Rok bez peněz

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Ceska narodni banka

Rok 2012 bude smutně přelomový. Peněžní zdroje vyschly. S málem si budou muset vystačit lidé, firmy i státy. Banky omezují úvěrování, vláda investice a naopak od lidí bude vybírat stále více peněz. Trh s evropskými státními dluhopisy funguje jen díky intervencím Evropské centrální banky.

Ekonomové čekají růst českého hrubého domácího produktu v lepším případě kolem nuly, loni rychlé Německo poroste nanejvýš o jedno procento. Nahlas se mluví o návratu recese do Evropy, potichu o rozpadu eurozóny.

Velkým problémem kontinentu včetně Česka a USA je už nyní vysoká nezaměstnanost. Impulzy ke zlepšení však nejsou. Česká vláda se kromě nutné úpravy příjmů a výdajů státu zaměří na stabilizaci veřejných financí. Jejím nejdůležitějším reformním krokem by se mělo stát přijetí finanční ústavy. Tu dlouhodobě prosazuje především ODS. Dnes jí nahrává fakt, že brzdu proti dluhům hledá celá EU, a tak se vládní partneři přijetí takového dokumentu nebudou moci příliš vzpírat.

Nejdříve, hned po lednové prognóze ekonomického růstu, ovšem bude kabinet řešit státní rozpočet na letošní rok. Plán státních financí už sice sněmovna přijala, jeho čísla však reálná nejsou. Ministr financí i premiér poslancům slíbili, že nejpozději do března přijdou s novou rozvahou.

Protikrizová opatření připravil NERV. Sepsal katalog jedenačtyřiceti možných zásahů – od dalšího zvyšování DPH až po zmrazení penzí, z něhož Nečasův kabinet vybere mix podle aktuálního stavu hospodářství.

To, jak se bude dařit Evropě, závisí hodně na bankách. Ty dostaly za úkol sehnat do poloviny roku až 115 miliard nového kapitálu. Protože to je v současné situaci nadlidský úkol, začaly omezovat úvěry. To může ekonomickou krizi hodně prohloubit. Pokud by naopak banky dokázaly kapitálové požadavky splnit, ekonomika může oživit.
České banky jsou na tom dobře, kapitálové požadavky přesahují skoro dvojnásobně. Domácí podniky ani domácnosti by potíže se získáváním úvěrů mít neměly.

ilustrační fotoilustrační foto|Kresba Bretislav Kovarik

Před hrozbou opětovného příchodu recese do Evropy varují ekonomové, na něž se obrátila britská BBC. Důvod vidí v pokračování dluhové krize, která přinutila vlády snižovat výdaje a podkopala důvěru na finančních trzích. Problém už má Německo. Slábnoucí počet průmyslových zakázek se na konci roku dále propadl, podniky začaly kvůli nízké nebo nulové
poptávce omezovat výrobu.

Řada tamních firem, s ohledem na momentální nejistotu, nechce investovat ani přijímat nové lidi. A to je podle profesora Sebastiana Dulliena z berlínské vysoké školy HTW teprve začátek. „Předběžné údaje ze Španělska a Itálie vypovídají o recesi, Itálie a Španělsko plánují radikální škrty a zvyšování daní. Obojí kroky zvětší hospodářský útlum a zvýší tlak na propouštění. Výsledkem budou menší kupní síla domácností a nižší spotřeba,“ říká Dullien.

Pětina odborníků, oslovená stanicí BBC, si rovněž myslí, že sedmnáctičlenná eurozóna nezůstane v nynější podobě. Pravděpodobnost jejího rozpadu vyčíslili na 30 až 40 procent. Myslitelná je platební neschopnost a vystoupení předluženého Řecka, katastrofickou vizí konec projektu společné evropské měny.

Co se změní v Česku v roce 2012

» Sleva na dani pro poplatníka se vrací na 24 840 korun, končí placení stokoruny na povodňové škody.

» Sleva na dítě se zvyšuje na 150 korun měsíčně, je to kompenzace za vyšší daň z přidané hodnoty. Rodiče si tak budou moci ročně odečíst za jednoho potomka 13 404 korun.

» Valorizují se důchody, v průměru o 174 korun. Základní výměra vzroste z 2230 na 2270 korun a procentní výměra o 1,6 procenta.

» Stoupne životní minimum, z nynějších 3126 na 3410 korun měsíčně. Existenční minimum se zvýší ze 2020 na 2200 korun měsíčně.

» Zjednoduší se systém vyplácení rodičovského příspěvku. Sjednotí se celková vyplácená částka na 220 tisíc korun, bude možné měnit délku čerpání i výši měsíční dávky.

» Zvýší se příspěvek na péči pro děti do 18 let z pěti tisíc na šest tisíc korun, a to u druhého stupně závislosti na pomoci.

» Začnou platit jednodušší pravidla pro dávky pro zdravotně postižené. Nově budou jen dvě. » Zavádějí se sociální karty. Poslouží příjemcům sociálních a zdravotních dávek k identifikaci, autorizaci a placení v obchodech, případně i k výběrům z bankomatu.

» Spodní sazba DPH se zvýší z 10 na 14 procent. Postihne to potraviny, služby, vodné a stočné, teplo, kulturu, sport, dopravu nebo léky. Plné promítnutí daně do cen by znamenalo zdražení o 3,6 procenta.

» Podraží dálniční známky. Cena ročního kuponu stoupne o 300 korun na 1500 korun. Zvýší se také mýtné.

» Klesne státní podpora stavebního spoření. A to na 10 procent ze spořené částky, maximálně však na dva tisíce korun. Patnáctiprocentní sazbou se budou danit úroky z vkladů.

» Mění se podpora v nezaměstnanosti. Po dvou měsících na úřadě bude nutné buď nastoupit veřejně prospěšné práce, nebo se s podporou rozloučit. Podporu dostane jen ten, kdo za poslední dva roky odpracoval rok.

» Zpřísní se sankce za předčasný odchod do penze. Například v nejčasnějším pásmu 1081 – 1170 dní se bude nově výměra důchodu krátit až o 15,9 procenta.

» Nový zákoník práce zavádí například odstupné podle odpracovaných let, přísnější pravidla pro nemocenskou nebo nová omezení práce na dobu určitou.

» Soudy budou moci za desítky trestných činů odsoudit firmy, dát jim pokutu, dokonce je i rozpustit.

» Nově se bude platit regulační poplatek 30 korun za celý recept. Dosud platí třicet korun za každou položku. Nová vyhláška zavede prvních 18 položek nadstandardu, za který si pacienti budou moci připlatit. Doplácet budou rozdíl mezi platbou pojišťovny a cenou výkonu.

» Ministerstvo financí zrušilo povinnost poskytovat důchodcům slevy na jízdné, České dráhy toho využijí od 1. února, ruší padesátiprocentní slevu na jízdném na zhruba dvaceti dálkových spojích.

Místní poplatky

Praha

Vodné a stočné: podraží minimálně o vyšší DPH, o cenách se jedná MHD: zatím nepodraží, magistrát však zdražení nevylučuje Teplo: z lokálních plynových zdrojů zdraží od ledna o 4,6 procenta + o zvýšenou DPH, teplo z teplárenské soustavy podraží o 3,8 procenta Elektřina: Pražská energetika zdraží od ledna proud o 2,7 procenta Plyn: Pražská plynárenská zdraží odběr v průměru o 2,6 procenta


Brno

MHD: roční jízdné se zvýší na 4750 a měsíční na 550 korun. Patnáctiminutové jízdné stoupne na 20 korun, hodinové na 25 korun Vodné a stočné: podraží o sedm procent Teplo: z primární sítě se zvýší na 556,60 koruny za gigajoule, z plynových kotelen na 662,1 za gigajoule


Ostrava

Vodné a stočné: zdraží o 7,6 procenta MHD: patnáctiminutová jízdenka bude stát 15 korun, hodinová 24 korun Teplo: od společnosti Dalkia podraží na 524 korun za gigajoule

Plzeň

Vodné a stočné: zdraží na 73,20 koruny za metr krychlový MHD: jednotlivá nepřestupní jízdenka zdraží na 18 korun, měsíční předplatné stoupne na 440 korun a roční na 3190 korun Teplo: od Plzeňské teplárenské podraží o čtyři procenta