Šéf Tatry Adams do vazby nepůjde

Ronald Adams

Ronald Adams Zdroj: ctk

Generální ředitel kopřivnické Tatry Ronald Adams do vazby nepůjde, rozhodl dnes Městský soud v Brně. Stíhání ale pokračuje, za nabídnutí úplatku Adamsovi hrozí až pět let vězení.

Podle státního zástupce Jana Petráska nebyla vazba pro trestní stíhání „zásadní skutečností“. Stíhání bude podle něj pokračovat. „Policie prováděla svou práci. Bylo to naprosto přiměřené,“ reagoval na své dnešní krátké zadržení Adams. Dodal, že je z událostí posledních dní rozčarován, ale že podobný vývoj očekával.

Mluvčí automobilky uvedl, že firma považuje obvinění za nedůvodné. „Tatra je přesvědčena o tom, že zahájení stíhání, opírající se výhradně o tvrzení osob už dříve obviněných z trestných činů přijímání úplatku a podvodu a o tvrzení jejich nejbližších spolupracovníků, je nedůvodné, postup policejního orgánu nestandardní a návrh na uvalení vyšetřovací vazby nezákonný,“ uvedl Radek Ivaniškin z firmy Bison & Rose, která automobilku mediálně zastupuje.

Z vyjadření je patrné, že obvinění se podle Adamsovy verze opírá o výpovědi stíhaného exministra obrany a bývalého vicepremiéra Martina Bartáka a obchodníka se zbraněmi Michala Smrže.

I z dalších zdrojů vyplývá, že Adams je usvědčován nejen výpovědí Bartáka, ale i dalších osob. Barták je ale hlavním svědkem proti Američanovi. On sám je přitom obviněný z korupce.

Adams v roce 2009 navštívil na jedné z brněnských veletržních akcí Bartáka a naznačil mu, že má jakési speciální fondy na zařízení armádních zakázek. Právě z důvodu, že se vše mělo odehrát v Brně, se kauzou zabývá jihomoravská hospodářská kriminálka. O jaké konkrétní částce se mezi oběma muži jednalo, však Vedrová neuvedla.

Michal Smrž: Tatra hasí vlastní problém. Ztrácí důvěru bank

Tatra a její kostlivci

V kauze jde o dodávku terénních nákladních aut za 2,7 miliardy korun pro českou armádu. Tatra nezvítězila ve výběrovém řízení, ale byla vybrána přímo s tím, že je potřeba podpořit český průmysl. Smlouvu podepsala Tatra s ministerstvem obrany v prosinci 2006, kdy ještě Barták na ministerstvu nepůsobil.

Až doposud byla situace opačná. Bývalý velvyslanec USA v ČR William Cabaniss a manažer Tatry Duncan Sellars tvrdili, že právě Barták jako náměstek ministryně obrany Vlasty Parkanové žádal v roce 2008 ve Washingtonu miliony v souvislosti se zakázkou pro armádu na nákup vozů Tatra. Adams pak sdělil, že mu „prostředník někoho vysoko postaveného“ tlumočil vzkaz z ministerstva, že pokud Tatra zaplatí pět milionů dolarů (100 milionů korun), nebude mít problémy.

Bývalý ministr Barták je trestně stíhán spolu s majitelem zbrojařské firmy MPI Group Michalem Smržem. Policie je obvinila loni na podzim, Bartáka z korupce v souvislosti s nákupem automobilů Tatra pro vojsko, Smrže z podvodu.