Pražské ANO vyjádřilo nedůvěru Krnáčové. Babiš: Je to problém komunikace

Adriana Krnáčová

Adriana Krnáčová Zdroj: Michael Tomes, E15

Pražské ANO vyjádřilo primátorce Adrianě Krnáčové nepodporu, potvrdil předseda hnutí Andrej Babiš. Podle něho jde o problém komunikace mezi primátorkou, zastupiteli a pražskou organizací. Situaci v magistrátní koalici bude řešit celostátní vedení ANO, které vyslechne stanovisko Krnáčové i zastupitelů.

Většina členů předsednictva hnutí ANO v Praze vyjádřila nedůvěru primátorce Adrianě Krnáčové, napsaly servery Echo24 a ParlamentníListy. Zástupci ANO, které ČTK oslovila, informaci nepotvrdili. Magistrátní koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN) nyní řeší spor kvůli pražským stavebním předpisům.

O neshodách uvnitř pražského ANO, které vloni v metropoli vyhrálo volby, se neoficiálně mluví už několik týdnů. Spekuluje se hlavně o možné výměně primátorky, která údajně ztratila podporu u vedení strany. V médiích se objevily informace o tom, že by ji mohla nahradit náměstkyně Eva Kislingerová. Nikdo to ale zatím nechtěl potvrdit. Oficiálních komentářů se zdržuje Krnáčová i Kislingerová.

Vedení pražské ČSSD vyzvalo hnutí ANO, aby situaci vysvětlilo. Město podle nich nemůže fungovat s primátorkou, která nemá plnou podporu své strany. „ČSSD vyzývá hnutí ANO, aby se rychle a jasně vyjádřilo, jaká je budoucnost primátorky Adriany Krnáčové. Hlavní město Praha nemůže mít v žádném případě primátorku, která nemá nezpochybnitelnou podporu svého politického klubu,“ uvedl předseda krajského výkonného výboru ČSSD Miloslav Ludvík.

Špatná komunikace

Babiš v tiskové zprávě uvedl, že předseda zastupitelského klubu Michal Hašek vyčítá Krnáčové, že „nedostatečně komunikuje dovnitř hnutí“. Klub minulý týden podle něj vyslovil primátorce nedůvěru a vedení pražské buňky se s tímto závěrem v pondělí ztotožnilo.

„Myslím, že je to problém komunikace, který se vysvětlí. Není to předmětem jednání koalice,“ napsal ČTK Babiš. „Předsednictvo hnutí pozve primátorku, naše zastupitele a zástupce pražské organizace hnutí a bude se zabývat situací v pražské koalici ve vztahu k panu (náměstku Matěji) Stropnickému a vyslechne stanovisko primátorky a zastupitelů,“ doplnil šéf strany.

„Měli jsme dnes (v pondělí - pozn. red.) krajské předsednictvo. Jednali jsme o průběhu klubu z minulého týdne. Musím říci, že krajské předsednictvo se shodlo s názorem klubu, že bohužel paní primátorka nadále důvěru klubu nemá,“ uvedl pro ParlamentníListy radní za ANO Michal Hašek. Předsednictvo podle něj dalo mandát vyjednávacímu týmu, aby jednal dále o osudu koalice.

Podle serveru Echo24 v předsednictvu pražské organizace hnutí ANO proti Krnáčové hlasovalo 15 členů a dva se zdrželi. Podle zdroje serveru se schůze neúčastnila šéfka pražské organizace Radmila Kleslová a zasedání řídil první místopředseda pražského ANO a starosta Prahy 8 Matěj Fichtner.

Čekání na potvrzení

Podle předsedy pražských zelených Ondřeje Mirovského je třeba počkat, až se informace potvrdí. „Možná, že za tím, co se dnes stalo paní primátorce, je i to, že ne úplně dobře vykonzultovaně odebrala kompetence Matěji Stropnickému. Možná je to i klíč k jejímu pádu, ale nechtěl bych to předjímat, dokud nebudou informace potvrzené,“ řekl novinářům po jednání předsednictva pražské organizace SZ Mirovský.

Spor v pražské koalici rozpoutalo to, že Krnáčová před dvěma týdny předložila vlastní návrh pražských stavebních předpisů a zároveň nechala odebrat svému náměstkovi Stropnickému (SZ) kompetence týkající se jejich přípravy. Minulý týden ve čtvrtek pak ANO a ČSSD po jednání koalice přišly s požadavkem, aby Stropnický ve vedení města skončil. Tento požadavek dnes odmítl klub zastupitelů pražské Trojkoalice.

Krnáčová ale čelí kritice i kvůli jiným problémům, spekulace o jejím možném odvolání se objevují už delší dobu. Hnutí ANO, které v Praze vyhrálo volby, má s ČSSD a Trojkoalicí v 65členném zastupitelstvu nejtěsnější většinu 33 hlasů.

Krnáčová v čele města řešila tunel, sídlo úřadu či opencard
Datum a místo narození: 26. září 1960 v Bratislavě

Vzdělání: vystudovala obor věda o výtvarném umění a jazyky na Filozofické fakultě Univerzity Komenského v Bratislava, později získala titul MBA na Univerzitě Vincence z Pauly (DePaul University) v Chicagu, USA

Současné povolání: primátorka hlavního města Prahy (od listopadu 2014)

Kariéra: po ukončení studia se věnovala organizaci výstav v Československu i v zahraničí, teorii a kritice umění, tlumočení a překladatelství, v letech 1991 až 1995 byla ředitelkou Sorosova centra současného umění v Bratislavě; v polovině 90. let se přestěhovala do ČR, v letech 1995 až 1998 byla spolumajitelkou a jednatelkou společnosti Makum (komerční galerie); v roce 2000 se stala konzultantkou české pobočky Transparency International, v letech 2001 až 2007 byla její výkonnou ředitelkou; v letech 2007 až 2009 pracovala jako ředitelka komunikace a členka vedení společnosti Johnson&Johnson, s.r.o. a v letech 2010 až 2014 jako jednatelka a majitelka společnosti BlueOceanSolutions, s.r.o., od března 2014 do zvolení primátorkou byla náměstkyní ministra vnitra pro veřejnou správu a legislativu, do zastupitelstva hlavního města Prahy byla zvolena v říjnu 2014.

Členství a funkce v politických stranách: až do letoška nebyla členkou žádné politické strany, v loňských komunálních volbách kandidovala jako pražský lídr hnutí ANO, přihlášku do hnutí podala letos v lednu

Rodina: je rozvedená, má tři děti
Ostatní:

- Je aktivní v řadě charitativních a neziskových organizací, mimo jiné je předsedkyní správní rady Českého zdravotnického fóra, o.p.s, předsedkyní správní rady Zaostřeno, o.p.s., předsedkyní výboru Zdravé Česko, o.s. a spoluzakladatelkou a členkou výboru Veřejnost proti korupci, o.s.

- V letech 2011 až 2012 byla členkou poradního výboru (v oblasti potírání korupce) Národní ekonomické rady vlády (NERV)

- Z rodného Slovenska se do České republiky přestěhovala v roce 1995. „Když na Slovensku nastoupil režim pana Mečiara, tak to bylo k nesnesení,“ vysvětlila důvody odchodu loni v září deníku Právo. České občanství má od loňského roku.

- Od roku 2010 do loňského jara působila spolu s Vladimírem Finsterlem jako jednatelka a majitelka společnosti BlueOceanSolutions. Společnost na svých internetových stránkách mimo jiné nabízí „prosazování legislativních změn“. Krnáčová v tisku odmítla, že by se na tomto druhu lobbingu podílela.

- Ve funkci pražské primátorky se musela potýkat s řadou problémů, které ovšem vesměs zdědila po předchůdcích, např. problémy kolem opencard, tunelového komplexu Blanka nebo údajně nevýhodného pronájmu Škodova paláce. Jí vedená rada musela řešit také vnitrokoaliční spory a přežila i hlasování o odvolání.

- Letos v srpnu se vyostřily napjaté vztahy v radniční koalici, když radní neschválili ani jeden z klíčových materiálů, které předkládal náměstek primátorky Matěj Stropnický (Trojkoalice/SZ). Problematiku pražských stavebních předpisů převzala místo Stropnického do gesce Krnáčová, přičemž Trojkoalice už dřív uvedla, že by takový krok považovala za porušení koaliční smlouvy.