Razie v exportní bance. Detektivové prohledali i firmy PSJ a Sklostroj

Policejní zásah v sídle EGAP

Policejní zásah v sídle EGAP Zdroj: CTK - Michal Krumphanzl

Protikorupční policie od rána zasahovala v České exportní bance (ČEB) a Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP). Akce zřejmě souvisí s úvěry na problematické zahraniční projekty. Policisté prohledali i sídla společností PSJ a Sklostroj. Právě Sklostroj měl od EGAPu získat miliardové pojistné.

Mluvčí společnosti EGAP Hana Hikelová uvedla, že si policisté ve středu ráno vyžádali materiály k více než deseti obchodním případům. „Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality nás požádal o součinnost,“ uvedla pro týdeník Euro Hikelová. Budovy byly podle neoficiálních zjištění pro zaměstnance uzavřeny. Policie se v EGAP zajímá především o případy Jiřího Skuhry, bývalého obchodního náměstka, odvolaného na podzim roku 2012. V České exportní bance se vyšetřovatelé zajímají o věci, které měla na starost náměstkyně ředitele odpovědná za úsek obchodu Miroslava Hrnčířová.

Žádné další konkrétní informace detektivové zveřejnit nechtějí. „Můžeme zatím potvrdit, že provádíme úkony trestního řízení ohledně jednoho případu, kterým se zabýváme. Více informací zatím nebudeme poskytovat,“ napsal týdeníku Euro mluvčí této policejní složky Jaroslav Ibehej. Pouze upřesnil, že věc dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze. To, oč se policie zajímá, jsou všechno staré případy ČEB a EGAP, kde mohou škody dosáhnout miliard korun.

Pochybné zahraniční projekty

Zátah bude velmi pravděpodobně souviset s půjčkami na pochybné zahraniční projekty, z nichž některé byly realizovány částečně, u dalších zůstává spousty pochybností o správnosti plnění. Protikorupční policie dnes zasahovala i v sídle společnosti Sklostroj, který se zabývá výrobou strojů pro obalové sklo. O zásahu ve Sklostroji informoval server Lidovky.cz.

Jihlavské společnost PSJ, kterou policie rovněž prověřovala, na požádání předala policii informace a dokumentaci k vybraným obchodním případům, v nichž figurovala jako generální dodavatel stavebních prací. „Z dosud získaných informací je naší společnosti známo, že vyžádané materiály údajně souvisí s činností České exportní banky,“ uvedl v prohlášení mluvčí společnosti Miroslav Fuks.

Nedostatečná kontrola čerpání úvěrů

Podle dřívějších informací médií EGAP vyplatil na pojistném plnění při likvidaci osmi pojistných událostí 2,74 miliardy korun. Všechny případy byly z let 2005 až 2009 a týkaly se pojištění vývozu sklářské technologie do Ruska a na Ukrajinu. Pojištěným subjektem byla státní Česká exportní banka (ČEB) a vývozcem Sklostroj Turnov.

Podle serveru Aktuálně.cz patří k nejproblematičtějším klientům ČEB ruská podnikatelská rodina Sadovských, která na stavbu svých skláren dostala hned několik úvěrů.

Za problémy skláren stojí podle EGAP několik důvodů. „Změna na ruském trhu od roku 2009, kdy došlo k propadu používání pivních lahví a byly nahrazeny levnějšími plastovými,“ uvedla již dříve Hana Hikelová. Management téměř všech skláren také prý neměl dostatečné zkušenosti s provozováním skláren. Exportéra zase pochybil v dodržování účelovosti čerpání, což dle EGAP banka při čerpání úvěrů nesledovala dostatečně.

Profil pojišťovací společnosti EGAP a České exportní banky
EGAP
Státní úvěrová pojišťovna se zaměřením na tržně nepojistitelná politická a komerční rizika spojená s financováním vývozu zboží, služeb a investic z České republiky. Pojišťuje zejména bankovní úvěry se splatností delší než dva roky na financování vývozu velkých energetických, strojních a technologických zařízení, investičních celků, dopravních staveb a investic, a to především do zemí, kde politické, ekonomické a právní prostředí přináší větší míru nejistoty a vyšší riziko nezaplacení na straně kupujících.
Podle údajů z loňského října EGAP od roku 1992, kdy byla založena, pojistila export za 650 miliard korun. Za devět měsíců loňského roku pojistila export za 48,2 miliardy korun. Jména firem, s nimiž spolupracuje, EGAP obvykle nezveřejňuje.
Je stoprocentní státní společností, akcionářská práva vykonávají rovným dílem čtyři ministerstva - financí, průmyslu a obchodu, zahraničních věcí a zemědělství. Základní kapitál společnosti je 1,3 miliardy korun. Loni v srpnu Sněmovna schválila změnu státního rozpočtu, která umožnila navýšit pojistnou kapacitu EGAP o deset miliard korun na 280 miliard korun.
Generálním ředitelem a předsedou představenstva EGAP je od prosince 2012 ekonom Jan Procházka. Nahradil Karla Plevu, kterého dozorčí rada odvolala v září 2012.
Loni v 1. pololetí hospodařila EGAP se ziskem 270 milionů Kč, za celý rok 2013 ale očekává ztrátu. O rok dříve skončilo hospodaření pojišťovny ve ztrátě 205 milionů korun a v roce 2011 vykázala ztrátu 1,05 miliardy korun.
Loni v listopadu řekl ministr financí Jan Fischer, že EGAP vyplatí na pojistném plnění při likvidaci osmi pojistných událostí 2,74 miliardy korun. Všechny případy jsou z let 2005 až 2009 a týkají se pojištění vývozu sklářské technologie do Ruska a na Ukrajinu. Fischer v souvislosti s tímto případem uvedl, že chce zlepšení kontrolních mechanismů v EGAP a chystá personální změny v dozorčí radě pojišťovny. Pojištěným subjektem byla státní Česká exportní banka (ČEB) a vývozcem Sklostroj Turnov.
Česká exportní banka (ČEB)
Banka vznikla v roce 1995 za vlády vedené Václavem Klausem (tehdy ODS), úkolem banky je státní podpora českého vývozu. Její činnost se kromě zákona o bankách řídí i zvláštní normou (zákon 58/1995), která mimo jiné stanoví, že banka musí být většinově v majetku státu a na úhradu případných ztrát může dostávat dotace ze státního rozpočtu.
V současnosti vlastní akcie ČEB čtyři ministerstva: financí (41 procent), průmyslu a obchodu (24 procent), zahraničních věcí (deset procent) a zemědělství (pět procent). Zbylou pětinu drží - v souladu se zmíněným zákonem o podpoře exportu - Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP), kterou také ovládá stát.
Roční státní dotace na fungování banky se pohybuje ve stamilionech korun, za rok 2012 uplatnila ČEB podle výroční zprávy nárok na dotaci ve výši 636 milionů korun, o rok dříve pak 474 milionů. Díky tomu může Česká exportní banka pravidelně vykazovat zisk ve výši desítek až stovek milionů (například za rok 2012 zisk 83 milionů).
K roku 2012 měla banka rozpůjčováno necelých 70 miliard korun, necelá polovina z toho přitom připadá na Rusko. Právě tam se ale podle informací médií objevily v posledních letech výrazné problémy s nesplácením úvěrů, například na výstavbu linek na výrobu obalového skla.
V červenci 2012 pak Nejvyšší kontrolní úřad zveřejnil výsledek prověrky devíti úvěrů na podporu českého vývozu za 13,2 miliardy korun z let 2009 až 2011. ČEB podle zprávy NKÚ poskytla neoprávněně úvěry za 8,2 miliardy korun. Tyto potíže byly impulzem ke změně vedení banky na počátku roku 2011, kdy se jejím šéfem stal Tomáš Uvíra, který ale na podzim 2012 rezignoval. Od prosince 2012 ČEB vede Jiří Klumpar.

ČEB prodává pohledávky za 1,5 miliardy