Prodej Hamé Norům se protahuje, ÚOHS chce další informace

Hamé

Hamé Zdroj: Hame

Proces schvalování prodeje potravinářské společnosti Hamé norské firmě Orkla se prodlužuje. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) přerušil svoje řízení kvůli doplňování informací. Orkla kunovickou firmu kupuje za 175 milionů eur (4,7 miliardy korun). Antimonopolní úřad musí posoudit, zda fúze nenaruší hospodářskou soutěž na trhu.

„Správní řízení stále probíhá. Řízení bylo přerušeno kvůli doplňování informací, třicetidenní lhůta proto dosud neuplynula,“ uvedl mluvčí úřadu Martin Švanda. Švanda k případu, který má ÚOHS na stole od poloviny ledna.

Prodávající společností je kapitálový holding Decapterus S.à.r.l. se sídlem v Lucembursku. Kupní cena bude uhrazena z existujících úvěrů. Firmy transakci oznámily už koncem loňského roku. ÚOHS posuzuje oblast výroby různých trvanlivých a chlazených potravin, především v produktové kategorii kečupů, dresinků a steakových omáček.

Orkla ve střední Evropě vedle Vitany vlastní rakouskou společnost Felix a rumunskou Orkla Foods Romania. „Silnější pozice ve střední Evropě zajistí Orkle prostor pro další růst na těchto trzích,“ řekl loni k transakci viceprezident společnosti Orkla Atle Vidar Nagel-Johansen.

Správní řízení stále probíhá. Řízení bylo přerušeno kvůli doplňování informací

Převzetím Hamé zdvojnásobí Orkla svůj obrat ve střední Evropě. Hamé předloni vykázala tržby 4,9 miliardy korun a čistý zisk 234 milionů korun. Téměř 70 procent tržeb je z České republiky a Slovenska, export firmy směřuje zhruba do 40 zemí světa na pěti kontinentech.

Včetně importovaných výrobků předloni tržby Hamé stouply o osm procent na 5,548 miliardy korun. Za loňské první pololetí se meziročně zvýšily o 14 procent na 2,9 miliardy. Štrupl uvedl, že letos očekává tržby přes šest miliard. Letos firma hodlá investovat do svého rozvoje 170 milionů korun.

Norská Orkla

Média v minulosti spekulovala vedle Orkly také o dalších uchazečích o Hamé. Zájem měl údajně fond Hartenberg, který hospodaří se soukromými miliardami ministra financí Andreje Babiše (ANO), nebo chorvatská potravinářská skupina Podravka.

Hamé má v Česku a na Slovensku vedoucí pozici na trhu u paštik, hotových jídel, konzervované zeleniny, džemů a dětské výživy. Mezi nejznámější značky firmy se sídlem v Kunovicích na Uherskohradišťsku patří Hamé, Májka, Znojmia a Otma. Silnou tržní pozici u paštik má Hamé také v Maďarsku, Rumunsku a Rusku. Firma má 2400 zaměstnanců a deset výrobních závodů, z toho sedm v Česku, po jednom na Slovensku, v Rumunsku a v Rusku.

Orkla je předním dodavatelem značkového spotřebního zboží a řešení v oblasti potravin, drogistického zboží a pekárenství ve Skandinávii, v Pobaltí, na některých trzích ve střední Evropě a v Indii. S akciemi Orkly se obchoduje na burze v Oslu, kde je i centrála firmy.