Sběratel funkcí Faltýnek. Jen v městských firmách inkasuje 400 tisíc ročně

Jaroslav Faltýnek

Jaroslav Faltýnek Zdroj: Tomas Novak, Euro

První místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek je tím, kdo prakticky řídí každodenní chod strany. Zároveň se snaží udržet pohromadě jako předseda svůj 47členný poslanecký klub. U toho stíhá šéfovat sněmovnímu zemědělskému výboru - jako člen představenstva Agrofertu v něm hlídá přípravu zemědělské legislativy. Ale to ještě zdaleka nejsme na konci. Faltýnek také sedí v zastupitelstvu Prostějova a zastává posty ve třech moravských společnostech, kam byl vyslán právě z titulu komunálního politika.

V orgánech těchto společností zůstává už několik let, posty získal ještě v době, kdy nosil legitimaci ČSSD. Nově byl na pozicích potvrzen už jako člen hnutí ANO. Ve společnosti Vodovody a kanalizace Prostějov, vlastněné městem, zasedá dokonce v představenstvu.

Ačkoliv sám Faltýnek takové angažmá komunálních politiků ve včerejších Otázkách Václava Moravce odmítl. „Já bych to řešil tak, že komunální politici, ať už jsou z ODS, ANO, ČSSD by vůbec neměli být v představenstvech těchto městských firem. Od toho je tam ten management, který by to měl řídit,” uvedl v České televizi Faltýnek.

Desítky tisíc od soukromé firmy

Ze společnosti Vodovody a kanalizace Prostějov, kde je Faltýnek členem představenstva, získal loni na účet podle svého majetkového přiznání 234 tisíc korun. Letos by si podle rozhodnutí valné hromady společnosti měl Faltýnek vydělat bezmála 130 tisíc korun. Podle stanov má šéf poslanců ANO navíc nárok na tantiémy, tedy mimořádný podíl na zisku.

Babišova pravá ruka dále jako zástupce města zastává post v Moravské vodárenské, což je soukromá společnost vlastněná francouzskou Veolií. Tady si loni vydělal 84 tisíc korun. Kolik si vydělává letos, není zřejmé. Společnost tuto informaci odmítla sdělit.

Je to něco špatného? Já su v Prostějově zastupitel, víte?

Odměny z další městem vlastněné společnosti ASA Technické služby Prostějov dokonce Faltýnek neuvedl ve svém majetkovém přiznání. V České televizi přiznal, že z této společnosti mu jde na účet měsíčně 6534 korun, za rok tedy téměř 80 tisíc korun. Dohromady loni pobíral ze svých funkcí ve třech moravských společnostech 400 tisíc korun ročně. Podobné příjmy bude mít zřejmě i letos.

Každý třetí poslanec ANO

Spíše než o odměny, které jsou ve srovnání s některými ostatními politiky hnutí ANO ještě nízké, tady jde o vliv na hospodaření bohatých městských monopolů. Faltýnek se při dotazu na své působení v orgánech firem tváří nechápavě. „Je to něco špatného? Já su v Prostějově zastupitel, víte? Ti lidé jsou tam za město,“ kroutí hlavou v předsálí Poslanecké sněmovny.

Dovolávat se před předsedou poslaneckého klubu ANO předvolebních slibů hnutí, že v orgánech budou sedět výhradně odborníci, zjevně ztratilo smysl. Faltýnek dokonce argumentuje tím, že ANO dělá jen to samé, co ostatní strany. Že hnutí chtělo být před volbami jiné než ostatní, a proto dostalo důvěru voličů? To už je teď evidentně zapomenuto.

„Přineste mi seznam všech politiků ze všech stran, kteří jsou v těch orgánech, a pak se budeme bavit,“ rozloučil se vlivný poslanec. V hnutí ANO není v současné době s funkcemi v městských či státních společnostech sám. Jak zjistil týdeník Euro, v orgánech těchto firem sedí každý třetí poslanec hnutí. To je mezi poslanci jednotlivých stran nejvíce. Druhý největší počet poslanců působících v orgánech městských či státních společností má ČSSD.