Předvolební boj kreativitou neoplývá, zavedeným stranám došly argumenty

Střet malých stran: volební plaáty hnutí Hlavu vzhůru a SPOZ

Střet malých stran: volební plaáty hnutí Hlavu vzhůru a SPOZ Zdroj: E15 Anna Vackova

Předvolební kampaň ČSSD
Předvolební kampaň TOP 09
Předvolební kampaň Ano 2011
Předvolební kampaň ODS
Předvolební kampaň KSČM
7
Fotogalerie
Kampaň před volbami do sněmovny není ani letos po vizuální stránce příliš kreativní, shodují se experti na reklamu a marketing. Důvodem je mimo jiné krátký čas na kampaň i to, že je stále těžší něčím oslovit voliče znechucené z politiky.

Politické strany v předvolebních kampaních stejně jako u předchozích voleb utratí desítky milionů korun. Největší část za billboardy a inzerci v tisku. Část politických stran jako například TOP 09 či ANO si pro vytvoření kampaně najalo i profesionální agentury. Ve výsledku to ale ani letos žádný kreativní boom nepřineslo. „Předchozí kampaně byly zajímavější. Současné jsou jaksi ‚vyměklé‘, což je asi dáno tím, že občané do značné míry politiku ignorují, neboť zjistili, že ji nemohou ovlivnit, že jsou tady opět ‚oni‘ a ‚my‘,“ míní bývalý šéf Asociace komunikačních agentur a vysokoškolský pedagog Jiří Mikeš.

Klasickým stranám podle něj scházejí věrohodné argumenty. „Pravice již nemůže argumentovat stupidním antikomunismem a levice nemá lídry zajímavého formátu,“ dodal. Z toho, co bylo možné zatím spatřit, jej graficky nejvíce zaujala kampaň ODS, obsahově pak kampaně ANO, KDU-ČSL a ČSSD. „Za nejhorší považuji kampaně SPOZ a Hlavu vzhůru – graficky i obsahově,“ podotkl.

Podle expředsedy českého sdružení Art Director’s Clubu Edy Kauby jsou jen dvě volební kampaně, které jsou kreativní, tudíž odlišující se s potenciálem oslovit voliče. „Z opětovného bahna neustále se opakujících nic neříkajících a vše
slibujících sdělení vystupuje kampaň ODS s twitterovým znakem #. Je to sympatické oslovení pravicových voličů, protože ODS jako by neprosazuje sebe, ale pravici,“ uvedl Kauba. Druhou kreativní kampaní je podle něj TOP 09 s fajfkou Karla Schwarzenberga a to z podobného důvodu, neboť rovněž používá zástupný symbol za tvář politika.

Sociální sítě nefungují vždy

Zásadní posun oproti předchozím volbám do sněmovny podle Kauby je vidět v mírně komickém bezhlavém vrhnutí se na sociální sítě v bláhové naději, že to musí zafungovat jako při nedávné prezidentské kampani Karla Schwarzenberga. „Strany přeceňují dopad sociálních sítí, protože ty fungují opravdu, jen když jsou spontánní,“ uvedl Kauba.

Prezident Asociace českých reklamních agentur Pavel Brabec soudí, že dobrý koncept má i Babišovo ANO, protože chytře využívá poptávky voličů po straně a osobnostech nezatížených kauzami korupce a vládnutí. Je to strategie velmi podobná kampani Věcí veřejných, jen s tím rozdílem, že kampaň ANO využívá ještě účinnějších kalibrů – vzkazů mířených do voličské základy typu „dám vám práci“ říznuté emotivním „makáme, neflákáme se jako ostatní“ a okořeněné pocitem zodpovědnosti za děti.

Největší předvolební silou nových politických stran ucházejících se o voliče je podle Brabce bohužel právě to, že se v politice nikdy víceméně nenamočily. „Není to tedy střet idejí, ale souboj osobností, které, až na výjimky, osobnostmi nejsou. Proto je musí strany urychleně dobudovat,“ dodal.

Zavádějící slogany

Podle viceprezidentky České marketingové společnosti Jitky Vysekalové některé slogany přímo vzbuzují asociace, které asi pro danou stranu nejsou příliš žádoucí, například „Víme, kam jdeme“ z dílny TOP 09. Jiné zase obsahují nic neříkající sdělení koho volím, a to i dokonce bez tradičního loga, což těžko přesvědčí ty, kteří nejsou skalními příznivci dané strany. „Navíc celkové pochopitelné znechucení lidí politickými hrátkami nemůže ovlivnit ani nejlepší volební slogan. Obecně asi platí to, co u marketingu produktů/značek/služeb – sebelepší komunikace nepomůže špatnému produktu,“ dodala.