Problematická rekonstrukce Mánesa je u konce. Galerie hledá nájemce

Galerie Mánes se dočkala kompletní rekonstrukce

Galerie Mánes se dočkala kompletní rekonstrukce Zdroj: CTK

O výstavu v tradičním pražském galerijním prostoru mají umělci podle vedení galerie zájem
Stavbu provázely tahanice o peníze i žaloby
V současné době správce budovy, Nadace českého výtvarného umění, přebírá stavbu a čeká na kolaudaci.
Do sálů přibyly nové technologie
Takto by měla vypadat budoucí podoba restaurace.
10
Fotogalerie
S více než půlročním zpožděním skončila po dvou letech rekonstrukce pražské výstavní galerie Mánes. Opravy stály přibližně 180 milionů korun a dotáhnout se je podařilo vlastníkovi galerie, Nadaci českého výtvarného umění, až díky půjčce od Moravského Peněžního Ústavu. Nyní vedení galerie vybírá nájemce pro kanceláře, restauraci a prodejnu. Pak se začne s výstavami.

„Aktivity výstavní síně budou souviset se zprovozněním restauračních prostor. Nabízí se několik alternativ, které budou diskutovány správní radou,“ sdělil serveru E15.cz předseda správní rady nadace Petr Siegl. O negalerijní prostory je podle Siegla prý značný zájem. V současnosti řeší vedení nadace podmínky pronájmu.

Penězi, které získá nadace z pronájmů, chce také splácet úvěr ve výši 125 milionů korun, který si kvůli rekonstrukci budov vzala. Splatnost dohodla do konce roku 2018. Pomoci se splátkou by měly podle Siegla i další aktivity nadace. Z pronájmů by se ale také měl hradit provoz celé budovy, restaurace by se na nákladech mohla podílet přibližně 20 procenty, nájem z kanceláří asi 35 procenty, 45 procent musí uhradit výstavní činnost.

„Budova Mánes disponuje specifickým potenciálem, který bude sice podřízen určitým ekonomickým stimulům, ale především bude sloužit umělecké veřejnosti a věřím, že výstavní prostory hlavního sálu a multifunkčního prostoru budou sloužit k prezentaci široké škály uměleckých aktivit,“ uvedl Siegl.

Do rekonstrukce Mánesa se původně chtěl finančně zapojit i někdejší šéf dozorčí rady ČEZ Martin Roman. Do stavby měl v plánu poslat sto milionů korun. Podle bývalého předsedy správní rady Martin Pavaly se však snažil výměnou za peníze ovládnout správní radu a požadoval z devíti míst šest obsadit vlastními lidmi. S tím však správní rada nesouhlasila.

O výstavu v tradičním pražském galerijním prostoru mají umělci podle vedení galerie zájemO výstavu v tradičním pražském galerijním prostoru mají umělci podle vedení galerie zájem | CTKO výstavu v tradičním pražském galerijním prostoru mají umělci podle vedení galerie zájem (foto ČTK)

Kvůli nejasnostem ohledně financování došlo loni v únoru k pozastavení rekonstrukce, bývalé vedení nadace, které muselo v listopadu 2012 nedobrovolně odejít, mělo v plánu se bránit soudně.

Aby nynější vedení nadace vůbec půjčku získalo, muselo se zaručit budovou galerie, historickou památku převedlo na společnost Apella fine arts, kterou založila v roce 2009.

Nadaci někteří umělci i teoretici umění podle ČTK vytýkají, jakým způsobem spravuje svůj majetek. Podle těch, kdo vytvořili její stínovou správní radu, nedostatečně zastupuje výtvarnou scénu a její správní rada není volena transparentně. Nadace ale výtky odmítá. Kritici se například obávali toho, že se nadace úmyslně zadlužuje se záměrem vyhlášení insolvenčního řízení.

Funkcionalistická budova nyní opravou získala svou původní podobu z 30. let.

Převlékání Mánesu