Rozvědky by se nově mohly dostat i k informacím o klientech bank

Budova České národní banky v Praze

Budova České národní banky v Praze Zdroj: Novak Tomas/Euro

Zpravodajské služby by nově mohly získat přístup k informacím o klientech bank a údajům o vlastnících telefonních čísel. Vyplývá to z návrhu zákona o zpravodajských službách a novel souvisejících zákonů, které příští týden projedná vláda. Materiál, který předkládá premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) společně se šéfem BIS Jiřím Langem, už veřejně podpořili koaliční lidovci.

„Novela byla připravena na základě toho, jak se v posledních měsících a letech zhoršuje v některých aspektech bezpečnostní situace kolem nás. Ukazuje se, že jsme se rozhodli vydat správným směrem a že obdobným směrem budou uvažovat i další vlády evropských zemí,“ řekl po dnešním jednání vlády Sobotka. Podle něj ale vláda nemá informace o tom, že by se v ČR zhoršila bezpečnostní situace v návaznosti na nedávné teroristické útoky v Paříži.

Rozvědky se nyní dostanou k údajům chráněným bankovním tajemstvím jen v případě, pokud se týkají financování terorismu. V případě telefonních hovorů sice mohou zpravodajci odposlouchávat hovory, nedostanou se ale k údajům o tom, komu které telefonní číslo patří. To by se nyní mělo změnit.

Informace z bankovního sektoru by měli zpravodajci získat prostřednictvím Generálního finančního ředitelství. Nyní platná legislativa umožňuje pouze tok informací od zpravodajských služeb k orgánům daňové správy. Rozvědky podle předkládací zprávy usilují především o údaje o podezřelých společnostech, za které vystupují nastrčené osoby nebo které o sobě neposkytují bližší informace a které by mohly ohrozit bezpečnost a hospodářství České republiky.

Novela byla připravena na základě toho, jak se v posledních měsících a letech zhoršuje v některých aspektech bezpečnostní situace kolem nás

Mezi další závažné problémy, kterými se zpravodajské služby zabývají, patří podle předloženého materiálu rovněž snaha netransparentních společností ovlivnit chod státních či polostátních institucí. „Svůj vliv se převážně snaží prosadit prostřednictvím osob v jejich vedení, které následně prosazují jiné zájmy, než by z titulu své pozice prosazovat měly, a roste tak opět riziko poškozování zájmů České republiky,“ uvádí předkládací zpráva.

Zpravodajci usilují rovněž o informace o stoupencích radikálního islámu, jejichž aktivity by mohly být financovány z výnosů organizované kriminality. Nově by zpravodajské služby také mohly žádat údaje od poskytovatelů telefonních služeb, které se týkají majitelů telefonních čísel.

Předkládané rozšíření pravomocí BIS je součástí širších změn, které vláda slibuje. V budoucnu se počítá rovněž s novým způsobem kontroly zpravodajských služeb, na které by se podílel i občanský orgán odvozený od Parlamentu a složený z důvěryhodných, bezpečnostně prověřených a veřejností respektovaných lidí.

BIS chce nahrávku svého šéfa. Týdeníku Euro pohrozila pokutou