

Radní Hana Marvanová (STAN).

Radní Hana Marvanová (STAN). Zdroj: Hlavní město Praha

Soudní spory, smlouvy, ale i vymáhání nájemného stále řeší za pražský magistrát v mnoha případech externí právníci. Náklady na jejich služby přesahují každoročně sto milionů korun. Pro srovnání, jde o podobnou částku, kterou platí ročně ministerstvo financí za externí advokáty, kteří zastupují stát v mezinárodních arbitrážích. Na magistrátu začala fungovat reforma, která má zefektivnit využívání právních služeb.

Ušetřit na externích právnících si dala za cíl při svém nástupu radní pro legislativu Hana Marvanová (STAN). Výdaje se však snižují jen zvolna. V roce 2018, kdy současná koalice pod vedením primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) nastoupila, dával magistrát za práci advokátů 130,5 milionu korun, v roce 2020 to bylo 111,4 milionu. „Dochází tam ke snižování, ještě ale uvidíme, co vyjde z těch loňských čísel,“ říká Marvanová, která zhruba rok před koncem svého mandátu prosadila reformu ve využívání právních služeb.

Po dlouhých letech byl na magistrátu zrušen seznam advokátních kanceláří z roku 2004, ze kterého si museli ředitelé odborů vybírat, pokud potřebovali nějaké externí právníky. Pokud chtěli práci zadat jiné kanceláři, museli požádat o výjimku pražskou radu. „Seznam byl kritizován jako zastaralý, byly tam kanceláře, se kterými nebyly dobré zkušenosti, a ta spolupráce byla problematická,“ říká Marvanová. Od loňského října mají ředitelé odborů volnější ruku. Nad využíváním externích advokátů nicméně dozoruje nově zřízený odbor právní podpory, který dostal na starosti také protikorupční agendu úřadu.

„Cílem je postupně přesouvat práci na odborníky na magistrátu. Už se to děje, ale nejde to udělat najednou. Magistrát má obrovské množství této agendy, která je velmi specializovaná,“ řekla Marvanová, podle které se zadávají ven zejména složité záležitosti. Náročné jsou nejen soudní spory, ale například i zpracovávání smluv pro velké projekty jako metro D. „Celou řadu věcí už ale řešíme interně,“ připomněla Marvanová kauzu s kasinem Gold Happy Day, které zažalovalo přímo radní za výroky při prosazování nové hazardní vyhlášky. „Prahu ve sporu zastupovala právnička magistrátu, takže město ten spor nic nestál,“ řekla Marvanová.

Výdaje za externí právní služby nebobtnají jen kvůli magistrátu samotnému, ale i kvůli správcovským firmám, které za město spravují jeho majetek. „Správcovské firmy nejsou kvůli nastavení smluv motivovány šetřit na právních službách, nejsou tam žádné limity. Vymáhání pětistovky nebo několika málo tisíc na nájemném musejí umět zvládnout svými interními silami,“ řekla Marvanová, podle které je třeba zrevidovat smlouvy s těmito firmami. Vysoké náklady na právníky měl historicky i dopravní podnik, který však má svůj vlastní rozpočet.

Vysoké provozní výdaje magistrátu dlouhodobě kritizuje opozice složená z ODS a ANO, které kritizovaly letošní rozpočet hlavního města jako málo investiční a málo zaměřený na dopravu. „Rozpočet pro rok 2022 je plný nekoncepčního utrácení veřejných peněz, zbytečných investic a rezerv na předvolební uplácení vybraných skupin obyvatel Prahy,“ nešetřil kritikou předseda zastupitelů ODS Zdeněk Zajíček.

Šetřit na externích poradcích a advokátech se snaží i vláda. Úřad vlády a všechna ministerstva utratily v roce 2020 dohromady 283 milionů korun, každým rokem se částka o desítky až stovky milionů korun snižuje. Úspory na právnících a poradcích inicioval expremiér Andrej Babiš (ANO) ještě jako ministr financí.