Schwarzenberg zůstává v čele TOP 09, Kalousek varoval před zneužitím krize

Karel Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg Zdroj: CTK

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg byl dnes podle očekávání drtivou většinou hlasů znovu zvolen předsedou TOP 09. Na sněmu strany v Hradci Králové dostal 162 hlasů ze 169 odevzdaných. Jeho pravou rukou ve vedení TOP 09 zůstává Miroslav Kalousek. Ten ve svém kandidátském projevu varoval před možným zneužitím hrozících vleklých hospodářských problémů populisty a extremisty.

Schwarzenberg v sobotu také oznámil záměr ucházet se o místo hlavy státu i v nepřímé volbě a dnes část svého kandidátského projevu věnoval vizi toho, jak by měl Pražský hrad po odchodu nynějšího prezidenta Václava Klause vypadat. Nesmí být podle něj místem kontroverze, ale místem, odkud se šíří osvěta a kde se pracuje na morální obnově poté, co se materiální obnova země podařila.

Své spolustraníky Schwarzenberg také vyzval, aby od 1. ledna příštího roku tvrdě pracovali na úspěchu strany v krajských volbách na podzim 2012. „Ty rozhodnou o jedné věci: Jestli TOP 09 je fenomén, který pomíjí, nebo jestli jsme se hluboce zakořenili do české politické krajiny,“ prohlásil předseda strany.

Proto mají členové TOP 09 v krajích vypracovat své vlastní volební programy založené na společné myšlence odpovědnosti a vysvětlovat také, proč se strana snaží o reformy.

Kalousek drží místo prvního místopředsedy

Ministr financí Miroslav Kalousek byl dnes na sněmu znovu zvolen prvním místopředsedou TOP 09. Dostal 162 hlasů ze 170 odevzdaných. Získal stejný počet hlasů jako znovu zvolený předseda strany Karel Schwarzenberg.

Zvoleni byli i čtyři řadoví místopředsedové - ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek, Marek Ženíšek, Helena Langšádlová a Pavol Lukša. Nováčkem mezi místopředsedy je Langšádlová, která nahradila Ludmilu Müllerovou, ostatní místopředsedové ve funkci pokračují. Nikdo ze zvolených neměl protikandidáta.

Evropa stojí na prahu vleklé finanční krize, obává se Kalousek

Miroslav KalousekMiroslav Kalousek|CTK

Ministr financí ve svém projevu před delegáty varoval před počínající vleklou finanční krizí v Evropě a jí vyvolanou hospodářskou krizí v České republice.

Státy sice podle něj vydrží mnohem déle než jedinec, který bezstarostně utrácí víc, než jaké jsou jeho příjmy. „Konec je však stejný, jen s mnohem většími potížemi pro dlužníka i věřitele. Ten čas nastává a já se obávám, že Evropa stojí na prahu vleklé finanční krize, která sice neohrozí český bankovní systém, ale vyvolá v České republice krizi poptávky, tedy hospodářskou,“ uvedl Kalousek.

Není podle něho vyloučeno, že země bude čelit větším rozpočtovým i sociálním dopadům než v roce 2009. Je nutné jasně říct, že krize nesmí být řešena „dalšími bezhlavými dluhy“, řekl ministr financí.

Kalousek: Krize můžou zneužít „rudí“ i „hnědí“ extrémisté

TOP 09 proto musí podle Kalouska počítat s tím, že pod heslem protikrizových opatření budou různé „skvěle organizované menšiny usilovat o peníze neorganizované většiny, které se říká daňoví poplatníci“. Tato „věčná bitva“ prý v krizových časech vždy zesiluje.

Ztížená ekonomická situace podle Kalouska navíc vždy posílí poptávku po jednoduchých, tedy extremistických, revolučně totalitních řešeních. Prvním je podle něho trvale přítomné rovnostářské řešení „každý podle svých možností, každému podle jeho potřeb“, tedy komunistické.

Druhým nebezpečím je podle Kalouska viditelné „hnědnutí“ politiky. „Nacionalismus, xenofobie, antisemitismus, nesnášenlivost k imigrantům, kteří nám 'ujídají z talířů', to vše bude pro určitou část společnosti přitažlivým, a proto politicky relevantním tématem,“ prohlásil Kalousek.

TOP 09 podle něj bude mít odpovědnost o to větší, že tito novodobí „náckové“, si budou říkat „konzervativci a budou svou nahnědlou politiku prezentovat jako konzervativní“.

Česko podle Kalouska nesmí stát mimo hlavní proud evropské integrace

V evropské politice pak podle Kalouska nesmí Česko stát mimo hlavní integrační proud EU. „V prostředí Evropské unie pak musíme prokázat české veřejnosti, že konzervatismus neznamená negaci všeho a demontáž všeho, čeho bylo dosaženo od Maastrichtu a od Lisabonu,“ uvedl ministr financí.

Hrozící model dvourychlostní Evropy, tedy různé míry integrace zemí platících eurem a dalších členů EU, je podle Kalouska „v přímé kontradikci se zájmy ČR“. Důsledkem by byly negativní dopady na jednotu vnitřního trhu EU, což by poškozovalo proexportní politiku země, řekl.

Čtete rádi E15.cz? Nominujte nás v anketě v kategorii zpravodajství.