Šalamounský verdikt: sečteme nekvalifikované pedagogy. Pak to budeme řešit

Gymnázium - ilustrační foto

Gymnázium - ilustrační foto Zdroj: Miroslav Tryner

Poměrně šalamounským rozhodnutím dnes skončilo jednání zástupců ministerstva školství a školských odborů na téma co s učiteli, kteří nemají pedagogické vzdělání. Problém se nevyřešil, nejprve se bude dělat audit, protože nikdo přesně neví, kolika učitelů se to týká.

Na problém v předstihu před jednáním upozornil server E15.cz a deník E15. Ministr školství Marcel Chládek odhadl, že by se problém nekvalifikovaných učitelů mohl týkat 10 až 13 tisíc učitelů, což by byla zhruba desetina z celkového počtu.

Protože přesný počet však nikdo neví, ministerstvo školství přes školní inspekci během 14 dnů zjistí, kolika nekvalifikovaných pedagogů se to skutečně týká a jaká je jejich struktura. Tedy, zda jsou více ze základních či středních škol, zda jde o učitele či spíše například mistry výuky.

Až budou data k dispozici, začne problém řešit komise složená ze zástupců ministerstva školství, školských odborů a zaměstnavatelů.

Ve hře je výjimka, ale ne plošná

Chládek již naznačil, že ve hře je několik variant, z nichž jednou je možnost dalšího přechodného období. Tedy výjimky pro pedagogy s dlouholetou praxí a vyšším věkem.

Současně ministr školství upozornil, že výjimka by zřejmě nebyla plošná, ale týkala by se vybraných lokalit, především příhraničí. Velkých měst by se zřejmě nedotkla.

Předseda Českomoravského odborového svazu školství František Dobšík uvedl, že číslu 13 tisíc nekvalifikovaných učitelů nevěří a bude jich daleko méně.

„Přesto problém nepodceňujeme a budeme hledat řešení. V rámci zachování prestiže učitelského povolání ale s požadavku pedagogické kvalifikace nemůžeme ustoupit,“ řekl Dobšík.

Žádné konkrétní termíny ministerstvo ani odboráři nesdělili. Ke škodě učitelů, kterých se to týká. Přihlášky k pedagogickému studiu na VŠ musejí totiž podat někde do konce února, někde během března.

Opět tedy po dnešku tito učitelé nevědí, na čem vlastně jsou. A do konce února se to také rozhodně nedozvědí.

Dobrý vklad do budoucnosti