Ředitel Národní knihovny Tomáš Böhm rezignoval

Tomáš Böhm

Tomáš Böhm Zdroj: nkp.cz

Ředitel Národní knihovny Tomáš Böhm rezignoval z osobních důvodů na svoji funkci. Uvedlo to bez dalších podrobností ministerstvo kultury na své webové stránce. V čele instituce byl Böhm od začátku roku 2010. Böhm předal rezignační dopis ministru kultury Danielu Hermanovi (KDU-ČSL). Podle informací serveru E15.cz za odstoupením Böhma stojí neshody právě s ministrem Hermanem.

Tomáš BöhmTomáš Böhm | nkp.cz

Vedení knihovny by nyní měl reprezentovat ekonomický náměstek Pavel Šebek. Zda ministerstvo jako zřizovatel knihovny někoho pověří jejím vedením, či vypíše na místo ředitele rovnou výběrové řízení, zatím není zřejmé.

Tomáš Böhm, bývalý generální ředitel a člen představenstva vydavatelství Ringier, se ředitelem jedné z největších příspěvkových organizací v resortu kultury stal na základě rozhodnutí výběrové komise v době, kdy ministrem byl Jiří Besser (TOP 09 a STAN).

Jako jeden z prvních kroků ve své funkci zamítl novostavbu knihovny podle návrhu architekta Jana Kaplického, kterou již předtím odmítli politici v čele s tehdejším prezidentem Václavem Klausem. Po prezidentově kritice tehdy změnil i své dříve kladné stanovisko k projektu tehdejší pražský primátor Pavel Bém.

Kvůli kauze kolem projektu Kaplického odvolal ministr kultury Václav Jehlička (tehdy KDU-ČSL) z funkce v září 2008 tehdejšího ředitele Národní knihovny Vlastimila Ježka. Bez výběrového řízení ho nahradil šéf Památníku národního písemnictví Pavel Hazuka, jehož po konkurzu vystřídal Böhm. V té době zaznívala kritika nákladné revitalizace Klementina, jež měla spolu s výstavbou nového depozitáře nahradit projekt novostavby. Za Böhma revitalizace historického areálu pokračovala, postupovala ale transparentněji, dostavěl se depozitář.

Za Böhma pokračovaly opravy Klementina
Národní knihovna se v minulosti ocitla ve středu zájmu médií zejména kvůli architektonické soutěži na novou budovu, která měla nahradit nevyhovující prostory Klementina. Na jaře 2007 zvítězil se svým futuristickým projektem architekt Jan Kaplický.
Kvůli odporu některých pražských politiků a prezidenta Václava Klause nebyl však tento záměr realizován. Problém byl také s financováním. Vláda místo toho rozhodla o revitalizaci barokního Klementina a o dostavbě depozitáře v Hostivaři. NK tak chtěla získat kapacity pro své fondy na příštích 50 až 60 let.
Böhm, kteří řídil NK od ledna 2011, krátce po nástupu do funkce řekl, že nepočítá s obnovením plánu na výstavbu knihovny podle Kaplického. Návrh blobu se mu sice líbil, řekl ale, že na novostavbu nejsou peníze a NK potřebuje řešit hlavně skladovací kapacity.
NK byla tehdy kritizována za drahou rekonstrukci Klementina. Architekti si stěžovali na to, že na opravy nebyla vypsána řádná architektonická soutěž. Některým lidem také vadilo, že rekonstrukce zřejmě už definitivně pohřbí Kaplického plány.
Böhm následně zrušil tendr na dostavbu hostivařského depozitáře, považoval ho za drahý. Původní celkové náklady na dostavbu pak ředitel snížil o více než 120 milionů korun. Stavba skončila v roce 2012, depozitář byl zprovozněn loni v březnu.
NK se v poslední době soustředila na digitalizaci knih, opravy interiérů, studoven a sálů. V roce 2011 byla například znovuotevřena Zrcadlová kaple, která patří k největších skvostům Klementina. O rok později byla zpřístupněna jezuitská barokní knihovna.
Významná je rovněž výstavní činnost NK. V letech 2007 až 2008 byl v Klementinu vystaven jeden z unikátů světa, středověký Codex gigas (Ďáblova bible) vzniklý na českém území. Letos si zase návštěvníci mohli prohlédnout Vyšehradský kodex, nejvzácnější iluminovaný rukopis v českých sbírkách z konce 11. století.
NK své fondy rovněž rozšiřuje o velmi vzácné památky. V roce 2005 byl například na aukci v Paříži zakoupen fragment iluminované Dalimilovy kroniky za zhruba deset milionů korun.
Böhma do funkce jmenoval ministr kultury Jiří Besser (za TOP 09). Knihovnu předtím vedl Pavel Hazuka jmenovaný na podzim 2008 ministrem Václavem Jehličkou (tehdy KDU-ČSL) bez výběrového řízení. Jehlička Hazukou nahradil předešlého ředitele Vlastimila Ježka, který prosazoval Kaplického projekt.
Böhm absolvoval pražskou Vysokou školu ekonomickou, studoval také v Londýně. V 90. letech pracoval v několika společnostech jako konzultant a posléze jako finanční ředitel Creditanstalt Securities. Na přelomu tisíciletí se stal finančním ředitelem firmy Ringier ČR, kde působil jako člen představenstva. Od roku 2001 společnost pět let vedl. Poté se věnoval ekonomickému a mediálnímu poradenství.