Rychlotesty na koronavirus dorazily do Česka, následovat mají roušky. Jejich nošení bude povinné

Jindy plné hlavní město dnes místy připomínalo město duchů - Karlův most bez návalu turistů

Jindy plné hlavní město dnes místy připomínalo město duchů - Karlův most bez návalu turistů Zdroj: Michael Tomeš

Jindy plné hlavní město dnes místy připomínalo město duchů.
Jindy plné hlavní město dnes místy připomínalo město duchů.Stejně jako brány Pražského hradu.
Jindy plné hlavní město dnes místy připomínalo město duchů.
Jindy plné hlavní město dnes místy připomínalo město duchů. V okolí Malostranského náměstí také nevládl příliš velký ruch.
Jindy plné hlavní město dnes místy připomínalo město duchů - Lennonova zeď
10
Fotogalerie

Na vojenském letišti Praha-Kbely přistál v noci krátce před 2:30 vojenský speciál, na palubě by měl mít 150 tisíc rychlotestů na nový typ koronaviru. Přivezl je z čínského Šen-čenu. Česko chce z Číny v příštích dnech dopravit i další zdravotnický materiál, především respirátory, roušky či ochranné obleky. V neděli by mělo být do Česka dopraveno 30 milionů roušek z Číny. Budou rozděleny i mezi obyvatelstvo. Poté bude povinnost roušky nosit, řekl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). 

Armádní letadlo do Číny odletělo v pondělí ráno, po mezipřistání v Novosibirsku přistálo v Číně v úterý dopoledne. Z Šen-čenu odstartovalo v úterý po poledni středoevropského času, do Česka se vracelo opět s mezipřistáním v ruském Novosibirsku. Na letišti na něj čekali ministři obrany Lubomír Metnar (za ANO), vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Z ruzyňského letiště odvezly rychlotesty pro zdravotníky dva policejní vrtulníky. "Zároveň přepraví ochranné pomůcky pro policisty a hasiče na Moravě. Ostatní regiony zavážíme po silnici už od brzkých ranních hodin," informovala policie.

Úkolem letců bylo z Číny přivézt testy, které jsou určeny pro rychlé zjištění, zda lidé s podezřením na nákazu koronavirem jsou skutečně infikováni. Výsledky testů by měly být k dispozici do půl hodiny, výsledek z dosud používaných testů byl znám až po několika hodinách. Nákaza u dovezeného typu není zjišťována stěrem, ale z krve.

Podle dřívějších informací budou po přistání stroj i dovezený materiál dezinfikovány a testy následně rozvezeny do distribučních stanovišť.

Česko chce z Číny letecky přepravit i další zdravotnický materiál. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v úterý na twitteru uvedl, že jeho resort má v Číně zajištěných přes 30 milionů roušek, šest milionů respirátorů, 250 tisíc ochranných obleků a brýlí a další materiál. Pomoc zaplatila také soukromá společnost PPF.

Dovoz z Číny by měl zajistit letecký přepravce Smartwings a velkokapacitní ukrajinský letoun An-124 Ruslan, který si ČR najme v rámci aliančního programu strategické přepravy. Ministerstvo obrany tak využije letové hodiny, které má v rámci této přepravy nasmlouvané. Využívá je například při přepravě materiálu na vojenské mise. První let Ruslanu je naplánován na pátek, v ČR by měl přistát v neděli. Další lety jsou podle mluvčího ministerstva obrany Jana Pejška v jednání.