Prázdniny se Šlachtou. Bude okopávat ČSSD až do voleb?

Robert Šlachta

Robert Šlachta Zdroj: ctk

Spor o policejní reorganizaci není bojem mezi hodnými a zlými policisty. Policie se stala součástí politického boje.

Bývalý ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta se před týdnem svěřil v rozhovoru pro Právo, že toto pondělí „půjde na pracák a pak uvidí“. Sehnat pro něj odpovídající uplatnění bude obtížné, třeba se něco na Šlachtově rodné Moravě najde. Fakt je, že vysoce postavení policisté to mají horší než například vojáci v hodnostech generálů. Ty je možné poslat do bruselské centrály NATO nebo z nich udělat vojenské diplomaty na ambasádách. Pro policejní důstojníky je jen několik málo míst v mezinárodních strukturách Interpolu, které jsou momentálně obsazené.

Šlachta však nezahálí. Dnešním Hospodářským novinám poskytl další rozhovor. Mimo jiné ho převzal server, který patří šéfovi hnutí ANO a ministrovi financí Andreji Babišovi. Podstatou rozhovoru je Šlachtovo tvrzení, že poslední rok cítil tlaky z vedení policie, aby některé kauzy nevyšetřoval. Policejní špičky se prý snažily zjistit, na čem pracuje a po kom naopak nejde. Šlachta v této souvislosti jmenoval náměstka policejního prezidenta Zdeňka Laubeho. Právě on připravil reformu policie, v jejímž rámci se má sloučit protimafiánský a protikorupční útvar.

Šlachta drží linii bojovníka s mafiány, který byl policejnímu prezídiu a ministrovi vnitra Milanu Chovancovi za ČSSD nepohodlný. Ve stejných intencích působí na veřejnost reklama na autobusech Radima Jančury, kterého Babiš nepřesvědčil, aby za ANO kandidoval v podzimních krajských volbách. Možná má Jančura špatné svědomí a snaží se to odčinit.

Šlachtovo a Jančurovo vidění přesně odpovídá tomu, o co usiluje Babiš a jeho politické uskupení: přesvědčit voliče, že sociální demokracie je partaj prolezlá mafiány, které chrání. ČSSD je přitom poslední tradiční strana, která stojí Babišovi v cestě - je jeho úhlavní politický soupeř. S ODS si to už vyřídil. Ze Šlachtova zásahu na Úřadu vlády z června 2013, který dozoroval olomoucký vrchní žalobce Ivo Ištvanem, se dosud nevzpamatovala.

Podle některých informací se minulý měsíc chystala podobná akce. Šlachta měl obvinit další sociálnědemokratické hejtmany, což by po kauze Vidkun zasadilo Lidovému domu zničující úder. Razie načasované opět na začátek okurkové sezóny spojené s úniky ze spisů by se chopila média, zvlášť ta Babišova. Z pohledu ANO si lepší předvolební kampaň nešlo představit.

Těmto spekulacím nahrává postoj prezidenta Miloše Zemana, který se za Šlachtu nepostavil a naopak ho pokáral za to, že z nagygate je po třech letech jen splasklá bublina. Zeman nepodpořil ani Babiše, který zůstal ve sporu s ČSSD osamocen. Spojenectví s hejtmany je zřejmě pro hlavu státu přednější.

Pokud je pravda, že některým socialistickým lídrům hrozilo stíhání a proto se narychlo připravila policejní reorganizace, která tomu zabránila, není to nic, co by si Lidový dům mohl dát za rámeček. Je však v pořádku, aby Babiš zneužíval Šlachtův útvar jako nástroj na likvidaci politických protivníků a místo demokratického systému se v Česku postupně zakořenila autokracie s majitelem Agrofertu v čele? Padni komu padni už po pádu Nečasova kabinetu neplatí, protože bič dopadá hlavně na ty, kteří Babišovi brání v úplném převzetí moci.

Zdá se, že kampaň bude letos klidnější. Šlachta jen tu a tam poskytne rozhovor, v němž si postěžuje na bývalé nadřízené a tím nepřímo i na ČSSD. Možná chtěl opravdu bojovat s mafiány. Místo toho se však stal součástí politického boje.

Policie odmítla Šlachtovy výroky
Vedení policie ostře odmítlo výroky bývalého ředitele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Roberta Šlachty, který své nadřízené kritizoval v rozhovoru pro Hospodářské noviny (HN). Šlachta v něm například uvedl, že jej nadřízení varovali, ať jeho útvar neřeší některé kauzy.

HN dnes uvedly, že Šlachta prý pochopil, že vedení policie jde na ruku politikům. „Vedlo to k tomu, že jsem byl pořád znervózňovaný, tak abych vůbec neměl klid. Všechno probíhalo v náznacích: Dávejte si pozor, ať nemáte problém. Pořád nás udržovali v napětí,“ citoval deník Šlachtu. Bývalý šéf ÚOOZ také prohlásil, že bojoval nejen proti zločincům, ale i s nadřízenými.

Policejní prezidium se proti Šlachtovým výroků ostře ohradilo. „Jakýkoliv nátlak na vedení tohoto útvaru ze strany vrcholných představitelů policie, stejně tak jako snahu o neoprávněné získání informací z trestních spisů, kategoricky vylučujeme,“ reagoval v tiskové zprávě mluvčí Jozef Bocán.

Podle vedení policie je zarážející, že Šlachta nic neudělal v době, kdy na něj údajně byl nátlak činěn a nenahlásil to Generální inspekci bezpečnostních sborů. „Nabízí se tedy otázka, proč údajné nezákonnosti policejního vedení vyplouvají napovrch až teď a ke všemu opět cestou médií a nikoliv oficiálním postupem,“ dodal Bocán. Vedení policie nevylučuje, že podnikne další právní kroky, které by se týkaly nařčení.