Prodej L-159 komplikují drahé opravy

Aero L-159 Alca české armády

Aero L-159 Alca české armády Zdroj: CC BY-SA 2.0: Milan Nykodym

Když vláda na začátku roku schválila prodej až 28 přebytečných bitevníků L-159 americké společnosti Draken International, vypadalo to jako hotová věc. Mezitím se však ukázalo, že by to nebylo Aero Vodochody, ale ministerstvo obrany, kdo by musel nákladné opravy především motorů zaplatit. Stát tak riskoval, že z prodejní ceny odhadované na 435 až 516 milionů korun za všechny stroje nakonec neuvidí ani korunu.

Situaci navíc zkomplikoval zájem Iráku. „Celé to zamrzlo a jednalo se v zákulisí. Nebylo jasné, jak to bude s motory, což je nejdražší položka. Ministerstvo nechtělo hradit zprovoznění zejména druhé várky 14 bitevníků, která je v horším technickém stavu,“ uvedl zdroj deníku E15 obeznámený s jednáním mezi vodochodskou továrnou a úřadem Martina Stropnického (ANO).

Obě strany i nadále taktizují. „Američané přijeli do Prahy podepsat smlouvu a místo toho jim bylo řečeno, že jde o zdvořilostní schůzku. Prý se bude dál jednat o ceně. Byli z toho opaření,“ nechal se koncem minulého týdne slyšet člověk blízký Aeru. Naopak lidé kolem ekonomického náměstka Jiřího Borovce tvrdí, že za původních podmínek, s nimiž souhlasil bývalý Rusnokův kabinet, je z pohledu ministerstva obchod nevýhodný.

Letecké obchody rezortu obrany
Česká armáda nakoupila za zhruba 50 miliard korun celkem 72 bitevníků L-159. Nyní je 26 z nich zakonzervováno v kompletním stavu a 10 je částečně rozebraných. Pro potřeby Iráku se počítá s 15 kusy, z toho čtyři by uvolnila armáda ze své výzbroje. Zahraničního zájemce se dosud podařilo nalézt pro pět přebytečných bitevníků, které byly vyměněny za jeden dopravní letoun CASA.

Výsledkem má být kompromis – Draken nebude mít jistých všech 28 letounů. A nejde jen o náklady na opravy motorů. Ve hře je také uspokojení irácké poptávky. „Platí, že v první fázi bude dodáno americké firmě 14 strojů a následně bude právo opce nikoli na americké, ale na české straně. Tato změna umožňuje ministerstvu jednat i s Irákem a pokusit se tak uplatnit všechny nepotřebné bitevníky. Navíc se v průběhu vyjednávání s firmou Draken podařilo dosáhnout lepších prodejních podmínek,“ obhajuje stanovisko rezortu obrany jeho mluvčí Jan Pejšek.

Návrh smlouvy s Američany nyní čeká připomínkové řízení a potom projednání ve vládě. „Pokud vše půjde podle plánu, kontrakt by mohl být podepsán v létě. S tímto postupem jsou všechny zúčastněné strany srozuměny,“ dodal Pejšek.