Pražská koalice se nerozpadá, tvrdí primátorka po odvolání čtyř radních

Primátorka Prahy Adriana Krnáčová

Primátorka Prahy Adriana Krnáčová Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Pražská koalice se nerozpadá a zůstává funkční, řekla dnes novinářům primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Další postup se bude projednávat po pondělním zasedání jednotlivých klubů. Oslabená pražská rada ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, STAN, KDU-ČSL) si na dnešním mimořádném zasedání přerozdělila kompetence po čtyřech odvolaných radních. Trojkoalice zatím z koalice podle radního Jana Wolfa (KDU-ČSL) neodchází.

Zastupitelé hlavního města sesadili na nočním jednání čtyři z jedenácti radních. Odvoláni byli náměstek primátorky Matěj Stropnický (SZ) a radní Michal Hašek (ANO), Hana Nováková a Irena Ropková (obě ČSSD). S návrhem na odvolání radních přišel předseda zastupitelského klubu TOP 09 Václav Novotný. Důvodem bylo špatné fungování města. Městská rada má 11 členů a koalice má v 65členném zastupitelstvu většinu 33 hlasů. Jednání nakonec zastupitelé přerušili do 5. listopadu.

Pro Krnáčovou byl noční vývoj překvapením. „Hlasovala jsem podle koaliční smlouvy,“ podotkla. Koalice ale podle ní pokračuje dál, smlouva nebyla vypovězena. „Já vidím koalici jako funkční, i když nedostatky tam samozřejmě byly a jsou. V každém společenství, které má na něčem pracovat, a zejména v tak komplikované agendě jako Praha, vznikají nesrovnalosti. S těmi se musíme dokázat poprat,“ dodala primátorka. Další vývoj nechtěla předjímat, odkázala na pondělní jednání.

Koalice si už přerozdělila radu
Oslabená pražská rada ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, STAN, KDU-ČSL) si přerozdělila kompetence po odvolaných radních. Jednotlivé oblasti si převzali většinou jejich straničtí kolegové. Rada má nyní sedm členů.
Stropnického agendu územního plánu převezme radní Jana Plamínková (STAN/Trojkoalice), oblast sportu a volného času bude nově řešit namísto Novákové radní Jan Wolf (KDU-ČSL/Trojkoalice), ten bude mít na starosti i botanickou a zoologickou zahradu.
Primátorčin náměstek Petr Dolínek (ČSSD) převezme agendu školství a sociální oblasti po odvolané Ropkové a radní Libor Hadrava (ANO) převezme oblast majetku, která dosud patřila Haškovi. Hašek měl na starosti i městské firmy, které bude nyní řešit radní Radek Lacko (ANO).

V koalici setrvává podle radního Jana Wolfa zatím také Trojkoalice. „Jsme stále členy radniční koalice a z logických důvodů čekáme, že to tak bude do příštího jednání zastupitelstva 5. listopadu,“ řekl Wolf. Jak bude nadále vedení města vypadat, podle něj zatím není jasné. Rovněž uvedl, že ANO a ČSSD odvoláním Stropnického porušily koaliční smlouvu. Trojkoalice o budoucí podobě města bude jednat se všemi stranami s výjimkou KSČM.

Stropnický: Je to dýka do zad

Primátorčin náměstek Matěj Stropnický (Trojkoalice/SZ) vnímá své odvolání jako dýku do zad od koaličních partnerů. Sesazen prý byl kvůli změnám územního plánu a kvůli přípravě metropolitního plánuí. O setrvání v koalici teď Trojkoalice jedná. „Vývoj byl očekávatelný,“ řekl Stropnický. „Poté, co se mě nepodařilo odvolat prostřednictvím veřejného tlaku, tak koaliční partneři zvolili jiný způsob, v noci a de facto v utajení dýkou do zad,“ řekl.

Zastupitelé měli na čtvrtečním zasedání projednat Stropnického návrhy týkající se více než 90 změn územního plánu. Schválení návrhů by přitom podle Stropnického zmařilo stovky milionů developerských investic. „To byl ten bezprostřední důvod, proč se mé odvolání mělo a muselo odehrát včera (v noci na dnešek, pozn. red.),“ doplnil.

Matěj StropnickýMatěj Stropnický | Tomas Novak, Euro

Dalším důvodem, proč byl prý Stropnický pro koaliční partnery nepohodlný, je příprava strategického a metropolitního plánu. „Nový územní plán sice přináší některé inovace, ale zároveň zásadně ohrožuje regulaci výstavby v území, stanovuje nepřiměřenou výškovou zástavbu mezi Vysočany, Žižkovem a Pankrácí,“ tvrdí. Metropolitní plán by podle něj umožnil stavby až dvacetipatrových budov, které jsou nyní v metropoli.

Podle předsedy zastupitelského klubu ČSSD Karla Březiny bylo odvolání dvou pražských sociálnědemokratických radních pomstou Trojkoalice za odvolání Matěje Stropnického. Koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice se ale podle něj nerozpadla.

Březina si myslí, že primátorka Adriana Krnáčová (ANO) nyní musí svolat jednání koaličních stran. „Koalice, byť papírově, v tuto chvíli ještě existuje a musí se o té věci jednat,“ řekl. To, jak bude rada nově sestavena, není podle něj jasné. „V tuto chvíli platí, že je třeba, aby se nejdříve sešla koalice a nejdříve se musí jednat na půdě koalice,“ řekl Březina.

Sobotkovi je Prahy líto

Podle ministerského předsedy Bohuslava Sobotky (ČSSD) by si Praha zasloužila více stability a méně politikaření. „Je mi Prahy líto, hlavní město má spoustu nedořešených problémů a zasloužilo by si více stability a méně politikaření,“ uvedl. Pro ministra financí a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše je vývoj v Praze překvapením. Pražská koalice by podle něj měla pokračovat dál, i když v jiném personálním obsazení.

Původně chtěla opozice odvolat všech 11 radních z koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN), to se ale nakonec nestalo. Nejvíce hlasů pro odvolání dostal Stropnický, pro jehož konec v radě hlasovalo 42 zastupitelů. V radě zůstali primátorka Adriana Krnáčová (ANO), náměstci Petr Dolínek (ČSSD) a Eva Kislingerová (ANO) a radní Jana Plamínková (STAN), Jan Wolf (KDU-ČSL), Radek Lacko (ANO) a Libor Hadrava (ANO). Radní mohou vládnout i v tomto počtu.

Nehorázné vypovězení smlouvy

Předseda SZ Ondřej Mirovský sdělil, že odvolání Stropnického považuje za nehorázný způsob vypovězení koaliční smlouvy. Proti Stropnickému se podle něj spojilo 12 členů klubu ANO a osm členů ČSSD doplněných hlasy opozice. Trojkoalice na tento krok reagovala podporou odvolání dvou radních za ČSSD a předsedy klubu ANO Haška.

Podle koaličního partnera SZ z Trojkoalice, Starostů a nezávislých, situace znamená pád koalice, chtějí hledat novou. Informovali o tom v tiskovém prohlášení.

Jak bude vedení města v následujících týdnech fungovat, zatím není jasné - některé oblasti totiž odvoláním přišly o svého radního. Podle Mirovského bude Praha opět chvíli stagnovat. „Naším cílem nyní bude vytvořit novou koalici, kde bude šance prosadit maximum z programu Trojkoalice a Strany zelených a současně zajistit politickou stabilitu pro Prahu do konce volebního období,“ dodal.

Výjimečná situace

TOP 09 v žádném případě nevstoupí do současné pražské koalice, řekl místopředseda strany Miroslav Kalousek. ODS se pak nechce účastnit vůbec žádné vlády ve městě, uvedl její předseda Petr Fiala. Obě strany jsou ale připravené jednat o dalším vývoji v Praze.

Fiala si prý nepamatuje podobnou situaci v Česku, kde by si vládní koalice navzájem odvolávala své radní. „Jenom to ukazuje na to, na co poukazujeme od začátku. Praha je řízena chaoticky, primátorka Krnáčová to vůbec nezvládá,“ řekl dnes novinářům ve Sněmovně. „Já mohu jenom jasně říct, že se žádné vlády v Praze účastnit nebudeme,“ dodal.

„My v žádném případě do této koalice vstupovat nehodláme,“ nechal se pak slyšet Kalousek, podle kterého se ukazuje naprostá neschopnost a nepevnost pražské koalice. Pokud se skutečně rozpadne, je podle něj TOP 09 ochotna „od nuly“ vyjednávat o možných řešeních situace. K jednání je připravena i ODS.

Dlouhá debata

Hlasování o odvolání předcházela zhruba desetihodinová debata o úspěších a neúspěších rady. „Ukázalo se, že tady máme excelentní radní, ale také ty, kteří jsou na druhém konci spektra,“ řekl Novotný, konkrétní ale nebyl. Následně navrhl odvolání všech radních. „Toto by se nemohlo stát, kdyby koalice fungovala. Pouze hlasy opozice by na odvolání nestačily, takže se koalice ´povraždila´ navzájem,“ řekl Novotný po hlasování, kdy byli odvoláni čtyři radní.

V rámci jednání potom po hlasování o odvolání radních navrhl opoziční zastupitel Mikuláš Ferjenčík (Piráti) znovu hlasovat o odvolání Dolínka. Svůj návrh nakonec stáhnul, v kuloárech se prý dozvěděl, že pro něj není dostatečná podpora.

„Piráti nesouhlasili s odvoláním náměstka Matěje Stropnického. Proto jsme v následujícím hlasování podpořili i odvolání radní Ropkové a náměstka Dolínka (oba ČSSD), který ale nebyl odvolán,“ řekl předseda klubu Pirátů v zastupitelstvu Jakub Michálek. Podle něj je po odvolání čtyř radních oslabena moc Radmily Kleslové (ANO) a Karla Březiny (ČSSD) a v nadcházejících vyjednáváních chtějí Piráti usilovat o odstavení jejich vlivu.

Do hry vstupují Piráti

Později zastupitel Pirátů Mikuláš Ferjenčík vyjádřil ochotu strany jednat o vstupu do magistrátní koalice. K vyjednávání dostal klub svolení v srpnu, kdy o možném angažmá Pirátů v radě on-line hlasovali členové strany. Do té doby Piráti křesla v radě odmítali.

„Jsme ochotni jednat o vzniku nové koalice přesně podle podmínek, které schválili pražští Piráti v krajském referendu,“ uvedl Ferjenčík. Piráti odmítají spolupráci s ODS, ČSSD a KSČM. Podle závěrů referenda mohou jednat buď o podpoře nové koalici, nebo i o své přímé účasti v radě. Opoziční ODS tvrdí, že se chce aktivně a zodpovědně podílet na rozvoji města. „ODS je připravena podpořit či tolerovat pouze nové koaliční nastavení,“ uvedla předsedkyně zastupitelského klubu Alexandra Udženija.

Odvolat vedení města se opozice pokusila v tomto volebním období již několikrát. Naposledy se tak stalo na návrh opoziční ODS na zářijovém jednání zastupitelstva. Tehdy odvolání ani jednoho z radních nebylo schváleno.

Pražská koalice má v 65členném zastupitelstvu nejtěsnější většinu 33 hlasů. Opoziční TOP 09 již dříve uvedla, že o případné nové koalici je připravena jednat teprve ve chvíli, kdy se koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice rozpadne. ODS uvedla, že se současnou koalicí nebude spolupracovat.

Konflikty v pražské koalici eskalovaly letos v srpnu
10. a 11. října 2014 - Komunální volby v Praze vyhrálo ANO před TOP 09, Trojkoalicí (Strana zelených, KDU-ČSL a STAN), ODS, ČSSD, KSČM a Piráty. Vytvořená koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice obsadila v pětašedesátičlenném zastupitelstvu nejtěsnější většinu 33 hlasů.
26. listopadu 2014 - Novou pražskou primátorkou byla zvolena Adriana Krnáčová z hnutí ANO.
16. ledna 2015 - Ministerstvo pro místní rozvoj odeslalo Praze rozhodnutí o pozastavení účinnosti pražských stavebních předpisů. Stalo se tak po bouřlivé roztržce, kterou kvůli regulaci reklamy, kterou předpisy přinášely, vyvolala billboardová lobby. Ministerstvu vadilo mimo jiné to, že předpisům chybělo schválení Evropské komise.
3. února 2015 - Pražské ANO a ČSSD požádaly o odchod náměstka primátorky Matěje Stropnického (Trojkoalice/SZ). V lednovém hlasování zastupitelů ohledně tendru na odpady za 13 miliard korun Stropnický pro návrh ruku nezdvihl. Koalici nakonec zachránila nezařazená zastupitelka Monika Krobová Hášová.
17. února 2015 - Rada hlavního města Prahy po čtvrt roce od uzavření koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice schválila její programové prohlášení.
- Členové koalice našli smír v dohodovacím řízení ohledně stavebních předpisů. Rada schválila jejich novelizaci. Nové znění předpisů bylo přijato až v srpnu, v půlce září je Praha poslala ministerstvu pro místní rozvoj.
24. března 2015 - Radní odložili rozhodnutí o případném podání trestního oznámení na Stropnického, městu se nelíbí jeho údajná pochybení v souvislosti s novelizací stavebních předpisů. Stropnický na facebookový profil napsal, že se stal obětí „šikany“ ze strany magistrátu.
30. března 2015 - Opoziční klub zastupitelů TOP 09 a nezávislých vyzval Krnáčovou, aby odstoupila z funkce. Hrubě prý porušila zákony i zájmy Prahy tím, že ve sporu o nájem Škodova paláce vybírala právníky na doporučení protistrany.
13. dubna 2015 - Zastupitelský klub TOP 09 podal trestní oznámení na Krnáčovou kvůli výběru právníků v kauze Škodova paláce. Podle TOP 09 se mohla dopustit čtyř trestných činů.
14. dubna 2015 - Opoziční TOP 09 a ODS se nepodařilo na mimořádném jednání prosadit návrh na odvolání Krnáčové.
20. dubna 2015 - Stropnický oznámil, že koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice po několika týdnech ukončila spor, který kvůli němu vedla. Ostatní členové koalice ale tuto informaci odmítli.
9. června 2015 - Pražští radní schválili znění nových stavebních předpisů. Novela zamířila do připomínkového řízení, vyjádřit se tak k nim měly mít možnost všechny městské části.
18. června 2015 - Trojkoalice vyvolala dohodovací řízení (slouží k vyjasnění neshod) s ANO a ČSSD. Odůvodnila to porušením smlouvy při hlasování o novele vyhlášky o hazardu.
24. června 2015 - Vedení pražského ANO vyvolalo dohodovací řízení s Trojkoalicí; její zastupitelé prý porušili koaliční smlouvu, když nehlasovali pro koaliční návrhy.
11. srpna 2015 - Radní neschválili ani jeden z klíčových materiálů, které předkládal náměstek Stropnický. Problematiku pražských stavebních předpisů převzala místo něj do gesce primátorka Krnáčová. Stropnický poté řekl, že situaci v pražské koalici považuje za neudržitelnou.
20. srpna 2015 - Pražské ANO a ČSSD začaly v reakci na Stropnického vystupování v médiích požadovat jeho odvolání z funkce náměstka.
31. srpna 2015 - Zastupitelé za ČSSD se shodli, že jsou připraveni zvednout ruku pro odvolání Stropnického, pokud někdo hlasování navrhne.
2. září 2015 - Předseda magistrátního klubu ANO Michal Hašek řekl, že Trojkoalice opakovaně nedodržuje koaliční smlouvu a setrvání Stropnického v radě je neudržitelné. Stropnický ještě předtím přišel o další kompetence.
3. září 2015 - Trojkoalice označila odebrání kompetencí Stropnickému za porušení koaliční smlouvy ze strany ANO a ČSSD. Tříhodinové jednání koalice nevedlo k žádnému výsledku.
10. září 2015 - ODS neúspěšně navrhla zařadit na program jednání odvolání radních. Zdůvodnila to špatným fungováním rady a spory v koalici.
23. října 2015 - Zastupitelé odvolali z funkce čtyři z 11 radních. Náměstka Stropnického (SZ) a radní Michala Haška (ANO), Hanu Novákovou a Irenu Ropkovou (obě ČSSD).

Náměstek Dolínek: Stropnický si dělá kampaň do Sněmovny na úkor Prahy