Revolta poslanců ODS proti změnám daní odhalila slabost vlády

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: ctk

Revolta několika poslanců vládní ODS, kteří dnes ve Sněmovně poslali ke dnu už jednou schválený balíček daňových změn, naplno odhalila vnitřní slabost koaliční vlády premiéra Petra Nečase (ODS). Neschválením změn daní se vzdálilo i přijetí rozsáhlého majetkového vyrovnání s církvemi, to za současné situace odmítli podpořit poslanci z uskupení LIDEM kolem vicepremiérky Karolíny Peake.

Ve Sněmovně se tak dnes jasně ukázalo, že vláda nemá za všech okolností k dispozici potřebnou většinu 101 poslance.

Ministr financí a vlivný místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek vyzval občanské demokraty k dodržování dohod. O daně podle něj vůbec nejde a problém je prý především vnitropolitickým bojem uvnitř ODS, kde se před prosincovým kongresem strany začalo tvrdě hrát o osud premiéra a předsedy Nečase. Významný zdroj z koalice dnes navíc naznačil, že motivem krize v ODS může být snaha poslanců spojených s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP) bránit vyšetřování kauzy elektronických zdravotních knížek IZIP.

Daňové změny, z nichž nejvýraznější je zvýšení obou sazeb DPH o procento, po fiasku ve Sněmovně ve čtvrtek opět projedná vláda. Kalousek je potřebuje - počítá s nimi už vypracovaný návrh rozpočtu na rok 2013 a ministr tvrdí, že bez pohybu v daních není možné udržet deficit veřejných rozpočtů pod třemi procenty hrubého domácího produktu, jak slíbil voličům i Evropské komisi.

Ministr dnes v rozhovoru s novináři přímo nevyloučil možnost určitých dílčích změn, které by rebely z ODS mohly uspokojit, z podobné možnosti úprav už dávno dohodnutého „křehkého koaličního kompromisu“ však zjevně není nijak nadšený. Vicepremiérka Peake zase prohlásila, že na změnách by se musely shodnout všechny tři strany, které se podílí na vládě.

Pokud daňové úpravy neprojdou, paradoxně začne od ledna platit Nečasovou vládou dříve přijaté rozhodnutí sjednotit obě sazby DPH na 17,5 procentech, se kterým už nikdo vážně nepočítal.

Kabinet na druhý pokus daňový balíček při odeslání do Sněmovny spojí s vyjádřením důvěry. Nečas tak zvyšuje tlak na poslance, kteří mu vypověděli poslušnost. Jeho vnitrostranický oponent Petr Tluchoř i další jeho nespokojení kolegové totiž nyní tvrdí, že se jim nelíbí pouze „nepravicové“ zvyšování daní, svou vlastní vládu prý ale bourat nechtějí.

Kalouskova TOP 09 jasně deklarovala jednotu při hlasování o DPH i církevních restitucích. S nimi ale začali mít - když zevnitř ODS vyplynula možnost, že změny daní nyní parlamentem neprojdou - problém někteří poslanci z uskupení LIDEM. Vicepremiérka Peake sama to zdůvodňuje nutností mít před přijetím rozsáhlých závazků, které vyrovnání obsahuje, jasno, z jakých finančních zdrojů budou církve vypláceny.

Opoziční ČSSD, které tak dnes vlastně nečekaně prošel návrh na vyřazení církevních restitucí z programu nynější sněmovní schůze, míní, že vláda už jen přežívá od krize ke krizi. Její předseda Bohuslav Sobotka proto ODS a TOP 09 nabídl dohodu, podle které by se předčasné volby uskutečnily na počátku příštího roku společně s prvními přímými volbami hlavy státu.

Zásadní střet české politické scény se tak po dnešku odkládá na prosinec. Až tehdy se k závěrečnému hlasování zřejmě ve Sněmovně sejdou opětovně podané a vyslovením důvěry vládě okořeněné Kalouskovo menu daňových změn, s ním spojený návrh restriktivního rozpočtu na příští rok a opozicí i velkou částí veřejnosti odmítaný návrh na rozsáhlé majetkové vyrovnání státu s církvemi.