Referendum o nádraží v Brně zatím nebude. Soud zamítl žalobu aktivistů

Protest brněnských aktivistů za referendum o poloze hlavního nádraží

Protest brněnských aktivistů za referendum o poloze hlavního nádraží Zdroj: CTK/Vaclav Salek

Krajský soud v Brně zamítl žalobu občanské aliance Referendum 2014, která usiluje o lidové hlasování o poloze brněnského vlakového nádraží. Soud potvrdil výrok magistrátu, podle kterého měl návrh na vyhlášení plebiscitu nedostatky. Město rozhodnutí přivítalo. "Je to pro mě dobrá zpráva a úleva," řekl náměstek primátora Robert Kotzian (ODS).

Zastánci referenda večer vytvořili lidský řetěz se svíčkami mezi náměstím Svobody a Moravským náměstím, sešlo se jich podle odhadu zpravodaje ČTK více než 200. Referendum bude, stálo na jejich transparentech.

U soudu leží ještě druhá žaloba aktivistů, kteří chtěli, aby soud vyhlásil referendum místo zastupitelstva. Miroslav Patrik z přípravného výboru referenda už však příliš nevěří tomu, že by se hlasování konalo společně s říjnovými volbami. „Stále však trváme na názoru, že ač možná s vadami, podepsalo petici tolik lidí, že by na to zastupitelé měli brát ohled a referendum vyhlásit,“ uvedl Patrik. Podle Kotziana je nyní společné konání voleb a referenda prakticky vyloučené. Aktivisté ale věří, že se hlasování dočkají. „Otázkou zůstává jen to, kdy to bude,“ řekl zmocněnec přípravného výboru Jakub Patočka.

Iniciátoři referenda potřebovali získat podporu asi 18 500 Brňanů. Nakonec odevzdali petiční archy s podpisy 21 tisíc lidí, ovšem magistrát jich zhruba 8000 vyřadil. Soud petiční archy přezkoumal a zjistil, že magistrát sice škrtal přespříliš, ale aktivisté ani tak nedosáhli na potřebný počet podpisů. „Celkově soud dospěl k závěru, že chybně mohlo být vyřazeno celkem cca 1160 osob,“ stojí v rozhodnutí senátu s předsedkyní Jaroslavou Skoumalovou.

Protest brněnských aktivistů za referendum o poloze hlavního nádražíProtest brněnských aktivistů za referendum o poloze hlavního nádraží | CTK/Vaclav SalekProtest brněnských aktivistů za referendum o poloze hlavního nádraží

Aktivisté už mezitím stihli odevzdat další podpisové archy s 5800 podpisy, podle magistrátu jich bylo potřeba doplnit 5200. Vzhledem k výroku soudu je možné, že jich bude potřeba méně. Úředníci je zatím přezkoumávají, vyjádřit by se měli ve čtvrtek. Primátor Roman Onderka už v pondělí naznačil, že část podpisů je znovu neplatná a že referendum patrně na jejich základě vyhlášeno nebude. Patrik dnes oznámil, že se aktivisté tak jako tak obrátí s kasační stížností na Nejvyšší správní soud. Chtějí, aby pro budoucnost rozhodl, jak se mají podpisy přezkoumávat.

Krajský soud v odůvodnění dnešního verdiktu také konstatoval, že město neoprávněně požadovalo po alianci doplnění odhadu nákladů u otázky ohledně polohy nádraží. Na místě naopak byl požadavek, aby aliance doplnila odhad nákladů u otázky druhé, v níž se občanů ptá, zda souhlasí, aby se podoba nádraží určila prostřednictvím otevřených návrhových soutěží.

Aliance se od začátku snaží prosadit zachování nádraží v centru, zatímco město je chce dlouhodobě přemístit jižním směrem zhruba o 800 metrů do míst dnešního autobusového nádraží Zvonařka. Aliance usiluje o referendum i přesto, že Správa železniční dopravní cesty dopracovala studie obou variant nového nádraží na stejnou úroveň a nyní vytváří studii proveditelnosti. Obě varianty by stály kolem 20 miliard korun. Proti novému referendu se staví část zastánců nádraží v centru, kteří vkládají naděje právě ve studii SŽDC.

Andrea Odoardi: Z pasažérů Hlavního nádraží musíme udělat zákazníky