Proč chce Sobotka upravit sankce? Jde o 1,7 miliardy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK - David Tanecek

České výhrady k dalším unijním sankcím vůči Rusku se budou podle premiéra Bohuslava Sobotky týkat zejména strojírenských výrobků, tzv. zboží dvojího určení. Nutnost takového kroku podporuje čísly - Česko by podle něj mohlo v tomto segmentu exportu přijít o miliardy korun.

Nové unijní sankce by se mimo jiné mohly rozšířit právě o zákaz exportu těchto výrobků, které mohou nalézt využití v civilním i zbrojním sektoru. A tomu chce Sobotka zabránit.

Jen loni se objem povoleného exportu u tohoto zboží pohyboval na úrovni 1,5 miliardy. A letos zatím Licenční správa ministerstva průmyslu a obchodu zatím vydala povolení vývozu tzv. zboží dvojího užití do Ruska v objemu 1,7 miliardy korun. Do konce srpna šlo celkem o 156 položek. Dalších 15 žádostí v hodnotě necelé miliardy korun nyní správa posuzuje.

V roce 2013 české firmy do Ruské federace celkem vyvezly zboží za celkem 125 miliard korun, na východ směřuje zhruba pět procent tuzemského exportu.

Vláda: Cílem je ochránit strojírenský export

Sobotka dnes uvedl, že cílem je ochránit strojírenský export. A vláda mu dnes k dalšímu jednání o sankcích dala mandát. Umožňuje mu, aby se vůči některým navrhovaným opatřením vymezil.

„Česká republika uplatní k podobě sankcí připomínky zejména s cílem ochránit strojírenský export v oblasti tzv. dvojího určení,“ uvedl Sobotka. O ochraně českých strojírenských exportérů dnes mluvili i další členové vlády. „Já jsem proti tomu, aby bylo jakékoliv omezení pro český vývoz zboží dvojího užití, především obráběcích strojů pro civilní účely, protože to je naprosto nesmyslné,“ řekl ještě před začátkem jednání ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

„Na jedné straně je chvályhodné, že vláda se snaží udržovat rozbíhající se ekonomiku, ale zároveň tento postoj vrhá jakýsi stín na soudržnost a jednotný postoj EU. Můj názor jako soukromé osoby je, že agrese na východě Ukrajiny, by neměla zůstat bez odezvy,“ řekl místopředseda Asociace exportérů a šéf společnosti ATAS elektromotory Náchod Otto Daněk.

České strojírenství v Rusku nese pět miliard ročně

Svaz průmyslu a dopravy se obává negativních dopadů sankcí na strojírenství, zejména na výrobu obráběcích a tvářecích strojů. Podle Svazu strojírenské technologie, sdružujícího drtivou většinu výrobců obráběcích a tvářecích strojů v ČR, dodávky pro zákazníky v Ruské federaci přesahují ročně pět miliard korun, což je zhruba 30 procent celkových tržeb celého oboru. Firmy upozorňují na to, že postiženi by mohli být i subdodavatelé.

Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý v Rádiu Impuls uvedl, že protiruské sankce ukrajinsko-ruskou krizi nevyřeší a je třeba nalézt lepší metodu než sankce proti Rusku. Podle jeho názoru mohou vzájemné sankce mezi Evropou a Ruskem dokonce obnovit hospodářskou krizi. Pro Česko by to podle Dlouhého bylo zvlášť těžké, poslední krize tu totiž byla delší než v jiných zemích střední Evropy.

Návrh Evropské komise na zavedení nových sankcí vůči Rusku obsahuje zpřísnění dosavadních opatření v oblastech přístupu na kapitálové trhy, dodávek technologií pro těžbu ropy nebo právě exportu zboží dvojího užití. Ohledně dodávky zbraní nový návrh jen upravuje již platné sankce, tak aby byly právně v pořádku. Opět by se také měl rozšířit seznam lidí, kterým bude zmražen majetek a zakázán vstup do EU, a to například o osoby z nového vedení separatistických Doněcké lidové a Luhanské lidové republiky, z ruského parlamentu nebo armády.