Schodek rozpočtu klesl na 52 miliard, výběr DPH ale drhne

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Schodek státního rozpočtu v červenci klesl na 51,7 miliardy z červnových 71,7 miliardy korun. Informovalo o tom ministerstvo financí. Loni v červenci deficit činil 61,1 miliardy korun. Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 105 miliard korun. Problémem roku bude především výběr DPH, plánovaný růst se nesplní.

Celkové příjmy státního rozpočtu ke konci července meziročně stouply o 1,1 procenta na 597,4 miliardy korun. Výdaje státu v meziročním srovnání klesly o 0,5 procenta na 649,1 miliardy korun.

„Vývoj odpovídá předpokladům ministerstva financí. Není důvod k jásotu ani k panice. Plnění za leden až červenec vždy vychází o něco lepší než za předcházející měsíce. Rozhodujícím pro splnění rozpočtového cíle bude obnovení čerpání prostředků z evropských fondů,“ uvedl náměstek ministra financí pro veřejné rozpočty Jan Gregor.

Ministerstvo uvedlo, že vzhledem k poklesu spotřeby nebude letos naplněn očekávaný výběr DPH. Stát ke konci července na DPH vybral 122,6 miliardy korun, meziročně o 0,1 procenta více. Rozpočet ale počítá s růstem o 15,5 procenta proti roku 2011, především kvůli novele zákona o DPH, která zvýšila dolní sazbu daně z deseti na 14 procent.

„Nízké tempo růstu je způsobeno zejména meziročně nízkým příjmem v květnu, což je také důsledek vysoké srovnávací základny v roce 2011, kdy bylo inkaso ovlivněno změnou úpravy uplatňování daně na vstupu. Ta může být nově uplatněna až po obdržení daňového dokladu,“ uvedlo MF.

„Deficit státního rozpočtu dosahuje po sedmi měsících roku necelých 50 % celoročního předpokladu, což naznačuje, že se zatím daří držet státní finance na uzdě. Vývoj daňových příjmů ale k dosavadní rovnováze nepřispívá,“ přidal komentář šéf ekonom UniCredit Bank Czech Republic Pavel Sobíšek.

Zdůraznil, že výběr nepřímých daní, které nejrychleji reagují na změny v reálné ekonomice, pokračuje v meziročním propadu: „Ten je známkou, že se česká ekonomika dosud nevymanila z recese, která ji sužuje od konce loňského roku. Meziročně lepší výběr zaznamenaly jen daně z příjmu právnických osob a to je opožděnou reakcí na solidní zisky podniků v loňském roce.“

Opticky přijatelné bilance státního rozpočtu bylo podle Sobíška dosaženo díky výdajovým úsporám. „Šetření v provozních výdajích je v principu chvályhodné, omezování investičních výdajů může ale ekonomiku dále potápět. Stav veřejných financí není v současnosti nejpalčivějším problémem ekonomiky, značné odchylky od předpokladů na straně příjmů i výdajů ale ztíží přípravu rozpočtu na příští rok,“ předpověděl.