Rok od smrti Václava Havla: vosková srdce i potyčky

Horní část Václavského náměstí v Praze v noci na 18. prosince. Lidé si tu připomínají první výročí úmrtí bývalého prezidenta Václava Havla. (foto ČTK)

Horní část Václavského náměstí v Praze v noci na 18. prosince. Lidé si tu připomínají první výročí úmrtí bývalého prezidenta Václava Havla. (foto ČTK) Zdroj: CTK

Lidé si dnes připomenou první výročí od skonu prvního polistopadového prezidenta Václava Havla. Setkání s podtitulem S Havlem dál se bude vpodvečer konat na pražském Václavském náměstí, příchozí se poté vydají v průvodu na Hradčanské náměstí. Zvláštní akci přichystali v Divadle Na zábradlí, kde svému někdejšímu kolegovi, dramatikovi, kulisákovi a tajemníkovi činohry odhalí pamětní desku.

Alžbětinskou scénu Divadla Husa na provázku v Brně ozdobilo voskové srdce ze svíček zapalovaných na počest Václava Havla. Slavnostnímu odhalení plastiky předcházel slovní konflikt mezi přívrženci a odpůrci exprezidenta. Před divadlem protestovali dva muži s protihavlovskými transparenty. Umělecký šéf Husy na provázku Vladimír Morávek jim část lepenkových transparentů vzal, poté se o ně přetahovali.

Slavnostního odhalení voskového srdce, které dříve stálo u Národního divadla v Praze, se zúčastnilo asi 150 lidí. „Václav Havel změnil život nás všech. Čest jeho památce,“ uvedl Morávek. „Václav Havel chybí mně i celé společnosti,“ doplnil bývalý prezidentův poradce, divadelník Petr Oslzlý.

Dva muži demonstrující před divadlem se novinářům nechtěli představit jmény. Zastupovali prý Iniciativu proti velebení Václava Havla. „Jakékoliv pozitivní kroky, které Václav Havel za svůj život vykonal, nedokážou vyvážit počet civilních obětí během válek, které Václav Havel podpořil,“ řekl novinářům muž se škraboškou na tváři. Právě on se pak v divadle přetahoval s Morávkem o cedule s nápisy. Jednu vybojoval zpět, druhou režisér roztrhal.

Vosková plastika Srdce pro Václava Havla byla slavnostně odhalena 18. prosince v divadle Husa na provázku v Brně. Plastika je vyrobena ze zbytků svíček zapalovaných na veřejných prostranstvích po Havlově smrti. (foto ČTK)Vosková plastika Srdce pro Václava Havla byla slavnostně odhalena 18. prosince v divadle Husa na provázku v Brně. Plastika je vyrobena ze zbytků svíček zapalovaných na veřejných prostranstvích po Havlově smrti. (foto ČTK) | CTKVosková plastika Srdce pro Václava Havla byla slavnostně odhalena 18. prosince v divadle Husa na provázku v Brně. Plastika je vyrobena ze zbytků svíček zapalovaných na veřejných prostranstvích po Havlově smrti. (foto ČTK)

Horní část Václavského náměstí v Praze v noci na 18. prosince. Lidé si tu připomínají první výročí úmrtí bývalého prezidenta Václava Havla. (foto ČTK)havelHorní část Václavského náměstí v Praze v noci na 18. prosince. Lidé si tu připomínají první výročí úmrtí bývalého prezidenta Václava Havla. (foto ČTK)havel | CTKHorní část Václavského náměstí v Praze v noci na 18. prosince. Lidé si tu připomínají první výročí úmrtí bývalého prezidenta Václava Havla. (foto ČTK)

Na sociálních sítích se šíří výzva aktivistů, kteří vyzývají k ohrnutí kalhot na Havlovu počest. „Kalhotový den“ má připomenout, že Havel měl při své inauguraci v prosinci 1989 nápadně krátké kalhoty.

Vzpomínat se bude i v kostele Matky Boží před Týnem na Staroměstském náměstí, kde bude rekviem za Václava Havla. Lidé začali více nosit svíčky na Havlův hrob na pražském Vinohradském hřbitově, objevují se také u sochy sv. Václava na Václavském náměstí či u bývalého kostela sv. Anny, který nyní pod názvem Pražská křižovatka slouží jako duchovní místo k setkávání.

Neonové srdce na budově Evropského parlamentu v Bruselu (foto ČTK)Neonové srdce na budově Evropského parlamentu v Bruselu (foto ČTK) | ctkNeonové srdce na budově Evropského parlamentu v Bruselu (foto ČTK)