Přebytek zahraničního obchodu stoupl na 22 miliard

auta, export

auta, export Zdroj: profimedia.cz

Zahraniční obchod České republiky skončil v dubnu přebytkem 22 miliard korun, který byl meziročně vyšší o 8,8 miliardy korun. Vývoz podle předběžných údajů meziročně stoupl o 8,4 procenta na 249 miliard korun a dovoz vzrostl o 4,8 procenta na 227 miliard korun. Informoval o tom Český statistický úřad.

Trh podle analytika Vladimíra Pikory ze společnosti Next Finance očekával dubnový přebytek zahraničního obchodu na úrovni 25 miliard korun, takže zveřejněný výsledek může být pro některé odborníky mírným zklamáním. „Já se však domnívám, že ČR může být spokojená. Ve chvíli, kdy globální ekonomika ochlazuje, jsme dokázali zvýšit vývozy o 8,4 procenta. To je úctyhodný výkon. Dovozy přitom i přes slabou poptávku rostly o 4,8 procenta. Dovozy i vývozy tak dokonce dokázaly akcelerovat svá tempa růstu,“ uvedl Pikora.

Česko podle Pikory těží z blízkosti německé ekonomiky, která je překvapivě houževnatá a zatím ustála i pád jižního křídla eurozóny. „Z některých hledisek se skoro zdá, že problémy eurozóny silnému Německu nahrávají. Tam, kde skončili slabí řečtí či portugalští výrobci, pokračují globálně silní němečtí výrobci. Ti se udrží i na padajících trzích,“ podotkl Pikora.

Kladné saldo se v dubnu podle ČSÚ proti loňskému dubnu nejvíc zvýšilo u strojů a dopravních prostředků o 3,9 miliardy korun. V případě potravin a živých zvířat se schodek zmenšil o 1,5 miliardy. Deficit se prohloubil u minerálních paliv o 300 milionů korun.

Vývoz strojů a dopravních prostředků meziročně stoupl o 7,8 procenta na 9,9 miliardy korun a jejich dovoz vzrostl o 6,6 procenta na 6,1 miliardy. Naopak klesl vývoz telekomunikačních zařízení o dvě miliardy korun a jejich dovoz se snížil o 2,6 miliardy korun.