Prvním superúředníkem bude Postránecký, dostal jednoznačnou podporu

Náměstek ministra vnitra pro státní službu Josef Postránecký

Náměstek ministra vnitra pro státní službu Josef Postránecký Zdroj: ctk

Náměstkem ministra vnitra pro státní správu se stane Josef Postránecký, který nyní působí na ministerstvu vnitra. Rozhodla o tom vláda. Kabinet dnes vybíral mezi třemi finalisty výběrového řízení. Třiapadesátiletý Postránecký je v současnosti ředitelem kanceláře náměstka ministra vnitra pro ekonomiku, strategie a evropské fondy.

Pro Postráneckého, který působí ve státní správě už zhruba 17 let, podle ministra vnitra Milana Chovance hlasovalo 15 ministrů, nikdo nebyl proti. Postránecký za tento silný mandát poděkoval. Za superúředníka, jak se někdy jeho post nazývá, se nepovažuje. Řekl, že jeho hlavním cílem je státní správu zkvalitnit a stabilizovat.

„Já ho považuji za komplexně připraveného odborníka, který své kvality potvrdil i při tom řízeném dialogu,“ uvedl Chovanec. Postráneckého ve funkci podle ministra čeká především komunikace s Evropskou komisí a zavedení 16 předpisů, které jsou nutné k zahájení čerpání peněz z evropských fondů. „V neposlední řadě to bude příprava výběrových řízení na státní tajemníky na jednotlivých ministerstvech,“ doplnil Chovanec.

Hladký přechod

Postránecký připomněl, že s ministry, kteří do státní služby spadat nebudou, bude komunikovat tehdy, když budou navrhovat členy výběrových komisí pro výběr svých náměstků. „Budu i z druhé strany hlídat, aby úředníci nebyli v příliš těsných kontaktech s politickou scénou,“ doplnil. Podle zákona může náměstek pro státní službu mimo jiné vydávat služební předpisy a kontrolovat služební vztahy státních zaměstnanců.

Postránecký uvedl, že jeho úkolem bude rovněž převedení úředníků do režimu státní služby, které by mělo nastat v polovině roku. „To překlopení musí nastat tak, aby výkon státní správy vůbec nepocítil z pohledu občanů nebo podnikatelů tuto situaci,“ poznamenal.

Do práce co nejdříve

„Věřím, že nový náměstek pro státní službu začne rychle pracovat na svých úkolech a podaří se nám dosáhnout odpolitizování státní správy, jejího nestranného, transparentnějšího a profesionálního fungování,“ uvedl k výběru Postráneckého premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Ministři si dnes všechny finalisty vyslechli. Podle některých účastníků jednání ministři zkoušeli kandidáty mimo jiné pokládáním dotazů v angličtině, němčině i francouzštině. Kromě Postráneckého ve finále byli také tajemnice třebíčského městského úřadu Simeona Zikmundová a ředitel strukturálních fondů na ministerstvu průmyslu Břetislav Grégr.

Superúředník až napodruhé

Funkce nazývaná také jako „superúředník“ vzniká podle služebního zákona. Náměstek bude šest let řídit státní správu a vyjednávat v Evropské unii. Do opakovaného tendru se přihlásilo 21 lidí, z toho 11 bylo vyřazeno pro nesplnění požadavků, z deseti zbývajících byla vybrána finální trojice. Původní výběrové řízení bylo vypsáno už loni, nikdo z uchazečů ale tehdy nesplnil podmínky.

Služební zákon, který má odpolitizovat státní správu, byl dlouhodobým dluhem české legislativy. Původně návrh nynějšího kabinetu počítal s generálním ředitelstvím státní služby jako koordinačním orgánem státní správy. Nakonec byla po politických neshodách schválena varianta, že většina kompetencí ředitelství připadne ministerstvu vnitra, kde vznikne právě funkce náměstka pro státní službu, která byla označována za klíčový post.

Josef Postránecký (53)
Datum a místo narození: 26. června 1961, Mladá Boleslav
Vzdělání: Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy v Praze, obor ekonomická a regionální geografie (titul RNDr., 1984); postgraduální kurz v Bruselu (titul MPA, 1994)
Současná funkce: ředitel kanceláře náměstka ministra vnitra pro ekonomiku, strategie a evropské fondy
Kariéra: vědecko-výzkumný pracovník v Ústavu prognózování ČSR (1985-1992, od 1991 Ústav pro hospodářskou politiku); odborný asistent na katedře veřejné správy a regionálního rozvoje Národohospodářské fakulty VŠE v Praze (1992-98); v roce 1998 působil jako poradce vicepremiéra pro hospodářskou politiku Pavla Mertlíka (ČSSD); následně jmenován vrchním ředitelem sekce regionální politiky a evropské integrace na ministerstvu pro místní rozvoj (MMR) a posléze ředitelem odboru koncepce regionálního rozvoje téhož ministerstva; v letech 2001 až 2006 byl náměstkem ministra vnitra pro reformu veřejné správy; v roce 2007 se vrátil na MMR jako ředitel odboru rozvoje a strategie regionální politiky.