Schwarzenberg: Nečas se chce možná ukázat jako veliký borec

Karel Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg Zdroj: profimedia.cz

Postoj ke smlouvě o fiskální unii, který zaujal premiér Petr Nečas na pondělním summitu EU, vyvolal silné reakce. Například ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg prohlásil, že premiér takto poškozuje Českou republiku. Podobně něktří politologové označují Nečasův postoj za dlouhodobě neudržitelný a trapný. Předseda VV Radek John naopak rozhodnutí premiéra podpořil. Ke vznikající smlouvě se ze zemí EU nepřipojily jen Velká Británie a ČR.

„Bral se ohled na národněsocialistické křídlo v ODS a tím se poškodily státní zájmy,“ poznamenal Schwarzenberg. Je podle něj ale také možné, že premiér Nečas „to dělá jen napínavé, aby se prokázal jako veliký borec“ a Česko se nakonec ke smlouvě o rozpočtové kázni zemí eurozóny v březnu připojí. Nečas včera večer po summitu nevyloučil, že by se ČR k paktu mohla nakonec ještě přidat.

K dohodě se v Bruselu rozhodlo připojit 25 z 27 zemí EU. Británie svou účast odmítla už loni. Příslušná smlouva se podepíše počátkem března. Problémy český premiér vidí mimo jiné s ratifikací smlouvy v ČR, ale také s účastí nečlenů eurozóny na summitech unijních států platících eurem.

Komentáře evropských médií k postoji Česka čtěte zde:

Evropský tisk je českým „ne“ paktu překvapen

„Takto v tom pokračovat, to nás opravdu pouze poškozuje,“ komentoval postoj české delegace na summitu ministr zahraničí. Důvody, proč smlouvu odmítá Velká Británie jsou podle něj jasné a srozumitelné. „To je každému jasné. Zatímco tedy náš postoj je všem naprosto nejasný,“ podotkl.

Ke kritice premiéra Nečase se připojila také opoziční ČSSD. „Máme premiéra, který činí špatná strategická rozhodnutí. Po včerejšku bude naše vyjednávací pozice v Evropě mnohem slabší, dotáváme se do izolace,“ prohlásil předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka.

Jednou z příčin, proč se ČR v pondělí k dohodě nepřipojila, je podle Nečase to, že není vyjasněno, jakým způsobem by se pakt v Česku ratifikoval. K podpisu podle něj potřebuje premiér mimo jiné zmocnění prezidenta, jehož podpis je pak třeba i k dokončení ratifikace. Jenže prezident Václav Klaus, který je znám kritickým postojem k EU, už deklaroval, že se pod tuto smlouvu nepodepíše.

„My říkáme, že pokud je nějaká dohoda, tak všichni účastníci si musí být rovni, pokud jsou si někteří rovnější a někteří méně rovní, pak nemá cenu v takovém společenství být,“ řekl předseda VV Radek John. Domnívá se, že odmítnutím dohody se „nestalo nic strašného“ a je možné do ní kdykoliv vstoupit, pokud ČR nebude mít horší podmínky než jiní účastníci paktu. Překvapuje ho prý, že TOP 09 kvůli evropské smlouvě dávala ultimáta ohledně pokračování koalice. „Neumím si představit, že by v těch ultimátech pokračovali. Napětí v koalici je neustále, nevidím žádný rozdíl,“ reagoval na dotaz, zda se neobává rozpadu koalice kvůli odmítnutí unijní dohody.

„Je to jen z vnitropolitických důvodů a to je to nejhorší,“ poznamenal dnes k českému stanovisku Schwarzenberg. O situace se chce po návratu z Izraele poradit uvnitř své strany. Ministr zahraničí nedávno v médiích prohlásil, že by neseděl ve vládě, která zemi povede mimo hlavní proud EU.

Zatímco Nečasova ODS a také Věci veřejné (VV) žádají, aby se o smlouvě konalo referendum či ji schvalovala v parlamentu ústavní většina, Schwarzenbergově TOP 09 by stačila prostá parlamentní většina. Občanští demokraté a VV totiž míní, že nová smlouva významným způsobem přenáší národní pravomoci na úroveň EU. „Ale říkám, snad ještě osvítí pana pana premiéra a ostatní tam duch svatý a prozřou,“ uzavřel ministr zahraničí.

Pehe: Nečasův postup je trapný

Postup českého premiéra na summitu hodnotili také politologové. Podle Jiřího Pehe byl Nečasův postup trapný, Česko se schovává za slova o ratifikaci a prezident se Čechům svým postojem k evropské smlouvě vysmál. Také podle Bohumila Doležala je trapné, že se Nečas nechce zaručit, že smlouvu podepíše, kdyby následně parlamentem neprošla.

I politologové považují jako zásadní pro vyřešení přijetí či nepřijetí smlouvy vnitropolitickou situaci, zejména postoj prezidenta Klause. Politolog Josef Mlejnek mladší pro Mediafax uvedl, že mohl Nečas dohodu podepsat a počkat, dokud Klausovi neskončí mandát. Prezident podle něj nemá právo smlouvu nepodepsat a i kdyby se vzepřel, stejně by smlouva i bez jeho podpisu platila.