Předseda Starostů Půta byl obviněn z korupce

Martin Půta

Martin Půta Zdroj: CTK

Policie dnes obvinila předsedu hnutí Starostové a nezávislí (STAN) a hejtmana Libereckého kraje Martina Půtu pro podezření z přijetí úplatku a ze zneužití pravomoci. Půta to oznámil v Praze novinářům. Uvedl, že do vyšetření případu nebude stát v čele STAN. Hnutí povede jeho první místopředseda a místopředseda Sněmovny Petr Gazdík. Postu libereckého hejtmana se zatím vzdát nechce.

„Obvinění považuji za naprosto neopodstatněné, a nevidím proto důvod odstupovat z pozice hejtmana,“ řekl. Půta stojí také v čele Regionální rady ROP Severovýchod, tam podle něj bude záležet na hejtmanech Pardubického a Královéhradeckého kraje, zda bude někdo z nich chtít ho v čele rady vystřídat.

Obvinění souvisí podle Půty s projektem rekonstrukce kostela Máří Magdalény v Liberci. Projekt byl podle něho schválen předtím, než se stal hejtmanem a předsedou regionální rady ROP Severovýchod. Nový výbor jej zařadil na seznam rizikových s vícestupňovou kontrolou.

„Změna financování projektu vedla k tomu, že peníze měly být proplaceny až po jeho ukončení až na základě vyhodnocení závěrečné kontroly. K dnešnímu dni nebyly k tomuto projektu vyplaceny žádné evropské ani jiné veřejné peníze,“ řekl Půta.

Půta zvažuje stížnost proti obvinění

Na policii v Jablonci nad Nisou se prý dostavil dnes ráno na základě žádosti o podání vysvětlení. Půta uvedl, že vyšetřovatel ho obvinil potom, co odpověděl na několik otázek ohledně projektu. Hejtman poznamenal, že je připraven s policií spolupracovat a že žádný úplatek ani osobní zvýhodnění nepřijal. Plánuje, že proti obvinění podá stížnost. Vedení hnutí pokládá obvinění za nesmyslné a účelové.

Úplatek údajně činil řádově statisíce korun. Prý byl předán mezi lednem a březnem minulého roku.

Mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej obvinění Půty potvrdil. Případ dozoruje liberecká pobočka ústeckého krajského státního zastupitelství, řekl.

Kauza rekonstrukce kostela

Protikorupční policie obvinila kvůli dvěma libereckým projektům už na jaře osm lidí ze zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku, poškozování finančních zájmů Evropské unie, podplácení a návodu ke zneužití pravomoci úřední osoby. Mezi obviněnými jsou bývalý zastupitel Liberce za ODS Jiří Zeronik, pracovníci stavební firmy Metrostav i zaměstnanci ROP Severovýchod, jeden z nich je ředitel liberecké pobočky ROP Bořek Machatý.

Vyšetřování se týká vedle rekonstrukce kostela Máří Magdalény za 65 milionů korun taky oddychové zóny Perštýn za více než 30 milionů korun. Oba projekty připravila obecně prospěšná společnost Geotermální energie pro občany.

Dosud jediným obviněným hejtmanem v době výkonu funkce byl bývalý středočeský hejtman a poslanec David Rath. Spolu s několika dalšími lidmi čelí obžalobě z ovlivňování veřejných zakázek. Nejméně dvěma dalším hejtmanům bylo obvinění sděleno poté, co opustili funkci. Loni na jaře byl z pletich při veřejné soutěži obviněn bývalý královéhradecký hejtman Pavel Bradík (ODS). Trestného činu se podle vyšetřovatelů dopustil v souvislosti s výběrovým řízením na zpracování odpadu z těžby dřeva. Obvinění čelil i bývalý liberecký hejtman Stanislav Eichler (ČSSD). Podle státního zástupce umožnil ještě spolu s několika dalšími lidmi nelegální vyplácení odměn v krajských organizacích. Letos v létě soud Eichlera nepravomocným rozsudkem obvinění zbavil.

Politická kariéra Martina Půty
V politice se začal angažovat v rámci sdružení Hrádek potřebuje změny!, které mimo jiné bojovalo proti výstavbě silnice přes městský park v Hrádku nad Nisou a kritizovalo poměry ve městě. V komunálních volbách v roce 2002 sdružení dostalo téměř 40 procent hlasů (11 z 25 mandátů) a Půta byl poté zvolen starostou. Sdružení uspělo i v dalších komunálních volbách v roce 2006 (přes 51 procent hlasů) a 2010 (přes 60 procent hlasů).
Do zastupitelstva Libereckého kraje kandidoval za SOS již v roce 2004, kdy ale nebyl zvolen. Členem zastupitelstva se stal až v únoru 2007 jako náhradník poté, co jedna ze zastupitelek SOS rezignovala. V roce 2008 již byl zvolen jako lídr kandidátky Starostové pro Liberecký kraj, která získala sedm mandátů a letos vyhrála volby se ziskem 13 z 45 mandátů.
Před krajskými volbami 2012 Půta mimo jiné řekl, že cílem SLK je „prosadit férové soutěže jako cestu k úsporám veřejných peněz a zrušit nesystémové dotace určené stranickým kamarádům a známým“. Rozhodování kraje musí být podle Půty transparentní. „Každá utracená koruna bude zveřejněna na webu,“ řekl. Důležitá jsou podle Půty i jasná pravidla pro spravedlivou podporu venkova, kultury, sportu a neziskových organizací.
Po krajských volbách 2012 čelil Půta jako lídr vítězného SLK několika anonymním útokům.
Kandidaturu do čela STAN oznámil letos počátkem března poté, co jeho nominaci schválil sněm místního hnutí Starostové pro Liberecký kraj. Samo krajské hnutí se však rozhodlo, že bude dál působit jako samostatné, protože má v kraji silnou členskou základnu.