Rath: Zrušte zákon o zdravotnických službách

David Rath

David Rath Zdroj: profimedia.cz

Zákon o zdravotnických službách, který schválila vláda a bude účinný od 1. dubna, způsobí podle opoziční ČSSD chaos v poskytování zdravotní péče. „Aktuální dopady tohoto Hegerova experimentu v praxi, kdy pediatři nemohou ošetřit dětské pacienty bez toho, aniž by s tímto ošetřením či očkováním souhlasili oba zákonní zástupci, tedy jak otec, tak matka, jsou pak smutný důsledkem arogantní politiky Nečasova kabinetu,“ uvedl stínový ministr zdravotnictví za ČSSD David Rath.

Podle Ratha existuje reálné riziko, že v mnoha případech se souhlas obou zástupců nepodaří včas sehnat a dítě tak nebude moci lékař včas ošetřit. ČSSD proto vyzývá ministra zdravotnictví Leoše Hegera, aby začal dopady zákona řešit tak, aby zabránil jakémukoli ohrožení zdraví dětských pacientů. „Nejlepším řešením by bylo zrušení tohoto nemyslného achaotického zákona,“ doplňuje Rath.

Legislativní náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek však Rathovy informace vyvrátil. Zákon o zdravotních službách vyžaduje souhlas rodičů pro léčbu nezletilých dětí. „Neznamená to ale, že když lékař nedostihne někoho z rodičů a přitom je lečba nezbytná, že ji neposkytne,“ zdůraznil Plíšek.

Souhlas rodičů je nutný třeba pro amputaci ruky nebo nohy po závažném poranění nebo pro plastickou operaci u nezletilé dívky. Když je mezi rodiči rozpor a přitom není nebezpečí z prodlení, ustaví soud dítěti opatrovníka, který rozhodne. Pokud jeden z rodičů je dlouhodobě nedostupný, je v cizině, zdravotní službu může lékař poskytnout.

Zpřísnění povinnosti pacientů

    “Reformní zákony jsou postaveny na právech pacientů a zpřísňují i jejich povinnosti,“ uvedl. Pokud pacient vyslovil souhlas s léčebným postupem, musí ho dodržovat. Ale jenom proto, že některé části léčebného postupu nedodržuje, nemůže lékař použít vůči pacientovi donucovací prostředky a vyřadit ho z evidence, upozornil náměstek.

    Zákon zná vedle zdravotních služeb se souhlasem pacienta i služby bez jeho souhlasu, například při nařízené ochranné léčbě, karanténě, nebo když stav pacienta vyžaduje neodkladnou péči a přitom není možné, aby dal souhlas. Pacient má vždy právo podepsat revers pro určité situace, musí to být doloženo v jeho dokumentaci.

    Podle zákona o zdravotních službách může lékař ve zdravotnické dokumentaci vyznačit, že pacient nespolupracuje a nedodržuje léčbu, je to podle Plíška i pro ochranu lékaře, „vyviňuje“ se tak do značné míry z odpovědnosti za zdravotní stav pacienta. Do budoucna by nedodržování léčebného režimu mohly postihovat zdravotní pojišťovny a naopak za jeho dodržování pojištěnce zvýhodnit.

    “Pokud pacient opakovaně s léčbou nesouhlasí, tak přeneseně nesouhlasí ani s poskytovatelem, nebo se rozchází v názoru na způsob léčby, pak se to bere, že už by to byla léčba bez souhlasu pacienta, pak by ho mohl lékař vyřadit z evidence,“ shrnul náměstek.