Rozsudek v kauze MUS padne v říjnu. Koláček dal prokurátorce anděla

Viktor Koláček

Viktor Koláček

Rozsudek v kauze Mostecké uhelné společnosti bude vynesen 10. října. Oznámil to dnes soudce ve švýcarském městě Bellinzona na závěr soudního přelíčení. Obžalovaný Viktor Koláček dal švýcarské prokurátorce po své závěrečné řeči anděla a svíčku.

Švýcarský soud s bývalými manažery Mostecké uhelné (MUS) již čeká jen vynesení verdiktu. Argumenty obhájců, že soud nebral v úvahu historický kontext 90. let v Česku, u prokuratury neuspěly. Žalobci v této souvislosti připomněli slova Václava Havla o porevolučním mafiánském kapitalismu a zpochybnili také „slovíčkaření“ obhajoby. Specifické obchodní termíny mají podle nich jen zakrýt skutečné úmysly obžalovaných - osobní obohacení a krádež.

„Dávali nám lekce z historie a ekonomiky. Nepředstíráme, že jsme znalci historie České republiky,“ reagovala Graziella de Falco Haldemannová ze švýcarské prokuratury. Sama použila výrok bývalého prezidenta Václava Havla, který začátek devadesátých let v Česku popsal jako mafiánský kapitalismus, který charakterizovala korupce, demoralizace a ztráta smyslu pro mravnost. Souzené skutky se staly v tomto kontextu, jak připomněla prokurátorka.

Prokurátorku na závěr šokoval jeden z obžalovaných, Antonín Koláček. Po své závěrečné řeči přešel k Haldemannové, předal jí svíčku a anděla a dlouze a hluboce se jí uklonil. „Jste součástí mého osudu a já jsem za to vděčný,“ řekl prokurátorce, která byla zjevně vyvedena z míry. Ostatní obžalovaní ostře kritizovali přístup prokuratury a údajnou zmatenost spisu obžaloby a Jiří Diviš dokonce přirovnal prostředky švýcarské prokuratury k jednání komunistických prokurátorů v 50. letech.

Podezřelý převod milionů

Obhajoba se podle De Falco Haldemannové vyhýbala faktům, pokud jde o klíčovou operaci celého schématu - převedení 150 milionů dolarů (tehdy 5,76 miliardy korun) mezi lety 1998 až 2002 z pokladny MUS do dceřiné společnosti MUS Portoinvest v Lichtenštejnsku.

Podle obžaloby z této částky obžalovaní zaplatili půjčku - opět z peněz MUS - firmě Newton FMG, která pro ně kupovala ve skrytu akcie Mostecké uhelné. Tvrzení obhajoby, že obžalování vrátili Mostecké uhelné půjčku poskytnutou Newtonu i s úroky, označila za „piruetu“.

„Neuvedli, že půjčku splatili opět z peněz MUS,“ vysvětlila prokurátorka. „A nezmiňují se o tom, že z těchto 150 milionů dolarů jim v kapse mimochodem zůstala částka odpovídající 65 milionům švýcarských franků (tehdy asi 1,6 miliard korun),“ řekla.

Henzelin: žádný leveraged buyout, ale šlohnutí peněz z pokladny

Advokát Marc Henzelin, který zastupuje Czech Coal Services, zmínil používání anglických ekonomických termínů, které měly zakrýt skutečné úmysly: leveraged buyout označoval krádež, facilitating payment (usnadňující platba) aktivní korupci, consulting agreement (dohoda o konzultaci) zase pasivní korupci.

„Nešlo o leveraged byuout, ale o šlohnutí peněz z pokladny,“ prohlásil Henzelin. „Možná to dělali i jiní darebáčci a je škoda pro obžalované, že se nechali chytit, ale to na věci nic nemění - jejich záměrem bylo krást z pokladny,“ dodal.

V pondělí prokuratura navrhla obžalovaným pětiletý trest vězení nepodmíněně a vysoké peněžní pokuty za údajné podvody, praní špinavých peněz a porušení povinností při správě cizího majetku. Všichni obžalovaní ve středu požádali o zproštění viny ve všech bodech a o uvolnění prostředků zablokovaných ve Švýcarsku. Švýcarské úřady jim - stejně jako již zesnulému Luboši Měkotovi - zablokovaly peníze, akcie a další aktiva v hodnotě asi 660 milionů švýcarských franků (asi 13,9 miliardy korun).