Pro Čechy v Izraeli vyrazil druhý repatriační let. Celkem budou tři

Vládní speciál před odletem s Izraele, odkud přepravil skupinu Čechů

Vládní speciál před odletem s Izraele, odkud přepravil skupinu Čechů Zdroj: X/Jan Lipavský

Během 24 hodin odletí tři vládní speciály do Izraele k evakuaci občanů, kteří se chtějí vrátit do Česka a v zemi uvázli po sobotních teroristických útocích palestinských radikálů. Po jednání vlády to oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Krátce po 19:00 vyrazil z vojenského letiště v pražských Kbelích druhý repatriační letoun. Prvním letem se v noci na dnešek s ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti) vrátilo prvních 34 Čechů. Fiala ve středu také zopakoval svůj postoj, že evropské programy na pomoc Palestině se musí zastavit a projít důkladnou revizí, zda skutečně slouží humanitárním účelům.

Kapacity dosud objednaných speciálů pro repatriaci českých občanů by podle informací ČTK aktuálně měly stačit zhruba pro 450 lidí. Mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake dnes odpoledne řekl, že po rozeslání oznámení o připravovaných repatriacích se počet registrovaných v cestovatelském systému Drozd zvýšil na 250 Čechů v Izraeli. Ráno jich podle ministra zahraničí Jana Lipavského bylo 181.

„Máme dostatečnou kapacitu na to, abychom mohli všechny občany, kteří si to budou přát, bezpečně vrátit do České republiky. Budeme v tom pokračovat tak dlouho, dokud to bude potřeba. Všichni se dočkají včas potřebné pomoci,“ uvedl Fiala.

Zkritizoval některé politiky za to, jak někteří politici situaci v Izraeli zneužívají, označil to za nevkusné. Jmenoval konkrétně expremiéra a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše, který mimo jiné kritizoval vládu v souvislosti právě s repatriací Čechů a uvedl, že se vláda na občany vykašlala. Podle Fialy lidé vidí, kdo skutečně pomáhá a kdo chce na utrpení druhých získat politické body.

Ministerstvo zahraničí zřídilo mimořádnou informační linku na čísle +420 222 264 200 pro dotazy k možnostem návratu z Izraele do Česka. V provozu je od 08:00 do 20:00 hodin. Lidé mohou s žádosti o informace také kontaktovat velvyslanectví v Tel Avivu na čísle +972 523 286 622.

Se situací v Izraeli podle premiéra souvisí také posílání evropské finanční pomoci Palestincům a palestinským organizacím. Evropské programy je podle něj nutné zastavit a zkontrolovat, zda skutečně slouží humanitárním účelům. Ministerský předseda uvedl, že musí být jasné, že se tyto peníze nijak nepodílejí na podpoře teroristických organizací a lidí na ně napojených.

EU podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové neukončí humanitární podporu Palestinců, podrobně však přehodnotí veškerou finanční pomoc směřovanou do Palestiny. Žádné peníze podle ní nikdy nedostane radikální hnutí Hamás stojící za bezprecedentním sobotním teroristickým útokem na jih Izraele.

Vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) uvedl, že na území Česka občanům bezprostřední nebezpečí nehrozí. Připomněl, že policie od soboty přijala preventivní opatření k posílení ochrany především židovských památek či izraelské ambasády v ČR. „V České republice podporujeme Izrael a snažíme se udělat opatření, která budou působit preventivně,“ dodal.

Po vypuknutí bojů v sobotu většina zahraničních aerolinek zrušila z bezpečnostních důvodů lety do Izraele. V zemi tak bez možnosti návratu domů uvízly tisíce cizinců, evakuační lety zahájily nebo je plánují i další evropské státy. 

Armáda má k dispozici dva Airbusy A319 z takzvané vládní letky. Jeden z nich má salónní interiér a pojme pouze 44 cestujících. Druhý letoun, se kterým je nyní na zahraniční cestě ministr Výborný, přepraví až 96 pasažérů. Jde zároveň o jediné letadlo schopné přepravit větší počet cestujících, kterým armáda disponuje.