Pravici na svržení kabinetu nestačí síly, přesto se o to pokusí

Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: ctk

Dolní komora parlamentu zažije první hlasování o vyslovení nedůvěry vládě v tomto volebním období. Výsledek je předem daný – Sobotkův kabinet nepadne.

TOP 09, ODS a Úsvit, které si rokování vynutily, na svou stranu další poslanecké kluby nezískaly, a mají tedy k dispozici pouhých jedenapadesát hlasů. Potřebný počet by ovšem nedaly dohromady ani v případě, že by se k nim připojili komunisté.

Ti zůstávají stranou, byť o vládní politice prohlašují, že je špatná. Ke svržení kabinetu je zapotřebí 101 hlasů. TOP 09 a Starostové jich mají šestadvacet, poslanecký klub ODS čítá šestnáct lidí a hnutí Úsvit slibuje, že dodá devět hlasů.

Svolání mimořádné schůze dolní komory parlamentu je reakcí na hlasování o státní podpoře biopaliv. Při něm poslanci hnutí ANO v minulém týdnu – navzdory svým dřívějším prohlášením – nezvedli ruce pro návrh, který měl ukončit daňové zvýhodnění biopaliv.

Podle předsedy občanských demokratů Petra Fialy v této věci nejde jen o střet zájmů šéfa ANO, ministra financí a současně i majitele Agrofertu Andreje Babiše, ale také o odpovědnost těch, kteří mu to umožňují.

Čtěte glosu Jany Havligerové:

Fiala je přesvědčený, že socialisté uzavřeli s hnutím ANO tichou dohodu: „Kabinet prosazuje program sociální demokracie výměnou za podporu ekonomických zájmů Agrofertu.“

Právě tento holding je jedním z největších tuzemských producentů biopaliv z řepky. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) označil plán opozice za plané gesto.

Babiš zase tvrdí, že mimořádná schůze je pro opozici jen další příležitostí, jak vládu zdržovat od práce. Kritiku podpory biopaliv odmítají rovněž lidovci. Podle nich by byl Babišův byznys i bez podpory stejný, biopaliva by jen zdražila a nejspíš by se přestala používat.