Pražské městské části staví nové radnice. Magistrát musel plány odložit

Vizualizace nové radnice Prahy 12

Vizualizace nové radnice Prahy 12 Zdroj: LOXIA

Současná radnice Prahy 12
Současná radnice Prahy 14
Vizualizace nové radnice Prahy 14
Současná radnice Prahy 10
Vizualizace rekonstruované radnice Prahy 10
11
Fotogalerie

Zatímco na pražské Palmovce chátrá torzo zamýšlené radnice Prahy 8, dalším částem hlavního města se navzdory koronakrizi daří pokračovat ve výstavbě či rekonstrukci radnic. Inspirací jim jsou například nové radniční budovy v Praze 7, Ďáblicích nebo ve Štěrboholech, které byly v posledních letech dokončeny.

Uprostřed výstavby je například radniční budova Prahy 12 v Modřanech, kterou mají stavebníci dokončit už příští rok. „Situace kolem koronaviru se pochopitelně projevila na počtu zejména zahraničních zaměstnanců a zpozdily se dodávky technologie například z Itálie,“ řekl místostarosta Petr Šula (TOP 09). „Nic z toho by ale nemělo mít vliv na konečný termín kolaudace objektu,“ dodal.

Přestože je budova za půl miliardy korun rozestavěná, představitelé Prahy 12 stále nevědí, jak ji zaplatí. Minulá koalice, která výstavbu schválila, počítala s rozprodejem majetku. Současné vedení radnice to však odmítá a snaží se hledat zdroje jinde.

„Tvářit se, že výstavba radnice nemá vliv na financování dalších akcí, jednoduše nelze. Nicméně výstavba byla v předcházejícím období schválena, smlouva podepsána a dostavět se musí,“ řekl Šula.

Městská část nyní žádá magistrát o dotaci nebo půjčku ve výši 120 milionů korun. Pokud ji nedostane, Praze 12 to podle Šuly způsobí velké rozpočtové potíže. Radnice přitom už od magistrátu jeden úvěr na stavbu radnice dostala.

O prázdninách začala také rekonstrukce radnice Prahy 14 u stanice metra Rajská zahrada. Úřad sídlí ve dvou 35 let starých panelácích, které nikdy neprošly výraznější opravou.

„Rekonstrukce probíhá podle plánu bez výraznějšího ovlivnění koronakrizí,“ uvedla mluvčí Prahy 14 Veronika Berná. Za 117 milionů se mají budovy do podzimu příštího roku přeměnit v moderní radnici.

Hlavním cílem architektů byla energetická úspornost. „Ve většině prostor úřadu například dodnes chybí klimatizace, což je zejména s ohledem na klimatické změny a stále teplejší léta značný problém nejen pro zaměstnance, ale i pro návštěvníky,“ řekla Berná s tím, že po rekonstrukci bude mít radnice úsporný systém klimatizace. Před opravenými budovami má také vzniknout dvoupatrová skleněná přístavba.

Rekonstrukci radnice ve Vršovicích chystá také desátá městská část, která za ni hodlá utratit 915 milionů korun. Půl miliardy si přitom musí půjčit od magistrátu, což zastupitelstvo hlavního města schválilo v září, byť se ozývaly názory, že by v dnešní době nemělo město přispívat na „luxusní sídla úředníků“.

Dalších 200 milionů korun dostane od ministerstva životního prostředí, zbytek peněz bude muset radnice ještě sehnat. Vedení Prahy 10 argumentuje tím, že současná budova je v neudržitelném technickém stavu. Rekonstruovat se má začít příští rok, projekt by měl být hotov zhruba v roce 2025.

Příští rok by se také měla stavět nová radnice v Lysolajích, jejíž výstavba byla už několikrát odložena. Současná budova z roku 1926 je totiž ve špatném stavu a nevyhovuje moderním nárokům a hygienickým předpisům. Náklady se budou pohybovat kolem 25 milionů korun. Kvůli nové radnici koupilo vedení městské části chátrající samoobsluhu na náměstí, kterou zbourá a na jejím místě postaví budovu pro úředníky, obchod či knihovna.

O nové radnici uvažuje také vedení Prahy 11. „Stávající radnici bych označil za nedůstojnou a nevyhovující jednak z pohledu kapacitních, jednak z pohledu provozního, protože úřad je rozdělen do šesti budov,“ uvedl v únoru místostarosta Martin Sedeke (ODS). Původně se počítalo s výstavbou nové budovy u metra Háje, z projektu nakonec sešlo kvůli tomu, že tamní pozemky nepatří městu. Konkrétní projekt zatím radnice nemá.

Novou budovu chtěl původně postavit i magistrát, jehož vedení chce úředníky přestěhovat z nevýhodného nájmu ve Škodově paláci. Kvůli koronavirové krizi, která významně zasáhla do rozpočtu metropole, se ale nyní spíše uvažuje o přestěhování úředníků do budov, které patří magistrátu. Radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09) uvedl, že město nyní hledá vhodné prostory. Další variantou je prodloužení nájmu ve Škodově paláci.