Premiérem se stane Andrej Babiš. Jestli bude chtít

Andrej Babiš po zveřejnění výsledků rozdával úsměvy. Jeho hnutí získalo 47 poslaneckých křesel.

Andrej Babiš po zveřejnění výsledků rozdával úsměvy. Jeho hnutí získalo 47 poslaneckých křesel. Zdroj: Euro - Martin Pinkas

Nedělní puč proti šéfovi sociální demokracie Bohuslavu Sobotkovi vyvolaný spojenci Miloše Zemana v čele s místopředsedou Michalem Haškem prohloubuje politickou nestabilitu. Pučisté umetají cestu Andreji Babišovi, šéfovi hnutí ANO, k nejvyšší exekutivní funkci.

Prezident republiky sice stojí na straně Sobotkových odpůrců, zároveň však nepřímo naznačil, že je pro něj přijatelné i hnutí ANO. Označil ho za stranu, která nejvíc vyjádřila nespokojenost voličů, a je podle něho zapotřebí dát jí šanci. „Alespoň oněch sto dní,“ konstatoval prezident. Právě on přitom odhaduje, že vyjednávání o novém kabinetu může trvat dva až tři měsíce.

Andrej Babiš zatím opakuje, že do vlády vstoupit nechce. O podpoře kabinetu, který by složila ČSSD, je ochoten dál uvažovat, přestože ho dění uvnitř sociální demokracie šokovalo. „Tahle strana, vítěz voleb, destabilizuje politickou situaci, a doufám, že voliči pochopili, že polistopadovým stranám jde jen o moc a peníze,“ řekl.

Zaskočeni jsou i lidovci, kteří by spolu se sociálními demokraty a Babišovým hnutím mohli vytvořit vládní koalici, která by ve sněmovně měla pohodlnou většinu 111 hlasů. O povolebním uspořádání hodlá KDU-ČSL dál vyjednávat, a to i se Sobotkou.

Nejasná situace v ČSSD komplikuje celou politickou scénu. Sobotka, kterého v neděli večer předsednictvo vyzvalo, aby rezignoval, se postu šéfa strany vzdát nehodlá. „Nebudu ustupovat nátlaku, špinavé kampani a nedemokratickým praktikám. Pokud bych se takovým metodám podřídil, popřel bych všechny hodnoty, které v politice léta prosazuji. Proto jsem se rozhodl na funkci předsedy ČSSD nerezignovat,“ napsal médiím.

Výsledky voleb 2013Výsledky voleb 2013 | E15

O jeho osudu nyní musí rozhodnout ústřední výkonný výbor ČSSD. Předsednictvo ČSSD odvolalo Sobotku z týmu vyjednávačů o ustavení nové vlády. Ten by měl nyní vést Michal Hašek spolu s místopředsedy Lubomírem Zaorálkem, Milanem Chovancem a exšéfem bývalého poslaneckého klubu Jeronýmem Tejcem.

Hašek už také kontaktoval Babiše a požádal ho o schůzku, stejně jako předsedu KDU-ČSL Pavla Bělobrádka. Sobotka oznámil, že samostatně povede jednání i on.

Haškova aktivita však může vyznít naprázdno. Důležité bude, jak na odpor – a to i voličů, který se zvedl proti puči, zareaguje prezident.

Miloš Zeman sice už od nedělního dopoledne tvrdil, že povolebním vyjednáváním pověří osobu, kterou mu doporučí právě předsednictvo ČSSD, Michal Hašek ale pověření úplně jisté mít nemusí. Roztržka mezi Sobotkou a Zemanem je však zřejmě definitivní. „Nechci, aby zemanovci nebo prezident Miloš Zeman ovlivňovali autonomní politickou stranu,“ prohlásil Sobotka.

Vymezovat se proti hlavě státu začal už před volbami, a jak teď říká, odvetu z Hradu očekával. I za slabým volebním výsledkem vidí především nejednotnost ČSSD, zaviněnou zemanovským křídlem ve straně.

„Každý, kdo sledoval dění ve straně v uplynulých letech, ví, že klíčový podíl na existenci dvouhlavé ČSSD má právě její místopředseda Michal Hašek, který dlouhodobě není schopen respektovat fakt, že nebyl zvolen předsedou ČSSD. Tuto dvouhlavost ČSSD před volbami zneužívali i naši političtí konkurenti, včetně strany Zemanovců,“ tvrdí Sobotka.