Rekonstrukce činžáků sypou miliardy. Byty z nábřeží se prodávají za desítky milionů a víc

Rekonstrukcemi starých domů developeři vytvářejí na Rašínově nábřeží v Praze luxusní byty. Za některé se platí i více než sto milionů korun.

Rekonstrukcemi starých domů developeři vytvářejí na Rašínově nábřeží v Praze luxusní byty. Za některé se platí i více než sto milionů korun. Zdroj: Michael Tomeš_E15

Developerský projekt Apus Villa v Krakovské ulici 13 kousek od Václavského náměstí. Vzniká přestavbou a dostavbou původního domu.
Rašínovo náměstí v Praze patří v metropoli mezi nejlukrativnější adresy.
Pro movité kupce developeři přestavují prázdné domy i v jiných lokalitách než je vltavské nábřeží. Izraelská společnost Coast Capital Partners má projekt například v Troji.
Investory láká, že kvůli přestavbám budov nemusí absolvovat tak dlouhé povolovací martýrium jako u novostaveb. (ilustrační foto)
Přestavby se týkají také činžovních domů, které byly dlouho prázdné. (ilustrační foto)
10
Fotogalerie

Lokality typu Rašínova nábřeží v Praze lákají developery k rekonstrukcím starých domů. Za byty se tam po přestavbě platí v některých případech i přes sto milionů korun.  

Složité povolovací procesy vedou pražské developery čím dál častěji k celkovým rekonstrukcím činžovních domů místo stavění na zelené louce. Hodnota prodávaných bytů z rekonstrukcí se podle portálu CenovaMapa.org na začátku roku  zvýšila meziročně o více než třetinu na pět miliard korun. Z hlediska počtu jednotek vzrostla nabídka bytů z opravených domů o čtvrtinu.

„Poptávka po těchto projektech je dostatečně vysoká a prodávají se velmi dobře,“ uvedl realitní makléř Daniel Kotula z kanceláře Re/Max Center.

Například v lokalitách typu Rašínova nábřeží vznikají rekonstrukcemi luxusní byty, za které se v některých případech platí i více než sto milionů korun.

„Městská centra jsou stále populárnější než nové developmenty na okraji měst. Problém je v tom, že v současné době je po těchto objektech velká poptávka a vy musíte rekonstruovat minimálně pro vyšší střední třídu a i tak je profit výrazně zmenšen konkurencí,“ poznamenal architekt Štěpán Toman ze studia Ting Architects.  

Pro movité kupce developeři přestavují prázdné domy i v jiných lokalitách než je vltavské nábřeží. Izraelská společnost Coast Capital Partners takto přebudovala dům v Jilské ulici, do něhož docházel spisovatel Franz Kafka za přítelem Maxem Brodem.

„Dostavba bloků, proluk, demolice a výstavba je sílícím segmentem,“ sdělil František Brož, analytik portálu CenovaMapa.org. Ročně se v metropoli prodá z rekonstrukcí šest set až sedm set bytů.

Investory láká, že kvůli přestavbám budov nemusí absolvovat tak dlouhé povolovací martýrium jako u novostaveb. „V případě rekonstrukce stavby odpadá zdlouhavý proces takzvaného umístění stavby a proces územního rozhodnutí. V některých případech rekonstrukce nevyžaduje ani stavební povolení,“ řekl právník Bystrík Bugan.

Rekonstrukce jsou už součástí plánů také největšího pražského developera Central Group. Firma ale současně připouští, že ne vždy to byznysově dává smysl. „Například aktuálně jsme koupili ubytovací a kancelářský areál v Krči u budoucí stanice metra D. Prováděli jsme analýzu, zda se vyplatí stávající zastaralý areál zrekonstruovat, nicméně ekonomicky je daleko efektivnější na jeho místě postavit nové objekty, které budou projektovány rovnou tak, aby vyhovovaly současným nárokům na ubytovací zařízení hotelového typu,“ uvedla mluvčí central Group Marcela Fialková.

Zajímavostí je, že byty z přestavěných domů jsou podle Brože z webu CenovaMapa.org v průměru zhruba o pět procent menší než novostavby. Jsou však průměrně o dvacet procent dražší. Mimo jiné díky tomu, že rekonstrukce můžou developeři dělat i v centru metropole, zatímco na novostavby v této části Prahy volné pozemky téměř nejsou.