Část opozice vyvolá hlasování o nedůvěře vládě kvůli kauze s Babišovým synem

Richard Brabec a Andrej Babiš

Richard Brabec a Andrej Babiš Zdroj: Michael Tomeš, E15

Opozice chce vládě Andreje Babiše vyslovit nedůvěru po zveřejnění reportáže Seznamu o kauze Andreje Babiše mladšího
2
Fotogalerie

Kauza údajného únosu Andreje Babiše mladšího dospěla až k návrhu na vyslovení nedůvěry vládě. Podává jej šest opozičních stran, které sdružují celkem 92 poslanců. Šéf vládní sociální demokracie však nechtěl předjímat, jak na případ zareaguje. "Chci vědět, jak si pan Babiš představuje další koaliční spolupráci," uvedl Jan Hamáček, který se má s premiérem Andrejem Babišem (ANO) sejít ve středu.

Hlasování o nedůvěře vládě chtějí iniciovat ODS, Piráti, SPD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Spolu ovšem nemají 101 hlasů nutných pro vyslovení nedůvěry, těchto šest stran sdružuje jen 92 hlasů. Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše budou strany jednat i s jednotlivými poslanci vládnoucích hnutí ANO a ČSSD, případně s klubem komunistů. "Jsou mezi nimi poslanci, kteří dlouhodobě vyjadřují k vládě jakousi nedůvěru," řekl Bartoš.

Podle předsedy ODS Petra Fialy by bylo nejlepší, kdyby k hlasování nemuselo dojít a Babiš sám vyvodil osobní odpovědnost. "Pan premiér by udělal nejlépe, kdyby odstoupil a udělal prostor pro nezávislé vyšetření kauzy Čapí hnízdo," řekl Fiala. V opačném případě strany očekávají, že k mimořádné schůzi s hlasováním o nedůvěře vládě by mohlo dojít už příští týden.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) označil kauzu, kterou přinesl portál Seznam Zprávy, za znepokojující a vážnou. S Babišem by se měl sejít ve středu. "Premiér by měl jak nám, tak veřejnosti, na vznesené otázky odpovědět," řekl. K možným personálním změnám v koaliční vládě Hamáček pouze řekl, že "nemůže vyloučit žádnou alternativu". "Chci vědět, jak si pan Babiš představuje další koaliční spolupráci," řekl Hamáček k nadcházející schůzce.

Záznam tiskových konferencí stran sledujte v okně níže:

Podle ministra Hamáčka se policie kauzou důkladně zabývá. Obviněný Babišův syn nebyl dosud vyslechnut údajně právě proto, že se zdržuje na území cizího státu. Podle Hamáčka je česká strana v kontaktu se Švýcary prostřednictvím Interpolu. Babiš mladší má navíc švýcarské občanství, což jeho stíhání ztěžuje. "Udělám vše pro to, aby na policii nebyl vyvíjen politický nátlak," reagoval Hamáček na spekulace, že by premiér Babiš mohl ovlivňovat vyšetřování.

Komunisté, kteří vládu svými hlasy na základě dohody o toleranci podporují, považují obvinění za závažná. „Chceme slyšet vysvětlení premiéra osobně. Až potom se rozhodneme, jestli podpoříme projednání na plénu sněmovny, nebo na bezpečnostním výboru. Celá věc je velmi závažná,” říká Pavel Kováčik (KSČM).

O co v kauze jde

Babišův syn serveru Seznam Zprávy řekl, že jeho otec chtěl, aby kvůli kauze Čapí hnízdo zmizel z Česka. Uvedl také, že k farmě, kvůli níž čelí jak on, tak premiér obvinění z dotačního podvodu, podepisoval nějaké dokumenty, ale prý nevěděl, co podepisuje. Dále řekl, že se v minulosti kvůli konfliktu s policií dostal do Národního ústavu duševního zdraví, kde se setkal s psychiatričkou Ditou Protopopovou. Ta letos kandidovala v komunálních volbách za hnutí ANO a její posudek měl podle médií pomoct Babišovi mladšímu, aby se vyhnul trestnímu stíhání. Po vypuknutí kauzy Čapí hnízdo manžel Protopopové Petr údajně odvezl Babišova syna na ukrajinský poloostrov Krym, který anektovalo Rusko.

„Pro nás není přípustné tolerovat vládu, která by byla zatížená takovým skutkem. Pokud by se tyto věci prokázaly, tak jdou mimo dohodu o toleranci a my bychom se nemuseli cítit ani vázáni dohadovacím řízením a mohli bychom se připojit k iniciativě o hlasování o důvěře nebo nedůvěře vládě," dodal Kováčik.

Sami poslanci hnutí ANO jednomyslně stojí za svým předsedou, tvrdí Jaroslav Faltýnek (ANO). "Z našeho pohledu je to uměle vytvořená kauza. Je to snaha o diskreditaci našeho předsedy Babiše," řekl Faltýnek. "Považujeme za nekorektní novinářskou práci, když někdo bez jeho vědomí natáčí člověka, který je zjevně indisponován. A pak to představí celému národu. To je hyenismus," dodal Richard Brabec (ANO).

Opoziční strany vyzývají Babiše, aby celou záležitost vysvětlil. "Tyto skutečnosti jsou velmi závažné a podkopávají důvěru veřejnosti a Poslanecké sněmovny v to, zda premiér respektuje právní stát a svobodu jednotlivce," řekl Ivan Bartoš.

"Pokud je pravda, že předsedovi vlády někdo unesl dítě, pak je vydíratelný a může to mít mezinárodní geopolitický charakter," uvedl předseda lidovců Pavel Bělobrádek, podle kterého by se kauza měla prošetřit v bezpečnostním výboru a v komisi pro kontrolu BIS. Lidovci také budou iniciovat vznik parlamentní komise, která by se měla zabývat touto kauzou. 

TOP 09 vyzvala Babiše k rezignaci, případně sociální demokraty, aby ve vládě s hnutím ANO nesetrvávali. „Ve standardní demokratické zemi, kde fungují principy právního státu, by tyto informace vedly k odstoupení předsedy vlády," řekl šéf strany Jiří Pospíšil, který považuje kauze za jednu z nejhorších od sametové revoluce.

„Samotná reportáž nastolila více otázek, než zodpověděla. Abychom si ve sněmovně nehráli na vyšetřovatele, tak bychom měli využít platforem, které jsou na to určené,“ řekl poslanec Vít Rakušan (STAN) s tím, že o kauze by se mělo diskutovat na bezpečnostním výboru a v Komisi pro kontrolu GIBS.

Podle SPD musí nyní konat policie. "Pokud bude vyvolané hlasování o nedůvěře vládě, tak my budeme hlasovat pro nedůvěru. Celá věc je teď ale v rukou orgánů činných v trestním řízení, které musí konat. Míč je na jejich straně," řekl Radim Fiala (SPD). Hnutí zpochybňuje projednání na bezpečnostním výboru, který podle Fialy nemůže otevírat živé kauzy.

Na kauzu reagují také senátoři

Informace o údajném nedobrovolném držení syna premiéra Andreje Babiše (ANO) na Krymu kvůli kauze Čapí hnízdo je podle představitelů Senátu z ODS a ČSSD třeba nejprve prověřit před vyvozováním závěrů. Podle členů klubu STAN by měl premiér odstoupit.

"Musí se ověřit informace, co je pravdivé, co je přidané," řekl novinářům dosavadní předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Vládní sociální demokracie k tomu podle něj zaujme stanovisko až poté, pokud se potvrdí informace o údajném únosu či nějakém pochybení premiéra. Babiš tvrdí, že jeho syn je psychicky nemocný, nebyl unesen a že z Česka odjel dobrovolně.

"Nechci se k tomu vyjadřovat, ale je toho už nějak hodně, ještě to nějak směřuje k Čapímu hnízdu. Uvidíme, co se z toho vyvrbí," uvedl Štěch. Pozastavil se i nad informací, že psychickou poruchou trpí také Babišova dcera. "Předat majetek dvěma dětem, které jsou duševně nemocné, to mi nějak nejde dohromady," poznamenal. Babiš již dříve uvedl, že farmu Čapí hnízdo v době, kdy získala spornou padesátimilionovou dotaci, vlastnili jeho dvě dospělé děti a bratr nynější manželky.

Záležitost do jejího vyjasnění nechtěl příliš komentovat ani případný Štěchův nástupce v čele Senátu Jaroslav Kubera (ODS). "Informace jsou zatím nejasné. Jasné je zatím jen to, že to vypadá jak ze špatného amerického gangsterského filmu a připomíná to případ únosu syna bývalého slovenského prezidenta Michala Kováče a určitě to bude mít nějaké politické důsledky," řekl. "Možná budou i mimořádné volby, to lze těžko předjímat, co se stane po té kauze," dodal.

Radikálnější byli členové klubu Starostů ve svých vyjádřeních na twitteru. "V normálně fungující zemi by v tuto chvíli prezident republiky přijímal od premiéra demisi vlády. Pokud by to snad premiéra nenapadlo samo, prezident by ho k tomu vyzval ve svém vystoupení na mimořádném zasedání sněmovny," uvedl například někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer (MHS).

Babiš by měl podle senátora Tomáše Czernina (TOP 09) vysvětlit, proč policie nenašla v cizině jeho syna, jakou roli v celé věci měl a jakou roli v ní hrála žena údajného únosce a zastupitelka ANO Dita Protopopová. "Mafiánské praktiky okolo premiéra. Měl by rezignovat," dodal Czernin.

ONLINE Babiš zuřil v Palermu: Hnusné! Mého syna přepadly hyeny. Je to kampaň