Prezidenti Česka a Číny uzavřeli smlouvu o strategické spolupráci

Si Ťin-pching, Miloš Zeman

Si Ťin-pching, Miloš Zeman Zdroj: ctk

Český prezident Miloš Zeman a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching dnes podepsali na Pražském hradě smlouvu o strategické spolupráci mezi Českem a Čínou. Ministři české vlády se svými čínskými protějšky pak podepsali také memoranda o porozumění v oblasti průmyslu, dopravy, zdravotnictví nebo školství.

Další partnerské dohody uzavřeli primátoři hlavních měst obou zemí a zástupci České národní banky a Čínské komise pro regulaci bankovního sektoru (CBRC).

Po podpisu smlouvy o strategické spolupráci následovalo uzavření dalších deseti memorand nebo partnerských smluv. U stolu se postupně vystřídali příslušní čeští ministři - zahraničí, průmyslu, zdravotnictví, školství, dopravy a místního rozvoje. Za čínskou stranu podepisovali dokumenty zástupci příslušných úřadů nebo komisí.

Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD) a předseda Národní komise pro rozvoj a reformu Číny Sü Šao-š uzavřeli memorandum o porozumění ohledně společné formulace návrhu plánu bilaterální spolupráce mezi vládami. To navazuje na dokument, který loni na podzim podepsal státní tajemník pro EU Tomáš Prouza.

Dokumentem obě strany potvrzují zájem výhledově formulovat program bilaterální spolupráce. První návrhy si vlády podle textu memoranda vymění v červnu letošního roku. Konkrétní projekty by se mohly týkat až 15 oblastí, například využití jaderné a čisté energie, rozvoje silniční, železniční a letištní infrastruktury, zemědělských technologií, sportu nebo kultury. Oblasti spolupráce se mohou i rozšiřovat.

Memoranda o průmyslových zónách či věděcké spolupráci

Další memoranda a dohody se týkají například průmyslových zón, vědeckotechnické spolupráce, spolupráce v oblasti zdravotnictví a investic do infrastruktury cestovního ruchu nebo civilního letectví. Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) za hlavní město podepsala dohodu o navázání vztahu sesterských měst s primátorem Pekingu. Text smlouvy mezi Prahou a Pekingem byl kritizován kvůli tomu, že hlavní město v ní uznává politiku jedné Číny.

Guvernér České národní banky Miroslav Singer s šéfem Čínské komise pro regulaci bankovního sektoru (CBRC) podepsali prohlášení o spolupráci v oblasti krizového managementu. To podle dnešního Singerova vyjádření rozšiřuje memorandum o porozumění uzavřené v roce 2010. Širší spolupráce se bude například týkat výměny informací a dohledu nad finanční skupinou PPF, která vlastní skupinu Home Credit. Ta působí v Číně od roku 2007 na trhu spotřebitelských půjček. PPF a Home Credit dozoruje ČNB.

Ceremoniálu na Hradě se účastnil také vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO), který však žádné z memorand ani dohod nepodepisoval.

Si Ťin-pching, nejoblíbenější ze všech čínských vůdců od dob Mao Ce-Tunga