Rittig rozšířil žalobu na protikorupční fond

Ivo Rittig

Ivo Rittig Zdroj: ctk

Lobbista Ivo Rittig podle soudu rozšířil svoje požadavky na protikorupční fond ohledně stažení tiskových zpráv, které ho spojily s kauzou předražených jízdenek. Žalobu vzal sice formálně z části zpět, když netrvá na zastavení zveřejňování příloh předchozího rozsudku, který jeho žalobu dříve zamítl, nyní ale žádá, aby fond tiskové zprávy nejen stáhl z webu, ale také dále nešířil ve sdělovacích prostředcích.

Případ dnes začal znovu řešit Městský soud v Praze poté, kdy mu rozhodnutí kvůli formálním chybám vrátil po odvolání Rittiga vrchní soud.

Rittig chce odškodnění za údajně nepravdivé tvrzení fondu v tiskové zprávě z prosince 2011, že je s kauzou jízdenek spojený. Jednání fondu ho prý poškodilo v osobních i obchodních vztazích. Městský soud žalobu v červnu 2013 zamítl s tím, že fond prokázal pravdivost svých závěrů včetně propojení Rittiga s dopravním podnikem. Po právu tak prý použil ve spojení se slovem „pravděpodobně“ tvrzení, že Rittig byl konečným příjemcem 17 haléřů za každý prodaný lístek MHD.

Soudce Tomáš Novosad na začátku jednání řekl, že se chce nyní věnovat procesním záležitostem a v případu zatím nerozhodne. Žádal hlavně po Rittigově advokátovi Vladislavu Jirkovi, aby upřesnil své požadavky. Podle soudce totiž sice vzal žalobu částečně zpět, nakonec ale chce prý víc. Předchozí nárok hovořil o odstranění dokumentů z konkrétních webových stránek, nyní ale žádá obecně jejich nezveřejňování, které se vztahuje i na sdělovací prostředky.

Advokát na požadavku trvá a lze podle něj takto rozhodnout. Zástupce Nadačního fondu proti korupci Petr Kočí žalobu odmítá. Lobbista, který má trvalé bydliště v Monaku, stejně jako k předchozím jednáním nepřišel.

Případ odročen

Novosad Rittigovu žalobu nakonec odročil na neurčito a zvažuje, že počká na vývoj v kauze předražených jízdenek. Rittig je v případu dopravního podniku obviněn, a to z praní špinavých peněz ve spojení s organizovanou skupinou působící ve více státech. Spolu s ním čelí obvinění další čtyři lidé: jeho obchodní partner Peter Kmeť, právníci Marek Stubley a David Michal a někdejší jednatel tiskárny Neograph Jan Janků.

Lobbista figuruje také v kauze údajného vyvedení 20 milionů korun z petrochemické firmy Oleo Chemical. V případu začalo loni hlavní líčení před městským soudem. Rittiga se týká ještě kauza údajného vynášení informací z Bezpečnostní informační služby. Případ souvisí s manželkou expremiéra Petra Nečase Janou, dříve Nagyovou, která v minulosti šéfovala Nečasově kanceláři.