Režisér Jan Němec vrátil medaili za zásluhy, nesouhlasí s postupem Zemana

Prezident Miloš Zeman při oslavách 28. října

Prezident Miloš Zeman při oslavách 28. října Zdroj: ctk

Jeden z nejuznávanějších tuzemských režisérů Jan Němec dnes osobně na Pražském hradě vrátil medaili Za zásluhy II. stupně, kterou byl vyznamenán tehdejším prezidentem Václavem Havlem. Jako důvod uvedl způsob, jakým nynější prezident Zeman přistoupil k výběru oceněných v letošním roce.

Němec Zemanův výběr označil za „akt arogantní politické zvůle“. „Současná hlava státu postavila do stejné řady zachránce židovských dětí či státníka, který se významně osobně podílel na porážce Adolfa Hitlera, s filmovými tvůrci, kteří nikterak nepřispěli k československé státnosti. Pouze ve své profesi přímo či nepřímo pomohli jednotlivé osobě k politické kariéře,“ citoval režiséra server iDnes.cz.

Zeman v úterý předal medaili Za zásluhy I. stupně mimo jiné režisérům Filipu Renčovi, který pro nynější hlavu státu natočil předvolební klip pro prezidentské volby, a Robertu Sedláčkovi, jenž o Zemanovi natočil dokument. Navrácení medaile potvrdil i prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček, podle něhož Němec využil svobodného práva na protest. Režisér se prý ocenění zřekl dočasně: „Zpět ho přijmu, až tu bude nový hradní pán, ale toho už se asi nedožiju. Tak si pro něj přijde dcera,“ sdělil Němec serveru.

Hlavní představitel nové filmařské vlny 60. let

Němec je společně s Milošem Formanem, Věrou Chytilovou, Jiřím Menzelem či Jaromilem Jirešem považován za hlavního představitele nové filmařské vlny 60. let. K jeho nejoceňovanějším snímkům patří Démanty noci z roku 1964 podle jedné z povídek Arnošta Lustiga a film O slavnosti a hostech z roku 1966.

S nástupem normalizace přišel zákaz natáčení a posléze v roce 1974 i vynucená emigrace do Německa a poté do Spojených států. Po sametové revoluci se vrátil, filmařsky ale na sebe upozornil opět až v roce 2000 snímkem Noční hovory s matkou.