Průměrná mzda rekordně stoupla. Nahoru ji vyhnaly pandemické odměny zdravotníkům

Zdravotníci dostali letos mimořádné odměny.

Zdravotníci dostali letos mimořádné odměny. Zdroj: David Malík

Průměrná mzda v Česku v letošním druhém čtvrtletí meziročně vzrostla o 11,3 procenta na 38 275 korun. Po zahrnutí inflace výdělek reálně stoupl o 8,2 procenta, oznámil Český statistický úřad. Ekonomové výrazný nárůst očekávali, je způsoben slabým minulým rokem a vyplácením mimořádných odměn zdravotníkům.

„Růst průměrné mzdy o 11,3 procenta je výrazně ovlivněn loňskou nízkou základnou, kdy v některých odvětvích mzdy výrazně poklesly kvůli nástupu koronavirové krize. Také se zde projevil velmi různorodý vývoj v jednotlivých odvětvích, zejména pak jednorázová výplata mimořádných odměn zdravotníkům,“ uvedl ředitel odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ Dalibor Holý.

V prvním čtvrtletí letošního roku průměrná mzda meziročně vzrostla po revizi o 3,3 procenta na 35 329 korun. Po zahrnutí inflace výdělek reálně stoupl o 1,1 procenta. V loňském druhém čtvrtletí zasaženém první vlnou epidemie koronaviru průměrná mzda o 0,6 procenta klesla, reálně se snížila o 3,6 procenta.

Do budoucna se vysoké tempo růstu průmerné mzdy neudrží. „Za celý letošní rok přidá pouze čtyři procenta, jelikož prudký vzestup druhého čtvrtletí je pochopitelně jednorázový a neudržitelný," vysvětlil hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Medián mezd, tedy střední hodnota mezd, vzrostl ve druhém čtvrtletí meziročně o 11,5 procenta na 32 408 korun.

Ve srovnání odvětví byl mzdový vývoj velmi odlišný. V peněžnictví a pojišťovnictví statistici dokonce evidují nominální pokles průměrné mzdy o 1,6 procenta. Naproti tomu v sekci zdravotní a sociální péče vzrostla průměrná mzda o 43,8 procenta, a to především v důsledku výplaty souhrnných mimořádných odměn za zvládnutí koronavirové pandemie. Vysoký růst, o 19,2 procenta, byl i v odvětví ostatní činnosti. V ubytování, stravování a pohostinství mzdy stouply o 17,3 procenta.