Šéf lucemburské diplomacie přesvědčoval ministry V4 o kvótách

Jean Asselborn, Lubomír Zaorálek,

Jean Asselborn, Lubomír Zaorálek, Zdroj: ctk

Lucembursko udělá vše pro to, aby ministři vnitra našli v otázce migrace kompromis. Po jednání ministrů zahraničí visegrádské čtyřky, Lucemburska a Lotyšska to řekl šéf lucemburské diplomacie Jean Asselborn. Připustil, že rozdíly v názorech na povinné kvóty nadále panují.

„Myslím, že není nemožné najít řešení.. Máme stále 20 hodin a můžeme pokračovat v hledání společného postoje,“ uvedl Asselborn. Dodal, že cílem dnešní schůzky nebylo najít řešení, to se bude hledat v úterý. „Dvě hodiny jsme jednali, všechny problémy byly na stole a analyzovali jsme různé možnosti,“ prohlásil šéf lucemburské diplomacie.

Asselborn se nevyjádřil k tomu, zda v úterý na zasedání ministrů vnitra EU budou země odmítající kvóty v případě potřeby přehlasovány. Řekl pouze, že je jeho úkolem, aby našel společné řešení. Snahu Lucemburska ocenil i český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek: „Lucemburské předsednictví se snaží dělat všechno proto, aby nevznikaly propasti mezi státy a bere práci velmi vážně.“

Také šéf české diplomacie ke schůzce řekl, že byla pouze přípravná a že jejím cílem bylo zvýšit šance pro zítřejší dohodu ministrů vnitra. „Snažili jsme se dnes jen co nejlépe pochopit situaci,“ uvedl Zaorálek.

V4 stále odmítá kvóty

Česko společně se zeměmi V4 dlouhodobě odmítají plán Evropské komise na povinné mimořádné přerozdělení 120.000 žadatelů o azyl ze tří unijních zemí, které čelí největšímu náporu migrantů. Výhrady ke kvótám mají i další země například z Pobaltí. Odmítání kvót kritizují někteří západní politici. Podle některých z nich by například takový postoj měl mít vliv na rozdělování peněz z fondů EU.

Ministerstvo vnitra v analýze k povinným kvótám uvádí, že jejich systém při přerozdělování uprchlíků už jednou selhal při migrační krizi na Maltě před šesti lety. EU by měla spíše uprchlíkům poskytovat dočasnou ochranu, uvedlo ministerstvo v dokumentu, který zaslalo Lucembursku, které nyní předsedá unii.

O tématu budou jednat nejprve v úterý ministři vnitra Evropské unie, ve středu se pak v Bruselu sejde mimořádný summit EU. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) dnes novinářům řekl, že by Česko mělo na středeční summit přijet s konkrétními návrhy. „Abychom se neomezili jenom na handrkování o kvótách,“ řekl ministr s tím, že by si země visegrádské čtyřky mohly třeba vzít na starost východní hranici Schengenu a Maďarům pomoci třeba dodávkou materiálu nebo i jednotkami.