Pro některé kolegy z ANO jsem třídní nepřítel. Schází komunikace, říká hejtman Vondrák

Moravskoslezský hejtman a poslanec za ANO Ivo Vondrák

Moravskoslezský hejtman a poslanec za ANO Ivo Vondrák Zdroj: ctk

Moravskoslezský hejtman a poslanec za ANO Ivo Vondrák ve středu rezignoval na funkci místopředsedy hnutí. Na jednání špiček nejsilnějšího opozičního uskupení navrhl uspořádat programovou konferenci v Ostravě. „Měli bychom si říct, kudy se budeme ubírat. Sociální skupina, kterou oslovuji, je jiná než ta, kterou oslovují ostatní členové předsednictva ANO,“ zdůrazňuje. Zaměřil by se na střední třídu, například na zdravotníky nebo pedagogy. Právě školství bude nyní podle Vondráka potřebovat podporu.

První místopředseda ANO Karel Havlíček říká, že hnutí musí zůstat catch-all party (všelidovou stranou – pozn. red.) pro důchodce i mladé lidi, zaměstnance i podnikatele, vědce či sportovce. Podle něj je politická scéna rozdělena především na progresivisty a konzervativce. Souhlasíte, že byste se měli orientovat na druhou skupinu voličů a nepřemýšlet o tom, jestli budete středoleví, nebo středopraví?

Souhlasím, o podobné programové orientaci už hovořím delší dobu. Musíme se skutečně více bavit o tom, kudy se chceme ubírat.

S Havlíčkem si tedy rozumíte, tak kde je problém?

V tom, že se uvnitř hnutí příliš nekomunikovalo. Komunikace nic nestojí, přesto ji ignorujeme. Po středečním předsednictvu ale cítím posun, byť jsem složil funkci místopředsedy.

Na co by se ANO vedle vámi navrhované programové konference v Ostravě mělo soustředit, když krajské a zejména sněmovní volby jsou poměrně daleko?

Politika není jen o volbách. Někdy mám pocit, že ANO jde pouze o to, kolik voličů získá a kde je získá. Ten mechanismus je tak bohužel nastavený. Podle mého názoru je ale nejlepší kampaní dobře odvedená práce daného politika. Měli bychom více akcentovat to, jakou konkrétní politiku děláme v obcích, městech a krajích a s jakými výsledky. Politika není jen o soubojích s vládou v parlamentu.

Dříve byla komunikace uvnitř hnutí lepší?

Když bylo ANO ve vládě, komunikace byla mnohem intenzivnější. Myslím, že k výměně názorů mohu přispívat právě tím, že jsem hejtmanem a zároveň poslancem.

Neuvažujete o tom, že byste odešel z vedení Moravskoslezského kraje a ze sněmovny?

Zatím se nic nemění. Každou funkci vnímám jako nástroj k plnění cílů. Práce mám ještě hodně, ať už v kraji, nebo ve sněmovním školském výboru, a hodlám v ní pokračovat. Pevně věřím, že se nám podaří nalézt cestu ke komunikaci v parlamentu. Někdy mi připadá, že ANO je příliš negativní, jakkoli se s námi koaliční strany občas moc nebaví.

S jakými subjekty by hnutí mohlo spolupracovat?

Musíme si stanovit, kam se chceme programově ubírat. Z toho pak vyplyne, kdo by mohl být náš potenciální koaliční partner. V Moravskoslezském kraji je jím především ODS, KDU-ČSL a nyní i sociální demokracie, protože sociální problematika je v regionu silně akcentována. To jsou mé osobní preference. Jak se rozhodne ANO, se ale ukáže.

Neochladly vaše vztahy s kolegy z poslaneckého klubu, když jste v prezidentských volbách podpořil Petra Pavla, který kandidoval proti Andreji Babišovi?

Není sporu o tom, že někteří kolegové mě vnímají jako třídního nepřítele. Nicméně v životě to mám nastavené tak, že mi kritika vadí u lidí, kterých si vážím. Pokud mě kritizuje někdo, koho si příliš nevážím, ať si mě popisuje, jak chce. Pro mě je v daný okamžik důležitá osobní integrita v tom, co dělám.