Průměrný důchod by podle Jurečky mohl od ledna být 20 700 korun, vzrostl by o 400 korun

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Průměrný starobní důchod by se mohl v lednu příštího roku dostat na 20 700 korun. Proti konci letošního roku by se mohl zvednout zhruba o 400 korun. Na tiskové konferenci to v pondělí řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Potvrdil tak informace, které už minulý týden zveřejnila E15. Zvednout by se podle Jurečky měla jen základní část penze, která je pro všechny stejná. Přesné údaje budou oznámeny po 4. září.

Ministr upřesnil, že lednové navýšení si příští rok vyžádá asi třináct miliard korun. „Odhadujeme, že průměrný starobní důchod, který je teď po červnové mimořádné valorizaci 20 200 korun, dojde na konci roku díky novým výměrám nových důchodů na 20 300 korun,“ uvedl Jurečka. „Po 4. září budeme mít přesný výpočet valorizace, která bude 1. ledna. Z dat, která známe, víme, že to bude zhruba o 400 korun více. Dostaneme se v průměrné výši na 20 700 korun. Tato část půjde plně do základní výměry důchodů,“ dodal.

Důchod se skládá ze dvou částí. Solidární základní výměra je pro všechny stejná. Letos činí 4040 korun. V zásluhové procentní výměře se pak odrážejí odpracované roky, výše odvodů z výdělků a počtu vychovaných dětí.

Průměrný starobní důchod činil na konci prvního čtvrtletí 19 461 korun. Letos od letošního června se zvedl zhruba o 760 korun. Starobní penze od sociální správy pobírá 2,36 milionu lidí a invalidní a pozůstalostní důchody pak dalších 479 tisíc osob. Několik desítek tisíc penzí vyplácejí systémy rezortů obrany, spravedlnosti a vnitra. Jejich průměrné starobní důchody jsou o pár tisíc vyšší.

„Lednové navýšení o čtyři sta korun vychází ze zákonných předpisů, odpovídá stavu české ekonomiky, výši inflace i tomu, jak rostly mzdy těch, kteří jsou ekonomicky aktivní,“ řekl už minulý týden E15 ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Výrazné zpomalení tempa štědrých valorizací důchodů způsobených vysokou inflací by mělo spolu s navrhovanými kroky ministerstva práce a sociálních věcí snížit zadlužení penzijního systému. Ten se jen za prvních pět měsíců letošního roku propadl do třicetimiliardového schodku, za celý rok má přesáhnout šedesát miliard korun.