Restaurace kvůli prohibici přijdou denně o 200 milionů

alkohol

alkohol Zdroj: ctk

Podle bleskového průzkumu společnosti Mag Consulting přijdou české restaurace za každý den prohibice až o 200 milionů korun.

„Celkové tržby za lihoviny se v pohostinství každý den pohybují mezi 300 a 350 miliony korun, část spotřeby ale konzumenti nahradili vínem a pivem, proto jsou ztráty menší,“ řekl analytik Mag Consulting Jaromír Beránek. Podle něj tak výrobci piva a vína budou ze zákazu profitovat nejvíc.

Výrobci alkoholu, potravináři a obchodníci už v pátek bezprostředně po vyhlášení zákazu nařízení kritizovali. Podle nich zákaz posílí černý trh s alkoholem.

„Vina za stávající situaci je tak jednoznačně kladena na legální výrobce, ačkoliv je více než zřejmé, že v tomto případě selhaly kontrolní orgány ministerstva financí a ministerstva zdravotnictví, které svým nekonáním umožnily dovoz metanolu a jeho nelegální zpracování na území Česka,“ řekla mluvčí Potravinářské komory Dana Večeřová.

Komora navrhuje okamžité ustavení vládní komise složené ze zástupců státní správy, odborníků z univerzit a z potravinářského sektoru. Tak by se mělo najít „skutečně efektivní řešení této situace namísto neúčinných zákazů legálního prodeje, které více než cokoliv jiného podporují růst černého trhu,“ dodala mluvčí.

Také prezident Svaz obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka upozornil, že opatření je kontraproduktivní. Kdo alkohol skutečně bude chtít, vždycky si ho sežene z nelegálních zdrojů. Zákazníci se podle něj mohou začít obracet na takzvaný garážový prodej.