S úbytkem Rusů se vracíme k tržnímu normálu, říká karlovarský primátor

Primátor Karlových Varů Petr Kulhánek

Primátor Karlových Varů Petr Kulhánek Zdroj: Michael Tomes, E15

Karlovarského primátora Petra Kulhánka trápí především nedostatečné napojení lázeňského města na dálniční síť. „Lidé se sem nechtějí vracet,“ říká Kulhánek. Zároveň řeší velkorysou rekonstrukci kolonády a přemýšlí, jak přilákat pestřejší mezinárodní klientelu do města, které dosud žilo hlavně z Rusů. Přes všechny problémy je přesvědčen, že se ve Varech žije parádně.

Málem jsem schůzku s vámi promeškal kvůli komplikacím na silnici. Karlovy Vary nemají zrovna ideální napojení na dopravní infrastrukturu…

Měl jste využít letadlo.

Není to trochu škoda, že se sem dá pořádně dostat jen letadlem?

Mluvme vážně, je to naprosto zásadní problém Karlových Varů i celého kraje. Říkám to opakovaně všem představitelům vlády, poslancům i ministrům, kteří sem jezdí. Dokud nebude dokončená silniční spojnice na Prahu, rozvoj v tomto regionu bude stát. Jednání s jakýmikoliv investory končí na tom, že není dopravní dostupnost. Někteří vnímají alespoň napojení na německou dálniční síť, to je nám ale jako českému městu málo platné.

Tušíte alespoň nějaké termíny, kdy by se to mělo změnit?

První polistopadové vlády si stanovily termín dokončení R6 do roku 2015. Dnes se mluví s velkým otazníkem o roce 2025. Velký pokrok bude, když se postaví alespoň tři zásadní úseky: tedy obchvaty Lubence, Krušovic a Řevničova. To jsou největší brzdy. Od toho se vše odvíjí. Protože to sem neláká investory, nevzniká dostatek pracovních míst. Lidé se sem nechtějí třeba po studiích v Praze vracet. Nemají proč.

Hlavním byznysem je tady cestovní ruch a lázeňství. Neodrazuje i to případné investory z jiných oborů? Mohou si říkat, co by dělali v lázeňském městě.

To určitě ne. S tím je spojen pouze jediný limitující požadavek, a to že jakákoli činnost musí být ve vztahu k životnímu prostředí bezproblémová. Takže tady nemůžeme mít třeba těžký průmysl. Ideální by byly nějaké technologické parky, nanotechnologie.

Primátor Karlových Varů Petr KulhánekPrimátor Karlových Varů Petr Kulhánek|Michael Tomes, E15

Za to můžeme nabídnout velmi příjemné životní prostředí. Ve městě se skutečně žije parádně, z každého bodu města máte pár minut do lesa. To moc měst nemá. K tomu je ale třeba mít zaměstnání, občanskou vybavenost, infrastrukturu. Aby bylo město pro lidi atraktivní jako celek.

Vary ovšem mají pověst města, kde se vyplácejí jedny z nejnižších mezd.

Ano, takto se to ve statistikách uvádí. Jenže zde se odehrávají především činnosti související s cestovním ruchem, lázeňstvím a na to navázanými službami, jako je gastronomie. Tam je vždy nějaký díl šedé ekonomiky. Ansámbl číšníků v hotelech má nějakou mzdu na výplatní pásce, ale trochu jinak vypadá jejich konečný výdělek. Mluvím o tom naprosto otevřeně, protože si myslím, že ta čísla tím jsou zkreslená.

Ale asi nechcete lákat nové obyvatele na heslo „máme sice nízkou mzdu, ale zbytek dostanete bokem“.

Ne, to určitě ne. Jenom zkouším vysvětlit ta čísla. Myslím si, že ve finále se ta disponibilní částka neliší výrazně od průměru České republiky.

Na druhé straně se říká, že jsou tady relativně vysoké životní náklady, třeba na bydlení. Je to pravda?

Ono je třeba trochu rozlišovat jednotlivé části města. V lázeňském území a historickém centru je život logicky finančně náročnější, což je dáno atraktivitou prostředí a solventní klientelou, která zde má třeba letní byt. A nejsou to pouze Rusové. Ale když si budete chtít pořídit byt v některé z rezidenčních čtvrtí, tam rozdíl není. V Praze, Brně či Plzni jsou ceny vyšší.

Rád bych tady viděl kosmopolitní město, tedy město s vyrovnaným mixem mezinárodní klientely. Ta vize se začíná naplňovat.

Loni jste v této souvislosti mluvil o tom, že se ve Varech nafoukla nemovitostní bublina, tedy že majitelé nejsou ochotni vzít na vědomí realitu a stále drží ceny neúměrně vysoko. Odpovídají už dnešní ceny více novým podmínkám, tedy hlavně situaci po prudkém úbytku Rusů?

Znovu říkám, v rezidenčních čtvrtích ano. V lázeňském centru ne, tam stále přetrvává jakýsi optimistický předpoklad návratu k situaci, která tady byla před třemi čtyřmi lety. Ta realitní bublina vznikla vlivem dění v Rusku a na Ukrajině, ruské klientely je asi o 38 procent méně. Máme ale obrovskou radost z toho, že ji nahrazuje česká klientela, a to nejen pojištěnci, ale i samoplátci. A vrací se německá klientela.

Jak se tedy žije Karlovým Varům bez Rusů?

Nežije se jim ideálně, měli jsme daleko lepší časy. Nicméně celkový propad není tak dramatický, aby se zavíraly hotely a lázeňská sanatoria. A já bych tady rád viděl kosmopolitní město, tedy město s vyrovnaným mixem mezinárodní klientely. Ta vize se začíná naplňovat.

Jací návštěvníci ještě přibývají?

Roste izraelská klientela. Nepatří sice k nejpočetnějším, ale s průměrnou délkou pobytu dvanáct dní se zdržuje téměř nejdéle. Takže ten mix je vyrovnanější, ale kdyby se celková čísla zvedla, bylo by to lepší.

Hodně se skloňují Číňané. Nahradí Rusy?

Podle mne to není možné. Skoro dva roky se zabýváme tím, jak nalákat čínskou klientelu, a potýkáme se s několika základními problémy. Jazykovou bariérou, protože málokterý Číňan je dotčen angličtinou. Pak jsou to stravovací návyky. A nejvíce limitující je pro nás třetí bod – Číňané nevydrží na jednom místě.

Takže odsud prchají, aby stihli ještě půlku Evropy. U asijské klientely obecně je potíž i v diametrálně odlišném chápání lázeňské péče. Oni té naší lázeňské péči, která se tu po staletí rozvíjí, příliš nerozumějí.

Primátor Karlových Varů Petr KulhánekPrimátor Karlových Varů Petr Kulhánek|Michael Tomes, E15

Může s odstraněním těchto limitů nějak pomoci město, nebo je to hlavně věc podnikatelů? Aby se recepční naučili mluvit čínsky, kuchaři vařit dle čínských chutí a tak dále.

Samozřejmě je to primárně věc soukromé sféry. Na druhou stranu se snažíme na těchto trzích propagovat Karlovy Vary jako destinaci. A to zejména pro střední až starší generaci Číňanů. Je to otázka možná pěti let. Nemyslím si, že Číňané budou jednou ve Varech majoritní klientelou, ale mohli by být těmi, kteří doplňují to široké spektrum.

Asi nemá cenu probírat všechny národy, ale zmiňme ještě alespoň Araby.

Návštěvníci z Arabského poloostrova nejsou sice početně zásadní, ale mají ohromné útraty. Pokud jede arabská rodina do lázní, znamená to vyblokované patro jednoho hotelu na dva měsíce. Táta se jede léčit, tak na peníze nehledí.

Spousta hoteliérů přesto tvrdí, že Rusy nelze v délce pobytu a útratách nahradit.

Ale už nedodají, že ta situace v uplynulých letech nebyla standardní. To byl samospád, kdy zájem o Karlovy Vary byl extrémní. De facto bez námahy jsme zažívali velmi dobré časy. To i hoteliéři přiznávají, že se třeba ani nemuseli moc věnovat marketingu. Myslím, že se jen vracíme k nějakému tržnímu normálu.

Vary prošly po válce celkem bouřlivým vývojem. Byl tady někdy takový tržní normál?

Nevím. Pětadvacet let od revoluce je poměrně krátká doba. Nejsem historik, ale předpokládám, že v první polovině dvacátého století tady taková rovnováha byla.

Chystáte opravu vřídelní kolonády, jejíž část je v havarijním stavu. Vy jste se někde vyjádřil skepticky, že to může od vypsání architektonické soutěže až k realizaci trvat deset let. Jste opravdu takový pesimista?

To není má myšlenka. My jsme byli osloveni komorou architektů, kteří nám navrhují, aby takto zásadní objekt v centru Karlových Varů prošel veřejnou mezinárodní soutěží, čehož jsem příznivcem. A jenom vypsání takové soutěže – dle jejich názoru – trvá tři až pět let. Další dva až tři roky trvá vyhodnocení soutěže, k tomu je nutná příprava stavby. Když to nasčítáte, jsme v horizontu deseti let.

Primátor Karlových Varů Petr KulhánekPrimátor Karlových Varů Petr Kulhánek|Michael Tomes, E15

Počítáte s tím, že ze soutěže může vzejít vítězně totální změna té kolonády?

Určitě. Proto říkám, že nepůjde o soutěž o vzhled kolonády, ale o vzhled území. V historii se pojetí toho prostoru měnilo a záleží na fantazii architektů, kteří se do toho přihlásí. Vzápětí to projde veřejnou diskuzí. Bavíme se o nákladech od čtvrt miliardy výše.

A dočkají se Karlovy Vary dříve nové kolonády, nebo dálnice?

To je zajímavá otázka. Uvidíme, bude to napínavé.

Vary dlouho usilují o zapsání do seznamu UNESCO, verdikt zřejmě padne v roce 2018. Nebude to znamenat brzdu rozvoje?

To je mýtus, že se z toho území stane skanzen. Území je dostatečně chráněno už dnes, ze zapsání na seznam nevyplývají žádné nové požadavky. Jestli je něco s UNESCO spojeno, je to jen důsledné vyžadování pravidel. Obrovskou přidanou hodnotou je ta značka. Když se budete rozhodovat, kam do lázní, je to konkurenční výhoda. Pro rozvoj služeb tady je to velmi důležité.

Petr Kulhánek (45)
Karlovarský rodák vystudoval Vysokou školu ekonomickou. Po škole a zahraničních stážích v USA a Austrálii pracoval v manažerských pozicích velkoobchodních firem HOPI a Makro Cash & Carry. V roce 2000 se na plný úvazek vrátil jako ředitel do rodinného vydavatelství Promenáda. V roce 2006 spoluzaložil hnutí Karlovarská občanská alternativa (KOA), která v letech 2010 a 2014 vyhrála komunální volby a Kulhánek se stal primátorem. Je fandou filmového umění, ve Varech zakládal filmový klub. Je aktivním vytrvalostním běžcem, ženatý a má dva syny.