Profesuru chce kvůli Putnovi odmítnout sedm kandidátů

Plakáty na podporu Martina C. Putny

Plakáty na podporu Martina C. Putny Zdroj: ctk

Studentskou výzvu na odmítnutí profesury kvůli kauze kolem nejmenování akademika Martina C. Putny profesorem podepsalo zatím sedm adeptů na tento titul. Protest podporují i další akademici.

Prezident Miloš Zeman odmítl Putnu jmenovat, aniž udal důvod. Později uvedl, že mu vadí, jakým způsobem se Putna prezentoval na pochodu homosexuálů. Kvůli tomu, že Zeman odmítá Putnu jmenovat, mají jít ve středu na Hrad rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl a ministr školství Petr Fiala.

Mezi signatáři je například docentka Pavla Doležalová z 1. lékařské fakulty v Praze, která si má jít pro diplom už za tři týdny. „Pokud pan prezident nezmění svůj názor, nebo ho nepodpoří závažnou věcnou argumentací, ať už veřejně, nebo v komunikaci s představiteli univerzity, jsem připravena připojit se k dalším společným protestním krokům akademické komunity, případně i ve formě neúčasti na ceremoniálu či odmítnutí převzít titul,“ uvedla.

„Pokud se ty důvody nevyjasní,…tak to znamená, že by se ostatní kandidáti takové slavnosti neměli účastnit,“ sdělil také prorektor Univerzity Karlovy a další z navržených na profesuru Martin Prudký z evangelické teologické fakulty. Prudký by ale na rozdíl od Doležalové neměl jít pro diplom v červnu, ale nejspíš až na podzim.

Mezi dalšími signatáři jsou podle Karolíny Chloubové z Iniciativy Za svobodné vysoké školy také třeba lékař Ladislav Šenolt z 1. lékařské fakulty UK nebo anglista Jan Čermák z filozofické fakulty UK. Jejich profesorská řízení byla ale teprve zahájena.

Otevřený dopis na podporu Putny podepsal také kardiolog Miloš Táborský z Univerzity Palackého v Olomouci. „S ohledem na obecné principy akademické svobody s daným postojem a jednáním prezidenta zásadně nesouhlasím,“ uvedl Táborský. Konkrétnější ke svému dalšímu postupu však být nechtěl.

Někteří kandidáti vyčkávají

Řada oslovených kandidátů se k celému případu nechtěla příliš vyjadřovat, čekají na výsledky jednání mezi rektorem UK a prezidentem. Například Jaromír Mysliveček navržený na profesuru za 1. lékařskou fakultu UK k možnosti neúčastnit se ceremoniálu či odmítnout převzetí titulu uvedl, že nějaké takové gesto by mělo smysl, pouze pokud by to byla reakce všech navrhovaných kandidátů. K tomu by se přidal, sám je ale iniciovat nebude, není to jeho naturel.

Na objasnění celého případu čeká i Drahoslava Janovská navržená na profesuru za fakultu jadernou ČVUT. „Akademické svobody jsou akademické svobody,“ upozornila ale s tím, že kandidát na profesuru je prověřován vědeckou radou fakulty a univerzity a má i doporučení odborníků.

„Je to do určité míry věc pana Putny a pana prezidenta, aby se to nějak vyřešilo,“ myslí si třeba Štefan Barcík z České zemědělské univerzity s tím, že na ceremoniál určitě půjde.

Podporu Putnovi vyjadřují i další akademici, například děkan filozofické fakulty Univerzity Palackého Jiří Lach dnes v otevřeném dopise uvedl, že pokud by prezident na svém postoji trval, je jeho škola odhodlána akademické svobody a svobodu slova bránit. Na podporu Putny protestovali v pondělí studenti fakulty humanitních studií UK, další protest je naplánován na čtvrtek přímo u Hradu. Krok prezidenta odsoudili i politici napříč politickým spektrem.

Pokud se adepti na profesuru nezúčastní slavnostního jmenovacího ceremoniálu, který je naplánován na 11. června, diplom si mohou převzít později nebo jim jej může ministerstvo poslat například poštou.