Rezort spravedlnosti chce zvyšovat platy, žádá o 3,7 miliardy navíc

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas

Ministerstvo spravedlnosti žádá navýšit plánovaný rozpočet resortu na příští rok o 3,7 miliardy korun. Peníze mají putovat na zvýšení platů zaměstnanců justice a příslušníků Vězeňské služby či na výstavbu justičního areálu v Ústí nad Labem.

Vláda expremiéra Petra Nečase (ODS) schválila rámec, podle nějž má být rozpočet ministerstva spravedlnosti pro příští rok 21,2 miliardy korun. Úřad však uplatnil takzvané nadpožadavky ve výši 3,7 miliardy korun, které jsou podle něj souhrnem dlouhodobě rozpočtově nepokrytých investic a výdajů v resortu. Pro „zajištění bezkolizního chodu a zároveň nastartování nezbytných investic“ prý ministerstvo potřebuje získat alespoň dvě miliardy korun.

„Snahou je především navýšit platy zaměstnanců justice, které jsou dlouhodobě na nízké úrovni, alespoň na úroveň srovnatelných pracovních pozic v nepodnikatelské sféře. Rovněž u příslušníků Vězeňské služby usiluje ministerstvo dlouhodobě o přiblížení průměrných platů úrovni ostatních ozbrojených sborů,“ uvedl úřad.

Neméně důležité je podle úředníků vyřešit výstavbu budovy krajského a okresního soudu a státního zastupitelství v Ústí nad Labem. Stávající areál totiž stojí v záplavové oblasti a v posledních 11 letech jej celkem třikrát postihla velká voda. Ministerstvo zdůrazňuje také potřebu výstavby Nejvyššího soudu a Nejvyššího státního zastupitelství v Brně či Obvodního státního zastupitelství v Ostravě.

O svých požadavcích povede úřad několik kol jednání s ministerstvem financí. To, zda úředníky ministra Jana Fischera dokázal přesvědčit o nutnosti navýšení rozpočtu, bude zřejmé koncem srpna.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová už minulý týden uvedla, že mnoho let plánovaná stavba nového sídla pro Nejvyšší soud a zároveň pro Nejvyšší státní zastupitelství by měla začít v příštím roce. Projekt je podle ní nutný, protože obě instituce nyní sídlí ve stísněných prostorách a musejí využívat i velmi nevýhodné pronájmy.