Proč Fiala sdílí fotky s italskou premiérkou. Shoda náhod vytvořila zajímavé spojenectví

Premiér Petr Fiala a italská premiérka Giorgia Meloniová.

Premiér Petr Fiala a italská premiérka Giorgia Meloniová. Zdroj: Twitter Petra Fialy

Německý časopis Stern ji nazval nejnebezpečnější ženou Evropy. Nástup italské premiérky vyvolal v Evropské unii v některých politických proudech nervozitu, neboť Giorgia Meloniová v mládí otevřeně inklinovala k fašismu. E15 zjišťovala, proč k sobě Česko a Itálie mají blíže než v předchozích letech a co se skrývá za přátelskými fotografiemi italské premiérky s Petrem Fialou.

Jindy upjatý premiér Petr Fiala se uvolněně směje vedle italské premiérky Giorgie Meloniové. Podobné fotografie se opakovaně objevovaly na profilech na sociálních sítích a pomrkávaly tak na voliče, že vzniká nové přátelství s ženou, na jejíž fašistickou minulost často upozorňovala média. Připomínalo to situaci, za které Andrej Babiš podporoval v unii izolovaného premiéra Viktora Orbána a snažil se naznačovat, že je to důležitý spojenec, i když Maďaři často sledovali jen vlastní zájmy.

Vztahy Česka a Itálie byly kvůli uprchlické krizi dlouho napjaté. Jižní stát čelil velkému přílivu migrantů, a tak prosazoval přerozdělovací kvóty, které byly naopak pro tuzemskou politickou scénu tabu. Čeští politici nechtěli z pozice ustoupit ani pod pohrůžkou sankcí a žalob.

Vztah Česka a Itálie nabral novou dynamiku. Slovy vysoce postaveného úředníka za to může „shoda náhod“. Věci se pohnuly v době, kdy Evropa čelila hrozbám kvůli ruské agresi na Ukrajině. V tomto tématu se stala Meloniová pro Fialu zajímavou spojenkyní. Velkou pozornost získal třeba její projev v Senátu, kdy energicky zkritizovala politiky, kteří žádali zastavení pomoci Ukrajině a chtěli jednat s Ruskem o míru.

Konzervativní frakce s příležitostmi

ODS Petra Fialy a Bratři Itálie Giorgie Meloniové spolu v Bruselu zasedají ve společné frakci evropských konzervativců (ECR), jejíž součástí je ještě polský premiér Mateusz Morawiecki z Práva a spravedlnosti. V době, kdy přestala fungovat Visegrádská čtyřka (V4), se platforma ukázala jako zajímavý prostředek k setkávání těchto premiérů pro sladění postojů před evropskou radou.

„Pevné a obvyklé koalice se v EU trochu překreslují,“ vysvětluje Vít Dostál z Asociace pro mezinárodní otázky. „Od války se v Bruselu nesetkali premiéři V4, a to hlavně kvůli postojům Maďarska k válce na Ukrajině,“ dodává.

Vysoce postavený člověk z diplomacie, který si nepřál být jmenován, neboť byl na řadě citlivých jednání, popisuje, že Meloniová se ukázala jako dobrý spojenec především během českého předsednictví. „Vždy byla skvělá. Přímá, sympatická, neideologická,“ nastiňuje jednání mezi Fialou a Meloniovou.

„Hrozně nám pomohla na konci předsednictví s prosazením celkového balíčku směrnic, který je brán za jeden z největších úspěchů českého předsednictví. Sehrála důležitou roli ve vyjednávání s Polskem, když se jednání zaseklo na jednom bodě ekonomické pomoci Ukrajině,“ uvádí insider z diplomacie.

Polsko hrozilo vetem směrnice EU o minimální dani. Kvůli tomu nebylo možné schválit balíček zahrnující makrofinanční pomoc ve výši 18 miliard eur pro Ukrajinu. „Bez Meloniové by to bylo těžší odblokovat. Byla jednou z těch, kteří nám v tom výrazně pomohli,“ doplnil zdroj z diplomacie.

První setkání Fialy a Meloniové proběhlo ještě před tím, než se stala premiérkou. Už tehdy na něj i tým jeho poradců udělala dojem. Může za to i její otevřená osobnost a schopnost se bavit se všemi bez ohledu na hierarchii, tvrdí lidé kolem Fialy. Sám český premiér na otázky E15 neodpověděl.

Prostě to zkusit

Dobré vazby s Itálií podtrhuje i Černínský palác. Například Vzájemná obchodní výměna neustále roste, v roce 2022 dosáhl obrat obchodu rekordních 17,9 miliardy eur, téměř 420 miliard korun. V oblasti energetiky Itálie vyšla Česku vstříc zvýšením kapacity ropovodu TAL.

„Vztahy Česka a Itálie jsou dlouhodobě na velmi vysoké úrovni,“ řekl E15 ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) „Společně podporujeme Ukrajinu ve válce proti Rusku, a to zejména dodávkami zbraní či vojenské techniky a také poskytováním humanitární pomoci. Blízké pozice máme i v podpoře evropské integrace zemí západního Balkánu,“ doplnil.

Podle Dostála z Asociace pro mezinárodní otázky je dobře, že Česko zkouší hledat nové spojence i mimo tradiční vztahy. „Diskuze kolem toho, že je fašistka, je trochu přehřátá. Se všemi, kteří jsou v unii, je potřeba se bavit. Navíc jsme vztah s Itálií neměli skoro žádný, tak dává smysl to zkusit,“ dodává.