Privatizaci MUS vyšetřovala bezzubá Kosatka

Kauza MUS se táhne 15 let

Kauza MUS se táhne 15 let

Marek Čmejla (46) - Vystudovaný kybernetik a někdejší člen kapely Tichá dohoda zahájil svou manažerskou dráhu ve finanční skupině Newton, kterou v roce 1994 založili další dva obvinění Petr Kraus a Antonín Koláček. Podle médií sehrála společnost Newton podstatnou roli při skrytém nákupu akcií mosteckých dolů. V roce 2001 Čmejla svůj podíl v Newtonu prodal a stal se manažerem Appian Group, která nedlouho poté ovládla strojírny Škoda Holding. V roce 2010 koupil Čmejla spolu s Jiřím Divišem a dalšími dvěma osobami dopravně strojírenskou Škodu Transportation. Čmejla, jenž v současnosti žije v Monaku, figuruje ve statutárních orgánech několika českých firem. Kromě Škody Transpotation se jedná například o společnost Loterie Korunka nebo společnost Cartex.
Jiří Diviš (57) - V roce 1979 emigroval tento bývalý basketbalista do Švýcarska, kde vystudoval práva a začal pracovat v investičním poradenství. V 90. letech v Česku zastupoval švýcarskou společnost Investenergy, která skupovala akcie MUS pro Appian Group. V letech 1998-2002 byl členem dozorčí rady MUS. Coby vrcholný manažer Appianu byl Diviš v roce 2003 vyslán do dozorčí rady Škoda Holdingu a v roce 2010 se stal jedním ze čtyř spolumajitelů Škody Transportation. Bydliště má v Monaku. Jeho jméno figuruje ve statutárních orgánech několika českých firem (například Loterie Korunka). Podle švýcarské prokuratury byla pro aktivity obžalovaných v kauze MUS klíčová právě Divišem založená společnost Investenergy vytvořená ve Fribourgu, přes kterou šly peníze na soukromé účty obžalovaných.
Jacques de Groote (86) - Bývalý vysoký manažer Světové banky a Mezinárodního měnového fondu (MMF). V lednu 2003 týdeník Ekonom napsal, že Grooteho působení v MMF bylo problematické, a že kvůli němu tato organizace přijala ustanovení o střetu zájmů. V polovině 90. let byl zakladatelem Appian Group, která ovládla MUS, a v jejímž čele Groote stál podle dostupných informací do jara 2003. Fakt, že se o privatizaci dolů začala zajímat švýcarská policie, souvisel podle deníku Dnes s udáním, které na Grooteho pro jeho údajný milionový dluh podala švýcarská společnost Conseil Alain Aboudaram.
Petr Kraus (46) - V roce 1994 stál spolu s Antonínem Koláčkem u zrodu společnosti Newton Financial Management Group, která se zabývala obchodováním na finančních trzích a souvisejícím poradenstvím. Právě Newton sehrál podle tisku důležitou roli při ovládnutí MUS. Kraus je je prostřednictvím společnosti Eurogate, Ltd. jediným akcionářem holdingu Newton i v současnosti. Mimo jiné je členem dozorčí rady brněnské vysoké školy Newton College a do jeho majetku patří Hřebčín Favory na Benešovsku, který se zabývá chovem starokladrubských koní, a je předsedou správní rady Nadačního fondu Erudikon.
Antonín Koláček (54) - V roce 1994 stál spolu s Petrem Krausem u vzniku finanční společnosti Newton Financial Management Group. O rok později usedl Koláček do představenstva MUS, do něhož se dostal coby vrchní personalista Komerční banky, která v důlní firmě vlastnila podíl. Postupně se stal nejvlivnějším manažerem MUS a byl rovněž generálním ředitele Appian Group. V roce 2005 spolu s nedávno zesnulým manažerem Měkotou získali každý čtyřicetiprocentní podíl v dolech, který posléze prodali Pavlu Tykačovi. Poté postupně odešel ze světa byznysu a věnuje se buddhismu a dalším duchovním naukám a cestování. Založil také například Dům osobního rozvoje Maitrea v Praze nebo waldorfskou mateřskou školku. Před lety média odhadovala výši jeho majetku na osm až devět miliard korun. Během svého závěrečného slova věnoval hlavní prokurátorce zdobenou svíčku a porcelánovou sošku anděla. "Jste součástí mého osudu a já jsem za to vděčný," řekl tehdy prokurátorce.
6
Fotogalerie
Když se řekne kosatka, převážná většina lidí si vybaví Keiko – samce kosatky dravé z filmové série Zachraňte Willyho. V Česku je ale toto slovo též synonymem stejně dramatického zápasu, leč odehrávajícího se na ekonomickém kolbišti a na pozadí propletenců politických zájmů. Kosatka, tedy policejní spis o vyšetřování privatizace Mostecké uhelné společnosti, byl však až příliš často u ledu.

Policejní spis nazvaný Kosatka si řekl o pozornost veřejnosti před deseti lety. Tehdejší protikorupční služba české policie začala vyšetřovat privatizaci Mostecké uhelné společnosti, a jak bylo zvykem, nehodlala o něm poskytovat bližší informace. Přitom už leccos známé bylo. První vážný podnět totiž dal detektivům už v roce 1998 stát. Šéf Fondu národního majetku Roman Češka už tehdy upozornil, že lidé kolem Appianu skoupili akcie největší hnědouhelné společnosti za peníze, které si z ní vytáhli. A už tenkrát otevřeně hovořil i o tom, že majitelé Appianu převáděli miliardy korun z MUS na konta do Švýcarska anebo do zahraničních fondů – na různé investice. Policie ale použití peněz Mostecké uhelné k jejímu vlastnímu ovládnutí neprokázala.

Je to jen diskreditace

Druhý podnět k vyšetřování – v roce 2003, se objevil v momentu, kdy Mostecká uhelná, jejímž vlastníkem byla Appian Group, patřila k nejvážnějším uchazečům o koupi státního podílu v Severočeských dolech Chomutov. Okamžitě se objevily materiály, které upozorňovaly na divokou privatizaci MUS a poukazovaly na fakt, že Appian Group je „prázdnou schránkou“ bez finančních prostředků. Smeteny byly s tím, že jde o cílenou diskreditaci. Zájem na tom, aby Severočeské doly získala právě MUS, tehdy měla ČSSD. Politici z Lidového domu jsou ostatně s příběhem, který rozpletli až švýcarští vyšetřovatelé, spjati od samého začátku. Bývalý vlivný poslanec Josef Hojdar byl členem představenstva MUS, sociální demokracie měla silné postavení ve vedení všech tří severočeských hnědouhelných společností. Za prodej minoritního podílu státu v MUS přímo odpovídá sociálnědemokratická vláda Miloše Zemana.

Modelový příklad

Už Fond národního majetku doložil, že tři klíčoví manažeři MUS – Antonín Koláček, Luboš Měkota a Oldřich Klimecký působili ve firmě MV Invest, která v roce 1997 začala skupovat akcie dolů. Tehdejší protiargument, na který přistoupila i policie, zněl – na takovém propojení není nic divného, MV Invest je stoprocentně vlastněn MUS. Ano, a jsme u jádra věci. Společnost uzavře s personálně spřízněnou firmou jakoukoli obchodní smlouvu, jejím jediným smyslem je přelévání peněz z jednoho podniku do druhého. Ty jsou pak vyplaceny majitelům či manažerům spřízněné firmy anebo jsou použity na vykupování akcií. Takový řetěz česká policie nikdy buď nebyla schopná, anebo nechtěla ani popsat, natož rozetnout. Na českou obžalobu bývalých manažerů MUS a nově i Roberta Sýkory, bývalého sociálnědemokratického náměstka ministra průmyslu a Pavla Musely, zbrojaře, který se přátelil s vrcholnými politiky ČSSD, se tak čekalo dlouhých čtrnáct let. A nebýt Švýcarů, možná se čeká dodnes.

Kauzu rozetne švýcarský soud v říjnu

V procesu, který začal v polovině května v Bellinzoně, popsala švýcarská prokuratura dění z devadesátých let celkem jasně. Bývalí manažeři Mostecké uhelné společnosti podle ní z polostátních dolů odčerpali téměř šest miliard korun a peníze použili dílem pro sebe a dílem na odkup podílu, který v MUS vlastnil stát. Ten do roku 1999 vlastnil 46 procent akcií. Celkem čtrnáct miliard z pozdějšího prodeje akcií pak měli vyprat ve švýcarských bankách. Českému státu tak měli způsobit škodu ve výši 3,5 miliardy a samotné důlní společnosti 5,8 miliardy korun. V závěrečné řeči žalobci obviněné manažery označili za darebáčky, kteří si chodili do pokladny firmy štípnout peníze do vlastní kapsy. Švýcaři mají rozsudek vynést 10. října.

Pro české exmanažery – Antonína Koláčka, Marka Čmejlu, Petra Krause, Jiřího Diviše a Oldřicha Klimeckého navrhuje prokurátorka De Falco Haldemannová pět let žaláře a úhradu všech škod: za údajné podvody, praní špinavých peněz a porušení povinností při správě cizího majetku. Šestý manažer, Belgičan Jacques de Groote by měl podle prokuratury dostat dva roky podmíněně.

Všichni obžalovaní požádali o zproštění viny.

Jak se hájili

Antonín Koláček třem soudcům trestního tribunálu řekl, že se vkládá do jejich rukou a je připraven přijmout vše, co přijde.

Marek Čmejla v závěrečné řeči uvedl, že obžalobě nerozumí a není mu jasnější ani nyní, po tolika dnech procesu, čeho se vlastně dopustil. Jak uvedl, nikdy ho prý nenapadlo, že transakce kolem MUS, které byly průběžně konzultovány a kontrolovány experty, budou někdy označeny za trestný čin.

Za zmatenou označil obžalobu i Jiří Diviš. Postup prokuratury přirovnal k chování komunistické prokuratury v padesátých letech v Československu. Petr Kraus se odvolal na Čapkovu pohádku. „Pejsek a kočička chtěli upéct dort. Moc chtěli, aby výsledek byl co nejlepší. Tak tam přidávali, co jim vždy samostatně chutnalo. Výsledkem byl paskvil, po kterém je bolelo bříško,“ řekl o obžalobě.

„Můj život je tímto procesem zničen. Zbytek svého života budu věnovat tomu, abych napravil svou pověst pošpiněnou výrazem profesionální lhář, který užila paní prokurátorka,“ konstatoval de Groote, bývalý představitel Světové banky a MMF. Ve službách exmanažerů MUS byl od roku 1999.

Víc než bohatá historie
Listopad 1993 Spojením bývalých státních důlních podniků Komořany, Ležáky a Hlubina vzniká Mostecká uhelná společnost. Většinový podíl byl prodán ve druhé vlně kuponové privatizace.
Březen 1998 ČSSD žádá hlavu Romana Češky, šéfa Fondu národního majetku. Za to, že upozornil na nejasné majetkové vztahy v MUS a žádal o svolání valné hromady společnosti.
Duben 1998 Na mimořádné valné hromadě MUS zjistil stát držící v největší hnědouhelné firmě 46,3 procenta akcií, že ztratil nad firmou kontrolu, a má proti sobě hráče vlastnícího téměř padesátiprocentní balík. Později se prokázalo, že akcie v letech 1997 až 98 skupovala švýcarská Investenergy S. A, která v ČR zastupovala skupinu Appian Group.
Červenec 1998 Zemanova vláda prodává za 650 miliónů korun zbylý státní podíl MUS. Jako nový vlastník se hlásí Appian Group Inc. O pět let později koupil majetek Appian Group fond Appian Central European Development Fund spravovaný bankou Credit Suisse First Boston.
Březen 2005 Severočeská uhelná, vlastněná manažery Antonínem Koláčkem, Lubošem Měkotou, Vasilem Bobelou a Petrem Pudilem dokončila převzetí energetických podniků Appianu. Tito lidé o rok později podíly dál převádějí na nizozemskou firmu Czech Coal N. V.
Červen 2005 Švýcarská policie začala prověřovat podezření, že z MUS byly nelegálně vyvedeny peníze, které byly následně vyprány právě ve Švýcarsku. Vyšetřovatelé na účtech v tamních bankách zablokovali zhruba 600 milionů švýcarských franků, tedy přes 12,4 miliardy korun.
Prosinec 2010 Stoprocentním vlastníkem dolů se stala Tykačova Indoverse Czech Coal Investments Limited.
Říjen 2011 Švýcarská prokuratura obžalovala z praní špinavých peněz a dalších machinací okolo privatizace MUS sedm lidí.
Červen 2012 Česká policie začala stíhat Antonína Koláčka, Marka Čmejlu, Jiřího Diviše, Luboše Měkotu, Oldřicha Klimeckého a Petra Krause pro podezření, že vyvedli ze společnosti 150 milionů dolarů a použili je na nákup akcií této firmy. V říjnu přidává obvinění z podvodu při privatizaci.
Listopad 2012 Policie obstavila exmajitelům MUS bankovní účty, cenné papíry a nemovitosti.
Květen 2013 Začal soud ve švýcarské Bellinzoně.